Nelleke Alleman is een Zwollenaar

‘Zwolle staat nooit stil’

  • Leestijd 5
  • 1849 x Bekeken

Nelleke Alleman-Dijkhuizen kende Zwolle eigenlijk alleen van de treintussenstop op het centraal station. Toen ze dertien jaar geleden De Agnietenberg overnam, sloeg het Blauwvingervirus vrijwel meteen toe. “Ik ben misschien wel een goed voorbeeld van iemand die een verkeerd beeld van Zwolle had. ‘Middelgrote stad waar niet zo gek veel te beleven valt’, dacht ik. Zwolle verraste mij volkomen. En sindsdien is de stad eigenlijk alleen maar leuker geworden”, vertelt Nelleke in de ondertussen beroemde glazen koepel (het restaurant) van de Agnietenberg.

“Ik ben opgegroeid in Garderen. Al jong ging ik werken in de horeca rondom het dorp, zoals bij Brasserie Staverden en het Uddelermeer (nu bekend als Buitenplaats het Loo). Voor anderen was dat een bijbaantje, voor mij voelde het meteen als de rest van mijn leven. Ik ging naar de hotelschool in Leeuwarden en werkte later onder meer aan boord van cruiseschepen op de Holland-Amerikalijn en bij een eventcenter in de Randstad. Toen verlangde ik weer naar de rust en de bossen van de Veluwe. Precies in die periode stond de Agnietenberg te koop. Iets noordelijker dan ik in gedachten had…

Lange geschiedenis

Ik viel meteen voor de locatie. Aan alles proef je de lange geschiedenis van deze plek. Wat ik heel bijzonder vind is dat bijna alle Zwollenaren hier voor belangrijke momenten in hun leven zijn geweest. Of dat nou een babyfeestje, een knallend bruiloftsfeest, een vergadering, een verjaardag van je opa en oma, een zomermiddag op het terras of het afscheid van dierbaren is. Dat maakt De Agnietenberg denk ik uniek. Wel vroeg ik me aan het begin af of ik in Zwolle zou aarden. Puur omdat ik de stad totaal niet kende.

Elkaar iets gunnen

Maar ik ontdekte meteen hoe toegankelijk Zwollenaren zijn. Je maakt hier heel snel contacten, ook zakelijk gezien. Als je een schildersbedrijf inhuurt, komt dat later terug voor een personeelsfeest. Dat vind ik typisch Zwols. Ondernemers gunnen elkaar iets en dat is prettig zakendoen. Samen met bijvoorbeeld het Wijnhuis doen wij mee met de verkiezing van het beste terras van Nederland. Dan ga je elkaar niet tegenwerken, maar help je de ander juist. Dat heb ik in de Randstad echt anders meegemaakt. En Zwollenaren zijn heel direct: als je iets niet goed doet, hoor je dat ook.

Team Agnietenberg
Team Agnietenberg

Zwolle vanaf het water

Maar aan de andere kant zijn de mensen juist heel vriendelijk. Ik merk aan gasten van buiten Zwolle dat ze dat heel prettig vinden. En ze zijn, net zoals ik dertien jaar terug, altijd onder de indruk van de stad. Zwolle verrast je als je hier voor het eerst komt. Het is ook gewoon een hele mooie stad. Niet alleen het centrum, maar ook de omgeving. We hebben een jaarlijkse familietraditie: een stuk varen in en rondom Zwolle. De grachten zijn karakteristiek, maar ook een tocht over het Zwarte Water vind ik prachtig.

Nieuwe trends

Zwolle staat nooit stil. De stad blijft zich ontwikkelen en pakt nieuwe trends heel makkelijk op. Dat zie je ook aan de horeca. Je merkt dat er steeds meer ruimte is voor verduurzaming. Restaurants hebben een groter aanbod aan vegan gerechten op de kaart en kiezen bewust voor kleinere porties, zodat de hoeveelheid voedsel dat je weggooit minder is. Dat vind ik een goede ontwikkeling. En kijk eens naar al die prachtige pleinen in de binnenstad. Wat dat betreft doet Zwolle voor heel weinig steden onder. Soms denk ik wel eens dat de stad moet oppassen met de torenhoge ambities. Groei moet niet betekenen dat de knusheid en het fijne karakter verloren gaan.

Fijne woonstad

Zwolle is een prettige stad om te wonen. In mijn vrije tijd ben ik veel met sport bezig. Ik tennis op De Pelikaan en bij elke thuiswedstrijd van PEC zit ik op de tribune. Dan voel ik me op en top een Zwollenaar. Vanuit onze woning zijn we ook snel in het groen. Op zomerse dagen gaan we graag met het gezin naar de Agnietenplas. Even verderop kijk je bij het Haersterveer prachtig uit over de Vecht. Het pontje dat je daar overzet is echt uniek. Op vrije dagen maak ik vaak een wandeling en dan sluit ik bijna altijd af met een kopje koffie bij De Agnietenberg. Niet omdat ik dan de boel wil controleren, maar omdat ik zo geniet van de omgeving. Je hoort hier vaak alleen de vogelgeluiden. Dat zorgt voor een bijna serene sfeer. En het gevoel dat ik in Zwolle en op de Agnietenberg helemaal op mijn plek zit.”

De Top-3 van Nelleke Alleman

  • “Met mijn drie jonge kinderen zit ik graag bij het Parkpaviljoen in Park Wezenlanden. Dat is een goede plek om met kinderen naartoe te gaan. Wij combineren dat vaak met een bezoek aan de kinderboerderij.”
  • “Zwolle is uitgegroeid tot de stad van de sfeervolle pleinen. Zelf vind ik de Nieuwe Markt een van de leukste. Daar vind je echte uitgaanskroegen als Koos en de Hete Brij en fijne restaurants in alle segmenten.”
  • “Ook in de Zwolse wijken vind je mooie locaties. In mijn Berkum kom ik graag bij het buurtwinkelcentrum. Daar vind je onder meer een groenteboer, een supermarkt en een bakker waar je terecht kunt voor je dagelijkse praatje. Ik hou van dat vertrouwde gevoel.”

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle