Je kunt hier alle kanten op!

Wat te doen in Zwolle?

  • 5 minuten leestijd
  • 56 x bekeken

Je vraagt je misschien af: wat te doen in Zwolle? Bizar veel! In deze Hanzestad hoef je je geen moment te vervelen. Er zijn tal van activiteiten, musea en andere bezienswaardigheden in Zwolle. Wees welkom!

Wat te doen in Zwolle? Onze tips!

Winkelen Zwolle
Winkelen Zwolle

Of je nou van winkelen, cultuur snuiven of juist een sportieve activiteit houdt, in Zwolle ben je aan het juiste adres. Liefhebbers van shoppen halen hun hart op in deze bruisende stad. Je vindt vele internationale keten, maar ook knusse boetiekjes, in de Diezerstraat, Sassenstraat, Luttekestraat en Oude Vismarkt. Pak ook zeker de Thorbeckegracht mee, al is het alleen maar om het prachtige aanzicht. Je vindt er namelijk historische grachtenpanden en de oude stadsmuur. Wat te doen in Zwolle na het shoppen? Nou, dan plof je neer op een van de gezellige terrasjes! Je vindt ze in elke straat en op ieder plein van de binnenstad. Het is ook zeker de moeite waard om heerlijk uit eten te gaan. Voor elk budget is er een passende optie, van een betaalbare pizza van De Pizzabakkers tot sterrengerechten bij De Librije.

Een bezoek aan Waanders in de Broeren mag ook zeker niet ontbreken tijdens jouw uitje naar Zwolle. Dit is namelijk een eeuwenoude kerk, omgetoverd tot boekenwinkel. Je hoeft niet van lezen te houden om dit gebouw fascinerend te vinden! In de Broerenkerk vind je een brasserie: Smaak In De Broeren. Dit is dé plek voor een tussenstop tijdens jouw dagje Zwolle. Een toneelstuk, cabaret- of balletvoorstelling bekijk je in het imposante Theater De Spiegel. Dit moderne theater is gelegen op het Noordereiland van het centrum, naast de Librije en Winkelcentrum Diezerpoort.

Leuke activiteiten in Zwolle

Activiteiten in Zwolle zijn er voor jong én oud, zowel in de binnenstad als verder buitenaf. Wat is er te doen in Zwolle voor kinderen? Dinoland Zwolle is bij uitstek een geschikt uitje in Zwolle. De kinderen vermaken zich hier in de T-Rexpeditie, filmzaal, klimparcours en bungee trampoline. Verder is er een restaurant, kiosk en dino shop. Dinoland Zwolle bereik je eenvoudig te voet vanaf Station Zwolle en de binnenstad. Grenzend aan Dinoland Zwolle vind je het Engelse Werk. Dit is een van de mooiste parken in Zwolle, ideaal voor leuke activiteiten. Zo kun je er perfect wandelen, fietsen en picknicken. Het grootste park van Zwolle is Park de Wezenlanden. Dit park ligt direct naast het centrum van Zwolle en is een goede plek om uit te rusten tijdens jouw dagje in Zwolle. Je vindt er een speeltuin, skatebaan en restaurant Parkpaviljoen de Wezenlanden.

Dinoland Zwolle
Dinoland Zwolle

Op zoek naar een avontuurlijke activiteit in Zwolle? Beklim dan de Peperbustoren. Deze toren is kenmerkend voor de historische binnenstad van Zwolle. Elke zaterdag kun je deze 75 meter hoge klokkentoren beklimmen. Tegelijkertijd kun je de prachtige basiliek bewonderen. Wil je Zwolle vanaf het water ontdekken? Huur een bootje en ga varen in Zwolle. Dit kan bijvoorbeeld bij Hiawatha Actief en Botenverhuur Schoone. Vaar langs de mooiste bezienswaardigheden van Zwolle, zoals Museum de Fundatie, De Sassenpoort en de oude stadsmuur. Wanneer je de rest van Zwolle wilt ontdekken per fiets is de fietsroute ‘Rondje Zwolle’ uitermate geschikt. Je komt dan bijvoorbeeld langs de IJssel, De Wijthmenerplas en de nieuwbouwwijk Stadshagen. Wandelen doe je eveneens langs de rivieren of door omliggende bossen.

Laat je verrassen door deze musea in Zwolle

Museum de Fundatie
Museum de Fundatie

Er zijn verschillende musea in Zwolle, dus er is voor ieder wat wils. De bekendste is misschien wel Museum de Fundatie. Hier vind je vele interessante exposities met beeldende kunst. Het gebouw herken je onmiddellijk aan 'de Wolk' die in 2012/2013 op het pand is geplaatst. Nog een leuke activiteit in Zwolle is het bezoeken van het Herman Brood Museum & Experience. Hier aanschouw je een brede collectie aan kunst en werken van Herman Brood. Daarnaast worden er regelmatig verzamelobjecten van fans getoond.

Een dagje uit met kinderen? Bezoek dan het Bonami SpelComputer Museum in Zwolle. Dit interactieve museum biedt een expositie, arcadehal en verschillende tentoonstellingen. Vervelen is dus geen optie! Nabij Zwolle, in Hanzestad Hattem, vind je ook het Anton Pieck Museum en het Bakkerijmuseum. Deze bereik je in no-time vanuit Zwolle.

Bezienswaardigheden in Zwolle

Veel bezienswaardigheden in Zwolle hebben een link met de oude stadsmuur. Ondanks dat deze bijna volledig verdwenen is, staat de eeuwenoude poort (De Sassenpoort) er nog steeds. De Sassenpoort was naast een toegangspoort ook een belangrijk verdedigingswerk. Verder vind je nog drie torens in Zwolle, die onderdeel van de oude stadsmuur waren: de Wijndragers-, Pelser- en Zwanetoren. Deze spot je tijdens een stadswandeling in Zwolle! Verder is de Grote of St. Michaëlskerk met daarvoor de Glazen Engel niet te missen. Deze vind je namelijk op de Grote Markt, waar veel winkelstraten samenkomen. Hier worden dan ook op alle vrijdagen en zaterdagen weekmarkten gehouden.

De Sassenpoort
De Sassenpoort

Iets verder van de Grote Markt vind je 75 meter hoge Peperbustoren en de bijbehorende basiliek. Als laatst mag natuurlijk De Librije niet ontbreken! Naast dat dit een sterrenrestaurant is, is het gebouw zelf ook al de moeite waard om te bekijken. Het restaurant en hotel zijn namelijk gevestigd in de voormalige vrouwengevangenis van Zwolle. Wat te doen in Zwolle? Veel te veel dus eigenlijk! Nog een reden om terug te keren naar deze bruisende Hanzestad.