Andries van der Veen is een Zwollenaar

‘De ambitie spat van Zwolle af’

  • Leestijd 5
  • 1801 x Bekeken

"Je moet niet alleen liefde hebben voor wat je doet, maar ook voor waar je dat doet. En ik ben gek op Zwolle”, zegt eigenaar Andries van der Veen. De geboren Zwollenaar werkte zijn hele leven voor ABN/AMRO en runt tegenwoordig Bed & Breakfast De Pelsertoren, Hotel Staatsman en Hostel het Archief. Karakteristieke locaties die passen bij een karakteristieke stad. Hij merkt dat binnenlandse- en buitenlandse gasten vallen voor Zwolle. Zelf zag hij de stad ook op alle fronten groeien. Van der Veen vertelt over zijn hart voor Zwolle.

“Ik ben geboren en getogen aan de Tulpstraat, de Tulpstroate, in Assendorp. Daar kon je in mijn kinderjaren in de jaren vijftig nog voetballen op straat. In die tijd hadden die woningen allemaal een tuintje voor het huis. Met de komst van de auto’s veranderde veel: de tuintjes verdwenen en buren maakten ineens problemen van het voetballen. Ik speelde ook in de betaalde jeugd van Zwolsche Boys. Zwolle had toen nog twee profvoetbalclubs. Dat veranderde door een sanering in het betaalde voetbal. Ons jeugdteam ging daarna verder in het amateurvoetbal als het eerste team van Zwolsche Boys. Daarmee klommen we toen op van de vierde naar de tweede klasse. Een prachtige tijd bij een echte volksclub.

Mooiere en leukere stad

Zwolle was toen eigenlijk nog een groot dorp. Eind jaren zeventig verhuisde ik met mijn toenmalige vrouw naar haar geboorteplaats Epe. Toen had je in Zwolle twee discotheken. Dat was voor mijn gevoel het hele uitgaansleven. Bij mijn terugkeer in 1994 zag de stad er al heel anders uit. En die ontwikkeling is nooit meer gestopt. Zwolle is echt een andere, en wat mij betreft ook mooiere en leukere stad geworden. Tegenwoordig raad ik mijn gasten aan om ergens te reserveren als ze in het weekeinde uiteten willen. Dat was twintig jaar geleden toch ondenkbaar? Toen kon je overal terecht.

Stad van iconen

De ambitie spat tegenwoordig van Zwolle af. Toen we aan het begin van deze eeuw de Ridder van Zuthem openden, leverde dat veel problemen op. We waren de eerste bed and breakfast in de stad en kregen met onduidelijke regelgeving te maken. Dat voelde als tegenwerking van de gemeente. Die houding is compleet veranderd. Voor mijn gevoel geeft de gemeente ondernemers nu juist veel ruimte. Ook daardoor is Zwolle een stad van iconen geworden. De Librije, Van der Velde in de Broeren, De Fundatie, noem maar op. Dat is waarvoor mensen naar Zwolle komen.

De kleine winkelstraten

Ik merk dat mijn gasten altijd onder de indruk van de stad zijn. Vorige week had ik een echtpaar uit Manchester in het hotel. “Was Zwolle vroeger een rijke stad?”, vroeg die man. Hij zag aan de gevels en de monumenten de rijkdom van ons Hanze-verleden. In diezelfde week overnachtte een Belgisch stel bij ons. Die waren gek van boeken en kwamen daarom speciaal voor Van der Velde naar Zwolle. Onze gasten vinden de stad groen en waarderen de gemoedelijkheid in de winkels en horeca. Dat zijn zeker bezoekers uit de Randstad niet meer gewend. En wat me vaak opvalt: mensen vinden de kleinere winkelstraten in Zwolle heel leuk.

Beste nieuwe hotel

Met onze accommodaties passen we bij het nieuwe karakter van Zwolle. Wij zoeken altijd naar bijzondere locaties die iets toevoegen. De Pelsertoren is een hele karakteristieke locatie, en dat geldt ook voor De Staatsman en Het Archief in het voormalige provinciehuis. We onderscheiden ons met de sfeer en de uitstraling. Bij ons kun je bijvoorbeeld slapen in de voormalige kamer van de Commissaris van de Koningin of in de oude bodewoning. En onze gasten ontbijten bij Grand café De Staatsman dat ook in het oude provinciehuis zit. Het is ook niet voor niets dat we vorig jaar genomineerd waren voor de titel ‘beste nieuwe hotel’. Naast Nederlanders ontvangen we veel gasten uit België en Duitsland. Daar draagt het werk van MarketingOost trouwens zeker aan bij.

Genieten van de binnenstad

Zelf geniet ik ook van de Zwolse binnenstad. Je hebt zoveel keuze uit goede restaurants én bijzondere locaties. Jaffa Jaffa in de oude Librije vind ik heel vernieuwend en in de zomer vind ik de Pelserkade een prettige plek. Op het terras van Bistro Kwaak zit je ’s zomers tot laat in de zon. Tegelijkertijd heb je op warme dagen volop schaduw. En kinderen vermaken zich langs de kade ook altijd. Dat is misschien wel de mooiste plek van Zwolle.”

De Top-3 van Andries van der Veen

  • “Wij wonen aan de Kuyerhuislaan tussen de Wipstrik en Berkum. Tussen dat weggetje en het stadion van PEC Zwolle ligt een retentiegebied. Daar kun je prachtig wandelen. En de andere kant op ga je richting Herfte en het Vechtdal. Ook dat is een schitterend gebied voor wandelaars en fietsers.”
  • “Het mooiste plein van Zwolle vind ik de Nieuwe Markt. Rondom vind je een heel gevarieerd aanbod aan horeca. Aan de kant van Brasserie Jansen en De Hete Brij kun je ’s zomers nog lang van de zon genieten.”
  • “Vlakbij de Pelsertoren vind je Thais restaurant Bai Yok. Dat is een restaurant dat ik onze gasten vaak aanbeveel. Ik vind het een hele goede zaak. Als je daarna terug wandelt naar de binnenstad, heb je misschien wel het mooiste uitzicht van Zwolle.”

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle