Albert Bartelds is een (Rouveense) Zwollenaar

‘Zwolle heeft altijd een goede voedingsbodem gehad voor muzikanten’

  • Leestijd 5
  • 2772 x Bekeken

Albert Bartelds en Hendrik Jan Bökkers trappen 4 april het Zwolse Hanzejaar 2023 af. Ze brengen dan de populaire podcastserie De Nedersaksen naar theater Odeon. Dat de voorstelling binnen de kortste keren was uitverkocht past bij de revival van de streektaal, denkt Bartelds. Hij is streektaalspecialist van de Overijsselacademie, muzikant van onder meer Harvest, fotograaf, festivalorganisator én Zwollenaar. “Wel een Rouveense Zwollenaar…”, nuanceert hij het laatste woord van de opsomming.

“Ik ben geboren in Rouveen. Ons dorp was meer op Meppel dan Zwolle gericht. Zwolle was voor mij echt de grote stad. Ik kwam er terecht omdat ik ging studeren aan de Vrijgemaakte Sociale Academie aan de Veemarkt. Op een gegeven moment wil je dan ook in Zwolle wonen. Ook omdat ik altijd bezig was met muziek en het gevoel had dat het in de stad wemelde van de muzikanten. Dat bleek inderdaad het geval. Je had toen al een hele levendige muziekcultuur in Zwolle. De stad heeft altijd een goede voedingsbodem voor muzikanten gehad.

Thuis voelen

Zelf speelde ik in de jaren negentig samen met Erwin Nyhoff in de Prodigal Sons. Ik combineerde de basgitaar met het management. Ondanks de muziek en de vriendschappen duurde het best lang voordat ik me echt thuis voelde in Zwolle. Ik bleef toch een jongen van het platteland. Tot ik een jaar of vijftien jaar geleden wat collega’s uit Kampen rondleidde. Toen liepen we samen door het oude centrum en had ik ineens het gevoel dat Zwolle mijn stad is. Dat is alleen maar sterker geworden. Misschien ook wel omdat ik heel ‘dorps’ met mijn vrienden en familie omga. Ze bellen niet aan, maar komen via de achterdeur binnen. Zo ging dat vroeger in Rouveen ook.

De binnenstad

Ik vind Zwolle op zondagochtend misschien wel op zijn mooist. Dan loop ik vaak vanuit onze woning aan de Oosterlaan naar de binnenstad. In de stilte en bij de opkomende zon is Zwolle echt prachtig. Gasten vinden dat ook altijd. Onlangs liepen we samen met vrienden uit Engeland naar de stad. Dan ga je onder de Sassenpoort door en loop je langs de oude gevels van de Sassenstraat. ‘Wow’, hoorde ik ze zeggen. Ze vonden ook dat de stad er zo verzorgd uit zag. En dat is ook zo natuurlijk.

©Björn de Vries
©Björn de Vries

Culinaire stad

Ik ben enthousiast over de veranderingen in Zwolle. Vroeger sloopten ze voor mijn gevoel iets te makkelijk oude gebouwen. Nu zie je dat je daarmee ook een ontwikkeling op gang kunt brengen. De nieuwbouw op het oude terrein van ziekenhuis De Weezenlanden vind ik bijvoorbeeld heel geslaagd. Heel fijn is ook het grote culinaire aanbod. We hebben voor volgend jaar januari een tafel geboekt in De Librije. Daar kijk ik nu al naar uit. Jonnie en Thérèse hebben volgens mij een ontwikkeling op gang gebracht: de goede restaurants vliegen in Zwolle als paddenstoelen uit de grond. Dat vind ik fantastisch. Ik rook en drink niet meer, maar ik hou van lekker eten. Ook omdat eten voor mij samen zijn betekent.

Rauwe randjes

De culturele wereld is de afgelopen vijftien heel erg geprofessionaliseerd. Kunstenaars en muzikanten zijn zakelijker dan vroeger. Dat heeft veel voordelen, maar ik hou ook van het oude bandjesgevoel en de kraakpandsfeer. Ook die rauwe randjes vind je nog steeds in Zwolle. Bijvoorbeeld bij het Kattegat Festival. Dat is een evenement waarop kunstenaars, muzikanten, ondernemers en bewoners van dat wijkje de culturele handen ineen slaan. Daar mag ik graag komen. Ik voel dan weer de sfeer waarin ik zelf allerlei culturen in Zwolle ontdekte.

De taal van Zwolle

Zwolle is een stad waar mensen uit heel Nederland en van alle nationaliteiten komen wonen. Dat vind ik zelf wel mooi, maar het nadeel is dat je de Zwolse taal steeds minder hoort. In tegenstelling tot de dorpen in de omgeving. Daar lijkt het alsof het Nedersaksisch, de oude taal van deze kant van Nederland, weer in opkomst is. Ik merk dat ook als ik als streektaalspecialist lessen Nedersaksisch geef op de middelbare scholen. Dan steken veel leerlingen de hand op als ik vraag wie ‘plat’ spreekt of verstaat.

De Nedersaksen

Ook cultureel gezien is streektaal hip. Veel muzikanten en theatermakers ontdekken hoe mooi de taal van hun streek is. Het oude Zwols heeft ook prachtige klanken. Dat de interesse groeit zien we ook aan het succes van de podcastserie De Nedersaksen die we in samenwerking met Hedon maken. Per aflevering luisteren twintigduizend mensen. Ook veel jongeren, merken we aan de reacties. En heel bijzonder: de première van onze theatervoorstelling is in Zwolle. En die was heel snel uitverkocht.”

De top 3 van Albert Bartelds

  • “In De Enk aan het Assendorperplein kun je tegenwoordig betaalbaar én lekker eten. Dat is echt een gouden greep. Veel mensen uit de wijk en de rest van Zwolle schuiven regelmatig aan.”
  • “Zwolle heeft een heel gevarieerd aanbod aan goede restaurants. Favorieten zijn onder meer Bai Yok en de Buik van Parijs. Mijn vrouw heeft familie in Frankrijk wonen. Ook daarom halen we ons hart op in de ‘buik’.
  • “Op zondagochtend wandel ik graag naar Filmtheater Fraterhuis. Lekker een film kijken in een prachtige omgeving. En daarna thuis een lunch maken. Dat hoort bij mijn weekeindgevoel.”

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle