Tibor Elferink is een Zwollenaar

‘Zwolle is een heerlijke stad vol iconische plekken’

  • Leestijd 5
  • 2479 x Bekeken

Tibor Elferink besloot na een studie strafrecht in Groningen dat hij zijn hart ging volgen. Dat bracht hem op het conservatorium en dus in Zwolle. Naast musicus is hij creatief producent en programmeur en geeft hij colleges jazzgeschiedenis. Momenteel is hij druk met de productie en programmering van Hanze Art Station, een urban festival in de Spoorzone, dat onderdeel uitmaakt van het Hanzejaar programma. “Zwolle is een heerlijke stad vol iconische plekken en iedere wijk heeft zijn eigen charmes. Naast de mooie historische binnenstad krijgt de stad er met de Spoorzone een nieuwe bruisende plek op steenworp afstand van de binnenstad bij.”

Fotograaf: Nienke de Groot

Zwolle heeft zich de laatste jaren steeds meer ontwikkeld tot een stad die ruimte geeft aan ambities en nieuwe initiatieven op allerlei gebieden. Dat trekt jonge ondernemers en daardoor gebeuren er steeds meer interessante dingen. Of het nu gaat om het cultureel aanbod, bijzondere overnachtingsmogelijkheden of aantrekkelijke werkplekken. Een goed klimaat voor startende ondernemers en de ruimte om te experimenteren, onderzoeken en vernieuwen is echt super belangrijk. Kunst, cultuur en kennisuitwisseling spelen daarin een belangrijke rol.

Spoorzone

De ontwikkeling van de Spoorzone past goed in dat beeld. Zwolle krijgt vlakbij de historische binnenstad een nieuwe bruisende creatieve plek voor innovatieve ondernemers, cultuur en onderwijs. Sinds kort draag ik samen met een enthousiaste groep mensen in het ECO-team (Economie, Cultuur en Onderwijs) bij aan die ontwikkeling. Vanuit verschillende disciplines werken we aan een succesvolle samenwerking tussen bedrijven, cultuur en onderwijsinstellingen. Een hele fijne groep mensen die denkt vanuit oplossingen en kansen. Dat klinkt logisch, maar het is niet altijd vanzelfsprekend. En ook heel fijn: dit team ziet de relevantie en kracht van kunst en cultuur als vanzelfsprekend. De Spoorzone wordt wat mij betreft een soort mini Berlijn: een rauwe plek met ruimte voor experiment, vernieuwing en cross-overs tussen disciplines en sectoren. Berlijn is mijn inspiratiebron. Neem bijvoorbeeld Piano Salon Christophori, een soort pianomuseum en podium in een oude loods in een woonwijk middenin de stad. Berlijn zit vol met dat soort verrassingen: kunst en cultuur op plekken waar je het niet verwacht.

Fotograaf: Tibor Elferink

Common Ground

Dat is ook de gedachte achter het Common Ground Festival dat in oktober weer op de kalender staat. Muziek verbindt dan voor het tweede jaar op rij bezoekers met karakteristieke locaties in de Zwolse binnenstad. En dat zijn er nogal wat. Topmusici uit binnen- en buitenland treden op. In dit Hanzejaar ligt de nadruk op optredens van musici uit Hanzesteden zoals Münster, Kopenhagen, Brugge en Gdansk. We programmeren jazz, world en klassieke muziek die ook aantrekkelijk is voor jongere doelgroepen. De eerste uitverkochte editie trok naast bezoekers uit Zwolle ook gelijk mensen uit andere delen van het land zoals Amsterdam, Wageningen, Groningen en Eindhoven. Daar zijn we echt trots op.

Hanze Art Station

Voor Common Ground volgt eerst Hanze Art Station. Van 30 juni tot en met 17 september geniet je in de weekenden van een urban festivalsfeer met veel ruimte voor kunst, muziek, theater, literatuur en film. Dat kan zijn als eindproduct, maar ook als work in progress. Naast het culturele aanbod zijn er bovendien voor verschillende leeftijdsgroepen inspirerende workshops. Er komt een compleet nieuw festivalterrein met zeecontainers, een podium, een terras, een podcast studio en een inspiratietuin. Straks loop je aan de achterkant van het station zo het terrein op. Dan maakt ook het grote publiek kennis met dit nieuwe stukje stad dichtbij het historische centrum.

Fotograaf: Raymond van Olphen

Fietsstad Zwolle

Wat ik ook heel prettig vind aan Zwolle is het compacte karakter van de stad. Ik doe bijna alles op de fiets en als ik in Zwolle een optreden heb, gooi ik mijn instrumenten in de bakfiets. Vanuit de binnenstad of de Spoorzone ben ik op mijn elektrische Watt fiets in tien minuten op het schoolplein van mijn jongste zoon in Westenholte. Ook een fijne wijk trouwens. We verhuisden een paar jaar geleden vanuit Assendorp naar Westenholte. Dat voelt een beetje als buitenaf en toch in de stad wonen. En dan komt er ook nog een nieuw stadspark met een amfitheater en ruimte voor kunst en cultuur.”

De top 3 van Tibor Elferink

  • “De Thorbeckegracht biedt zoveel mooie en fijne plekken. Van Café de Tagrijn tot Thais restaurant Bai Yok. Middeleeuwse torens, schepen en pakhuizen, allemaal hebben ze iets unieks, een smalle trap naar boven of rare luikjes naar ondergrondse kelders. Ik heb hier regelmatig met Amerikaanse jazzmusici rondgelopen die voor een concert of masterclass op het Conservatorium naar Zwolle kwamen. Die keken hun ogen uit.”
  • De Spoorzone, de locatie van Hanze Art Station, groeit de komende jaren uit tot het nieuwe bruisende hart van Zwolle, maar er zijn nu al hele leuke plekken. Zoals Perron038: een hal met verschillende ruimtes voor de innovatieve maakindustrie. Of het Bookcafé, een gezellige koffiebar en Engelse boekwinkel met nieuwe en tweedehands boeken.”
  • “Als ik vanuit huis of de Spoorzone richting binnenstad fiets, kom ik de stad meestal binnen via het Museumkwartier. Onder toeziend Oog van de Fundatie fiets ik dan aan tegen het nieuwe en hippe Bennies in de Basis. Iets verderop zit de kleinste ijssalon van Zwolle, Lutteke, met lekker biologisch ijs. Voor een goeie cappuccino kom ik graag bij espressobar Maling en naast museum ANNO word ik ook altijd erg blij van het Herman Brood Museum aan de Blijmarkt.”

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle