Jolmer Versteeg is een Zwollenaar

‘Zwolle is een stad vol verhalen´

  • Leestijd 5
  • 2711 x Bekeken

Jolmer Versteeg is regisseur en artistiek leider van Theatergroep De Jonge Honden. Met de voorstelling ‘De scheepjongens van Bontekoe’ trekt hij de komende maanden langs de Nederlandse theaters. Traditiegetrouw trapte De Jonge Honden de voorstelling af in Zwolle. “Ik vind het belangrijk dat de première van elke voorstelling in onze thuisstad is. Daar ligt ons hart. Omdat we een fijne samenwerking met de Zwolse Theaters hebben, begin ik graag in Odeon.” Een gesprek over cultuurstad Zwolle.

Fotograaf: Jan Amse

“Ik verhuisde zestien jaar geleden van Dedemsvaart naar Zwolle. Dat was omdat ik vader werd en mijn vriendin al in de stad woonde. Ondertussen voelt Zwolle heel vertrouwd. Het is mijn thuis, maar toch voel ik me niet echt een blauwvinger. Zo’n band zou ik vermoedelijk met geen enkele stad opbouwen. Het voelt voor mij ook als ongastvrij. Een beetje ‘wij tegen de rest’ Terwijl ik het juist heel belangrijk vind dat mensen zich welkom voelen. Dat past ook bij Zwolle, want dit is volgens mij een hele gastvrije stad.

Enorme geschiedenis

Productie Jonge honden
Productie Jonge honden

Ik vind Zwolle een fijne plek waar ik graag mag zijn. Een stad met een enorme geschiedenis ook. Dat spreekt me als theatermaker aan. Met De Jonge Honden vertellen we graag verborgen verhalen die passen binnen actuele thema’s. Twee jaar terug maakten we bijvoorbeeld de herdenkingsproductie ‘Heen’, over tachtig Joden die in de Tweede Wereldoorlog werden opgesloten in Gymnasium Celeanum en van daaruit naar Westerbork werden gedeporteerd.

Bijzondere locatie

Onlangs hoorde ik het verhaal van een 15-jarige jongen die in het Zwolse verzet zat. Hij maakte een holle buis in zijn fiets waarin precies de loop van een geweer paste. Dat soort verhalen fascineert mij. Helemaal mooi vind ik de combinatie van een goed verhaal en een bijzondere locatie. Met De Jonge Honden willen we mensen bewust maken van geschiedenissen in het vertrouwde landschap of de dagelijkse omgeving. Zwolle heeft nog veel van dat soort verborgen verhalen, maar als theatermaker moet je daar tegenaan lopen. Zo wil ik een keer wat doen met het Ter Pelkwijkpark: daar stond ooit een villa die moest wijken voor nieuwbouw.

Scheepsjongens

Dit voorjaar reizen we het land door met De scheepsjongens van Bontekoe. Op 27 en 28 maart komen we nog een keer terug in Schouwburg Odeon voor drie speciale scholenvoorstellingen. Het stuk is gebaseerd op het bekende boek dat ik als kind graag las. Het past heel goed binnen de huidige discussie over veranderingen in de maatschappij. In het boek staan een aantal passages die je nu anders zou brengen. Daarover gaan we in het stuk de dialoog aan. De koloniale geschiedenis in het verhaal krijgt voor ons later dit jaar een vervolg. Dan gaan we in samenwerking met Collectie Overijssel aan de slag met het slavernijverleden van Zwolle en de provincie.

Cultuurstad Zwolle

Zwolle werkt hard aan het cultuurgevoel. Maar dat kan altijd meer. Ik merk dat de gemeente steeds meer ziet dat cultuur iets doet met een samenleving en innovatie op gang brengt. En dat is precies wat Zwolle graag wil. Er gebeurt ook veel in de stad. Zo zag ik pas een performance van het kunstenaarsduo BrotherTill in hun eigen studio op industrieterrein De Marslanden. Dan ontdek je plotseling weer zo’n verborgen parel waarvan Zwolle er veel heeft. Ook in de horeca trouwens. Een heel mooi initiatief vind ik bijvoorbeeld De Nieuwe Keuken in Assendorp: een verrassende plek op de begane grond van Eureka waar je heel lekker kunt eten.

Centraal station

Een inspirerende plek in Zwolle vind ik het Centraal Station. En niet alleen omdat het een schitterend gebouw is. Met De Jonge Honden zitten we aan de Westerlaan en kijken we uit op het spoor. Voor mij een perfecte plek, omdat ik altijd iets met stations heb gehad. Daar is het een voortdurend komen en gaan van mensen. Ondanks dat je vaak dezelfde gezichten ziet, ken je de meeste mensen niet. Dat maakt een station ook een anonieme plek. En tegelijkertijd sta je in verbinding met de rest van de wereld: het gevoel alsof je vanaf hier overal naartoe kunt en ook kunt terugkeren. Dat vind ik een fijne gedachte.

Foto: Jan Amse
Foto: Jan Amse

De top 3 van Jolmer Versteeg

  • “Mijn favoriete restaurant in Zwolle is de Buik van Parijs. Een klassieke bistro waar je in de zomer ook heerlijk in de binnentuin kunt zitten. Vaak ga ik voor de slakken. Die zijn daar echt onovertroffen.”
  • “Ik kom graag in Schouwburg Odeon. Soms voor mijn werk en soms voor de ontmoeting. Er lopen voortdurend mensen in en uit en je komt altijd wel iemand tegen voor een leuk gesprek. En het is natuurlijk een prachtig oud theater.”
  • “Ik heb een bootje waarmee ik graag over de grachten vaar. Vanaf het water zie je Zwolle op zijn sfeervolst. En het is heerlijk om even ergens aan te leggen voor een koffie of een biertje. Bijvoorbeeld bij De Tagrijn: een van de oudste en leukste kroegen van Zwolle.”

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle