De mooiste straatjes van Zwolle

Je raakt niet uitgekeken!

  • Leestijd 4
  • 7994 x Bekeken

Hanzestad Zwolle staat bekend om zijn middeleeuwse centrum, waar de eeuwenoude herenhuizen, gevels en de karakteristieke stadsmuur het straatbeeld tekenen. In elk straatje vind je wel weer een nieuw, bijzonder detail. Je raakt hier niet uitgekeken! Wij verklappen alvast een paar van de mooiste straatjes van Zwolle.

De Papenstraat

Laten we maar meteen met een van de schattigste straatjes in Zwolle beginnen... Dat is zonder twijfel de Papenstraat. In dit smalle straatje vind je authentieke huizen, dicht op elkaar gebouwd. Niet alleen een leuk straatje om doorheen te lopen, maar ook om een instagrammable foto te maken! Tip: loop ook even langs het ''Poortje van cele'' en bewonder de eeuwenoude bouwwerken.

Thorbeckegracht

De Thorbeckegracht is een echte must-visit wanneer je in Zwolle bent. Het grote aantal rijksmonumenten, de delen van de eeuwenoude stadsmuur en de schitterende gracht maken deze mooie straat in Zwolle zo bijzonder. Maar ook door de geschiedenis van de Thorbeckegracht is dit straatje zeker een bezoekje waard. Wist je bijvoorbeeld dat deze straat is vernoemd naar Johan Rudolph Thorbecke? Dit is een in Zwolle geboren staatsman die veel voor de parlementaire democratie in Nederland heeft betekend. En als je dan toch in dit straatje bent, mag je een bezoekje aan Van der Velde in de Broeren niet overslaan!

Thorbeckegracht
Thorbeckegracht

Kromme Jak

Wanneer je het straatje Kromme Jak inloopt, voelt het alsof je je in de Middeleeuwen waant. Kromme Jak is een van de oudste straatjes van Zwolle! De opgeknapte huizen in dit pittoreske straatje hebben ieder bijzondere en authentieke details. Je vindt dit mooie straatje in Zwolle vlak achter Museum De Fundatie. Als je iets verder loopt, kun je de bijzondere gebouwen in de Luttekestraat aanschouwen. Deze straat heeft een iets minder knusse uitstraling dan de hierboven genoemde straatjes, maar is minstens zo leuk om door te lopen! Je vindt hier de meest bijzondere panden, zoals een apotheek in renaissance stijl.

De Sassenstraat

De populaire Sassenstraat is vooral favoriet onder de shopliefhebbers, maar dit straatje is ook voor cultuursnuivers een echte aanrader. De Sassenpoort is de echte eyecatcher van dit mooie straatje in Zwolle. Dit markante monument is gebouwd rond 1409 en heeft deel uitgemaakt van de stadsverdedigingswerken. Tegenwoordig is de stadspoort een echt boegbeeld van Zwolle en pronkt dit monument op de lijst van Nederlandse UNESCO-monumenten. Verder telt de Sassenstraat een aantal prachtige Middeleeuwse gebouwen, waar leuke boetiekjes in te vinden zijn.

De Sassenpoort
De Sassenpoort

Goudsteeg

Een ander schattig straatje in Zwolle dat een plekje verdient op deze lijst is de Goudsteeg. Je vindt dit sfeervolle straatje achter de Sassenstraat. Als je door dit straatje loopt, moet je even stoppen voor het Huis met de Hoofden en Galerie Het Langhuis. Het Huis met de Hoofden is een Gotisch huis dat in de 15e eeuw is gebouwd. Vroeger woonden hier adellijke families, tegenwoordig is dit bijzondere pand voorzien van appartementen. Ook Galerie Het Langhuis is echt een bezoekje waard. Deze expositieruimte bevindt zich in een monumentaal pand en geeft podium aan prachtige, beeldende kunst.

Korte Ademhalingssteeg

Grote Markt Zwolle
Grote Markt Zwolle

Niet alleen de straat zelf, maar ook de betekenis van deze straatnaam is erg bijzonder. Voor de betekenis van deze straatnaam moeten we zo’n 250 jaar terug in de tijd. Rond het jaar 1800 werd de doodstraf nog in Nederland gehandhaafd, zo ook in Zwolle. Wie tot de doodstraf veroordeeld werd, moest voorafgaand aan de terechtstelling 8 dagen naar de gevangenis onder het voormalige stadhuis in Zwolle.

Wanneer deze celstraf uitgezeten was, werd de veroordeelde via de Korte Ademhalingssteeg naar de Grote Markt gebracht. Dit was de uiteindelijke plaats, waar de strafvoltrekking plaats zou nemen. De naam van deze straat zou in verband kunnen worden gebracht met bijvoorbeeld een ademtekort door de onrust van de veroordeelde. Want je kunt je wel voorstellen dat de veroordeelden zich alles behalve op hun gemak voelden.

Wil je alle geschiedenis achter deze prachtige straatjes in Zwolle leren? Maak dan een stadswandeling met een gids of download apps als Walk the City of IZI travel. Zo leer je alle ins en outs over je favoriete Hanzestad!

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle