Leukste pleintjes in Zwolle

Artikel

  • Leestijd 5
  • 7704 x Bekeken

Zwolle is een Hanzestad met een rijke historie. Als je door Zwolle wandelt, kom je deze lange geschiedenis tegen in allerlei prachtige panden met mooie details, de vele verhalen over de eeuwenoude stad én op de leukste pleintjes in Zwolle. Deze pleintjes bieden de ideale plek om even pauze te nemen van je wandeling, een drankje te drinken en al het moois om je heen te bewonderen!

Gasthuisplein

Tegenwoordig is het Gasthuisplein een plein met leuke terrasjes die, als er een zonnetje schijnt, gevuld zijn met gezelligheid. Je vindt op dit plein bijvoorbeeld Wijnbar Oak die ook het ‘Het Land van Oak’ organiseert. Of breng een bezoek aan Café de Gezelligheid. Toch heeft het Gasthuisplein niet altijd gediend als horecaplek. De naam van het plein is afgeleid van het Heilige Geest-Gasthuis, dat hier in 1302 al is gesticht. Het Heilige Geest-Gasthuis was een plek waar armen en zieken onderdak en/of eten kregen. Later heeft het nog gediend als een bejaardentehuis, tegenwoordig is het Eetcafé Lekker Zwols hierin gevestigd. Daarnaast heeft het plein nog veel meer functies gehad, zo was het vanaf 1959 een overstapstation voor het stadsvervoer. Kortom: het is een plein vol verhalen en zeker een bezoekje waard!

Nieuwe Markt

Op de Nieuwe Markt is altijd wel iets te doen. Je kan er ontbijten, lunchen, dineren, slapen en zelfs genieten van een gezichtsbehandeling of massage! Lunchen kan op dit plein bij Bar & Brood, Brasserie Jansen of Bistro Bonne Femme. Heerlijk dineren is mogelijk bij UNO of Ingeburgerd. Tevens is Brass Boer Thuis op de Nieuwe Markt gevestigd. Dit is het tweede restaurant in Zwolle van sterrenkok Jonnie Boer en zijn vrouw Thérèse. Het andere restaurant dat zij beheren is de Librije, dat bekroond is met drie Michelin sterren.

Bar en Brood op de Nieuwe Markt in Zwolle
Bar en Brood op de Nieuwe Markt in Zwolle

Grote Markt

De Grote Markt wordt beschouwd als het hart van het centrum en bovendien als een van de oudste delen van de stad, de geschiedenis van dit plein gaat namelijk eeuwen terug in de tijd. Hoewel er nog parels van monumentale panden op dit plein intact zijn, is er door de jaren heen heel wat veranderd op dit plein. Midden op het plein staat het glazen beeld van de aartsengel Michaël, ook wel de beschermheilige van Zwolle genoemd. Omdat het plein zo centraal ligt, worden er op feestdagen of bij evenementen ook vaak gebruik gemaakt van het plein, bijvoorbeeld op Koningsdag. Sinds de laatste jaren zijn er steeds meer winkels op het plein verruild voor horecagelegenheden. Je vindt er onder andere Stadscafé Blij, In Den Hoofdwacht en Engel Winkelcafé.

Bethlehemkerkplein

Op het Bethlehemkerkplein vind je, niet geheel verrassend, de oude Bethlehemkerk. Dit was ooit de kapel van het eerste Augustijner klooster van Zwolle. Tijdens de grote stadsbrand van 1324 is de Bethlehemkerk gespaard gebleven. Hierdoor zijn er prachtige muurresten overgebleven. Tegenwoordig is er in de kerk een van de beste sushi restaurants van Zwolle gevestigd: Blue Sakura. Tevens zijn er nog veel meer hele fijne restaurants en cafés rondom het Bethlehemkerkplein te vinden. Bijvoorbeeld Het Refter met meer dan 200 speciaalbieren of het toprestaurant Bij Broeders.

Broerenkerkplein

Dit plein is minder bekend dan de bovenstaande pleintjes in Zwolle. Op het plein stond het voormalig Broerenklooster, met bijbehorend Broerenkerkhof. Op het Broerenkerkhof werden de arme Zwolse burgerij, soldaten, ter dood gebrachte misdadigers en mensen die aan de pest bezweken begraven. Tijdens de 18e en 19e eeuw deed het pand dienst als militaire opslag en paardenstal. Door de jaren heen is eigenlijk alleen het klooster overgebleven, van de begraafplaats was niets meer te herkennen. Van 1993 tot 2015 was het sterrenrestaurant De Librije in het pand te vinden, het plein daaromheen bood parkeergelegenheid.

Meerminneplein

Het Meerminneplein heeft haar naam te danken aan de benamingen van de huizen. Zo is er een huis aan de Oude Vismarkt die ‘De Salm’ wordt genoemd, maar ook aan de Vispoortenplas (om de hoek van het Meerminneplein) bestond er een huis met de naam ‘De Meermin’. Op het Meerminneplein vind je het gezellige eettentje De Gillende Keukenmeiden. Er wordt hier uitsluitend gebruikgemaakt van biologische en lokale producten voor de lekkerste gezonde gerechten. Tevens is hier De Buurman gevestigd waar je de meest verse producten, die op een duurzame manier zijn geproduceerd, kan krijgen. En super handig: op dit plein is een bewaakte fietsenstalling. Zo hoef je je geen zorgen te maken dat je fiets weg is na een avondje uit in de stad.

Blue Bayou op het Rodetorenplein in Zwolle
Blue Bayou op het Rodetorenplein in Zwolle

Rodetorenplein

Vanaf het Rodetorenplein heb je een prachtig uitzicht over de stadsgracht. Je vindt in de zomer hier ook Blue Bayou, waardoor je even een echt vakantiegevoel krijgt. Ook is het Rodetorenplein geschikt als uitvalsbasis voor sportevenementen. Voorbeelden van evenementen die hier plaatsvinden zijn de City Swim, Intocht van Sinterklaas, Zwolse Grachtenrace en Zomerkermis. De naam komt van de Rode Toren, dit was een stadspoort en onderdeel van de stadsverdedigingswerken.

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle