Leon Tanate is een Zwollenaar

‘Zwolle is een overzichtelijke en veelzijdige stad’

  • Leestijd 4
  • 25679 x Bekeken

“Zwolle is de stad waar mijn ideeën opkomen. En voordat je het weet, drink je met iemand een kop koffie om van die ideeën plannen te maken”, zegt Leon Tanate, terwijl hij in Brasserie Jansen uitkijkt op de Nieuwe Markt. “Toen ik hier kwam wonen, was dit nog een sfeerloos plein. Nu is het voor mij het hart van de stad. Alleen aan de Nieuwe Markt zie je al dat Zwolle volop in ontwikkeling is.” Een gesprek met de creatief concept ontwikkelaar over de stad die hij tot zijn mbo-opleiding niet kende.

“Ik ben geboren en getogen in Wierden. Daar was ik volledig gericht op Hengelo en Enschede. Zwolle leerde ik kennen nadat ik koos voor de Landstede-opleiding Facilitair Leidinggeven. Toen ik in de avonduren een bijbaantje kreeg bij kledingzaak Delicious op de Melkmarkt verplaatste mijn leven zich helemaal naar Zwolle. Ik leerde veel mensen kennen en voelde me snel thuis in de stad. Na negen jaar Delicious begon ik samen met een compagnon kledingzaak AINZ aan de Sassenstraat.

Kleding voor Oranje

In die tijd zag je nog een duidelijk verschil tussen de mode in de Randstad en deze regio. We wilden de kledingmerken uit het westen naar Zwolle halen en een beetje voorop lopen. Ons concept trok onder meer spelers van PEC en zelfs het Nederlands Elftal. Ik kwam via via in contact met Virgil van Dijk en die nodigde me uit in het spelershotel van Oranje. Die aandacht werkte weer als een marketingkanon, waardoor veel mensen kwamen shoppen in Zwolle.

Kansen in Zwolle

Uiteindelijk legden de grote merken zelf contact met de Oranje-spelers. Onze functie als tussenschakel verdween, ook door de opkomst van online shoppen. Dat was destijds een van de redenen dat we ons contract met de pandeigenaar niet verlengden en na vijf prachtige jaren stopten met AINZ. Omdat we met ons concept veel aandacht kregen, vroegen steeds meer ondernemers of ik met hen wilde meedenken over branding en marketing. Zo zag mijn toekomst er ineens heel anders uit. Mooi dat je in Zwolle dat soort kansen krijgt.

Veelzijdig en overzichtelijk

Zwolle is een stad dat op de een of andere manier toch als een dorp aanvoelt. Ik hou van dat gemoedelijke karakter. Wat ik prettig vind is dat de inwoners heel verschillend zijn: je hebt hier studenten, creatives, ondernemers, noem maar op. Dat maakt Zwolle heel veelzijdig. De stad is ook heel overzichtelijk. Toch ligt daar de komende jaren volgens mij wel een uitdaging. Zwolle wil doorgroeien tot de vierde economie van Nederland. Als je dat wil, moet je de binnenstad meer verbinden met de omringende wijken. En daar liggen volgens mij dan ook weer mooie kansen.

Verrast door de stad

Dan denk ik bijvoorbeeld aan een grote evenementenlocatie. Een plek voor concerten of andere grote events. Zwolle ligt daar volgens mij centraal genoeg voor: je bent in een uur in Groningen, Amsterdam én Duitsland. Buiten dat heeft Zwolle natuurlijk een geweldig aanbod met Hedon, De Spiegel, De Librije, de Fundatie én alle winkels. Als ik mensen uit het westen uitnodig in Zwolle, zijn ze altijd blij verrast door de stad. Zwolle heeft de afgelopen jaren echt een boost gekregen. Het is gewoon een hele fijne stad. Binnen Nederland zou ik niet snel ergens anders naartoe verhuizen.

Nieuwsgierig zijn

Waar mijn ambities liggen, weet ik eigenlijk niet precies. Ze veranderen van maand tot maand. Iemand klopt aan met een plan en dan springt mijn ideeëngenerator aan. Als ik binnen een kwartier geïnspireerd raak, weet ik dat het een project voor mij is. Momenteel ben ik onder meer betrokken bij de Stichting Gelijkspel. Daarmee produceerden wij onder meer een tv-serie met Typhoon en Boudewijn Koops op RTV Oost en een groot concert met Typhoon en Stef Bos in Almelo. We zijn bezig met superingewikkelde thema’s als diversiteit en inclusiviteit. Dat zijn grote woorden die je volgens mij juist klein moet maken: eigenlijk draait alles om nieuwsgierig zijn naar elkaar. Dan ontdek je dat je elkaar juist aanvult omdat je verschillend bent. Met Gelijkspel dragen we bij aan een Nederland waar iedereen zich thuis voel zoals ik mij in Zwolle thuis voel.”

De Top 3 van Leon Tanate

  • De Nieuwe Markt is voor mij het centrum in het centrum. Het is een sfeervol plein met veel goede restaurants en kroegen. Zelf zit ik regelmatig met mijn laptop en telefoon bij Brasserie Jansen. Dat is een beetje mijn werkplek in het centrum.
  • Als ik even de natuur in wil of lekker tot rust wil komen, is het Engelse Werk het eerste wat in me opkomt. Een prachtig park om te wandelen.
  • Het is het clichébeeld van elke Zwollenaar: als ik over de IJsselbrug rijd en de Peperbus zie, weet ik dat ik thuis ben.

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle