De leukste winterwandelingen

In de binnenstad én het buitengebied van Zwolle

  • Leestijd 4
  • 4843 x Bekeken

Veel mensen hebben de neiging om in de winter veel binnen te blijven. Dit is ook logisch: binnen is het warm, licht en gezellig. Buiten is het koud, kil en donker. Toch is het verstandig om zo af en toe een stukje te wandelen in de buitenlucht. Zoek je wandelschoenen op, kleed je warm aan en maak een mooie winterwandeling in Zwolle.

Wandelen in de winter

Wil je Zwolle op een gezonde manier ontdekken? Maak hier dan eens een wandeling. Wandelen in deze Hanzestad in wintertijd zal voor veel mooie plaatjes zorgen. Bewonder historische gebouwen met een laagje ijs of mooie witte landschappen. Er is veel keuze in wandelroutes rondom Zwolle. Dat maakt het nou net zo leuk!

Raak je snel verveeld tijdens een wandeling? Probeer dan eens een van de audiotours in Zwolle. Het team van Zwolle Unlimited is hard bezig geweest om nieuwe en hippe audiotours te ontwikkelen voor jong en oud. Een winterwandeling wordt langs deze weg veel interessanter omdat je in een verhaal zit en niet alleen maar voor je uit hoeft te kijken. Je kan de audiotours volgen via je smartphone. Je dient hiervoor de app ‘voicemap’ te downloaden. Audiotours voor kinderen zijn bijvoorbeeld ‘Het Meisje Zonder Handen’ of ‘De Dennenboom die Groot wilde zijn’. Voor de oudere doelgroep zijn er audiotours zoals ‘de Witte Wieven Spooktocht’ of ‘De Bloedende Zwaan’.

Zwolle in de avond
Zwolle in de avond

Zwolle is eens uitgeroepen tot ‘groenste stad van Europa’. Je vindt in deze historische stad dan ook veel gezellige parkjes waar je fijn doorheen kan wandelen. Bewonder eerst het mooie stadscentrum en geniet daarna van een relaxmomentje in een van de parken. Het grootste park van Zwolle is Park de Wezenlanden. Vanuit het centrum ben je zo op dit groene plekje. Er worden hier vaak evenementen georganiseerd, maar dit is merendeels in de warmere seizoenen. Een winterwandeling in dit park is dus een goed idee! Of bezoek eens Park Het Engelse Werk. Dit park ligt iets verder van de binnenstad, maar beschikt over mooie natuur. Het Engelse Werk wisselt zich af met bossen, een waterwingebied en uiterwaarden van de IJssel.

Overnachten in Zwolle

Woon je niet in de buurt van Zwolle? Maar lijkt het je wel leuk om in deze Hanzestad te komen wandelen? Boek er dan een overnachting bij. Zwolle heeft een heel aantal mogelijkheden om leuk te overnachten. Verblijf je graag in het centrum van Zwolle, dan is Pillows Grand hotel ter Borch erg geschikt. Dit prachtige hotel ligt tussen het centrum en het station. Bovendien beschikt het boutique hotel over een sauna. Je kan dus heerlijk opwarmen na een frisse winterwandeling. Vind je het leuker om iets meer buitenaf te logeren? Boek dan de studio of het voorhuis van B&B Het Wijdeland. Na je wandeling langs de landschappen buiten Zwolle, kan je de rest van de dag spenderen in de knusse boerderij. Ga heerlijk urenlang tafelen of sluit de dag buiten af rondom een knisperend vuurtje.

Pillows Grand hotel ter Borch
Pillows Grand hotel ter Borch

Leuke wandelroutes in Zwolle

Buiten de mogelijkheden voor winterwandeling zijn er ook een heel aantal wandelroutes die het hele jaar te bewandelen zijn. Bijvoorbeeld de Hanzestadswandeling. Via deze route kom je langs alle historische hoogtepunten van de stad, zoals de Sassenpoort, eeuwenoude grachtenpanden en tal van andere monumenten. Wil je meer van de natuur in Overijssel zien? Kies dan voor het Vechtdalpad. Dit prachtige lange afstand wandelpad begint in Zwolle en laat aspecten over het ontstaan van het Vechtdal zien. Ben je een fanatieke wandelaar? Probeer dan het zogenaamde Rondje Zwolle. Deze wandeltocht van maar liefst 45 kilometer leidt je door het buitengebied van Zwolle. Begin bij het Engelse Werk, loop langs de IJssel met een tussenstop bij de Wijthmenerplas. Uiteindelijk kom je bij de mooie Vecht.

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle