Must-visits in Zwolle

Dit wil je zien!

  • Leestijd 5
  • 20331 x Bekeken

Hanzestad Zwolle is een uitstekende bestemming voor een stedentrip. Tijdens je bezoekje aan Zwolle mag je een aantal plekken zeker niet overslaan, zoals de welbekende Peperbus, een boekenwinkel in een kerk, Librije’s Winkel om de lekkerste jam of dressings te kopen of de oude stadspoort van de stad. Deze must-visits in Zwolle maken jouw stedentrip compleet.

Peperbus
Peperbus

De Peperbus

Vanuit de verte zie je de Peperbus al boven de stad uitkomen. Zwollenaren zijn weer ‘thuis’ zodra ze de iconische toren van hun stad zien. De toren is in de 15e- en 16e eeuw gebouwd en ze is 75 meter hoog. Omdat in 1815 de kap van de toren afbrandde, kwam er in 1828 een koperen koepel voor in de plaats. Daar heeft de toren dan ook zijn naam aan te danken: Peperbus. De Peperbus beklim je tot de eerste omgang, op een hoogte van 51 meter. Dit staat gelijk aan 236 traptreden.

Museum de Fundatie

In de binnenstad van Zwolle vind je Museum de Fundatie. Door het opvallende uiterlijk van het gebouw, valt het museum meteen op. Je aandacht wordt namelijk meteen getrokken door ‘de Wolk’ die in 2013 op het gebouw is gezet. Ook wat er aan de binnenkant te zien is zal je aandacht trekken. Het museum beschikt namelijk over een collectie beeldende kunst vanaf de late middeleeuwen tot nu. Naast een vaste collectie, zie je er om de drie maanden nieuwe tentoonstellingen. Tip: in 2021 is het museum iedere zaterdagavond gratis te bezoeken!

Museum de Fundatie
Museum de Fundatie

Van der Velde in de Broeren

Van der Velde in de Broeren: een boekhandel, brasserie en expositieruimte in één. Van der Velde in de Broeren is gevestigd in de Broerenkerk. Met een groot assortiment aan boeken en tijdschriften kan jij bijna niet met lege handen naar huis gaan. Heb je eigenlijk niks nodig? Ook dan is het een aanrader om eens een kijkje te nemen, puur voor de beleving. Op de derde verdieping van de kerk is regelmatig een tentoonstelling te zien, dus sla dat ook zeker niet over. Ben je na je bezoekje toe aan wat lekkers? Neem dan plaats in de brasserie.

Librije's Winkel

Als je aan Zwolle denkt, denk je aan De Librije. Eten bij de Librije is een unieke beleving. Door het eten dat is bereid door professionele koks en de wijn die zorgvuldig is uitgezocht, beleven gasten een onvergetelijk bezoek aan de Librije. Maar met de enorme wachtlijst moet je even geduld hebben voordat je het zelf proeft. Sinds 2005 is Librije’s Winkel opgericht en kun je bijvoorbeeld gelei, jam of dressing, zoals geserveerd wordt in de Librije, kopen. Ook koop je hier wijnen en andere dranken. En wat dacht je van een kookboek waarin je van alles leert over de werkwijze van chefkok Jonnie Boer? Ook leuk als cadeau!

De Sassenpoort

De Sassenpoort was de stadspoort van Zwolle in de stadsmuur. In de 14e- en 15e eeuw werd de stadspoort gebouwd als onderdeel van de verdedigingswerken van Zwolle. De Sassenpoort staat sinds 1990 in de top 100 van Nederlandse Monumenten. Tegenwoordig kun je de Sassenpoort tijdens de openingstijden bezoeken en hoor je tijdens een rondleiding allerlei verhalen over vroeger. Het is niet alleen interessant, maar de Sassenpoort is ook nog eens een prachtig monument.

De Sassenpoort
De Sassenpoort

De stadsmuur van Zwolle

Net las je al dat de Sassenpoort een onderdeel is van de stadsmuur. Maar ook op andere plekken in de stad zie je restanten van de stadsmuur terugkomen. De eerste muur is al voor 1300 gebouwd, maar in de 14e eeuw werd er een nieuwe muur gebouwd omdat de eerste verzakte. In totaal zijn er maar liefst 23 torens gebouwd in de muur. Tegenwoordig zijn hier nog maar drie van over: de Zwanentoren, de Wijndragerstoren en de Pelsertoren. In de Wijndragerstoren zit nu een biercafe gevestigd, namelijk Het Beugeltje. In de Pelsertoren vind je nu een bed & breakfast met luxe suites. Maar ook de mooie en authentieke buitenkanten van de torens zijn al een bezoekje waard.

Glazen Engel

Op de Grote Markt van Zwolle staat een opvallend beeld, namelijk de Glazen Engel. Het beeld bestaat uit maar liefst 350 lagen glas van elk een centimeter dik. De Glazen Engel staat voor aartsengel Michaël, de beschermheilige van Zwolle. Volgens een legende zou de aartsengel Zwolle hebben beschermd tegen een aanval van een draak. Als de zon schijnt kleurt het beeld op door het zonlicht, waardoor hij nog mooier wordt.

Glazen Engel (foto: Lidy Uiterwijk)
Glazen Engel (foto: Lidy Uiterwijk)

De Grote of Sint-Michaëlskerk

De Grote of Sint-Michaëlskerk ligt op de Grote Markt, tegenover de Glazen Engel. De kerk heeft zijn naam te danken aan aartsengel Michaël, waar de Glazen Engel voor staat. Daarom zie je op het dak van de kerk ook een beeld van de engel. Stap naar binnen in de kerk en kijk je ogen uit. Zo valt je oog al gauw op het enorme Schnitger-orgel. Maar ook de preekstoel kun je bewonderen. Tijdens een rondleiding leer je alles over de kerk.

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle