Rob Bults is een Zwollenaar

‘Zwolle is een stad van schoonheid’

  • Leestijd 4
  • 2947 x Bekeken

Rob Bults is directeur en artistiek leider van Zwolle Unlimited. Hij coördineert met zijn team van Top of the Hill het programma van Winters Zwolle en organiseert de ‘midwinterspooktocht’ Wodan en het Dodenleger. Daarmee groeit de lijst van evenementen die Bults de afgelopen 35 jaar organiseerde. “Zwolle is een stad van schoonheid. Kunst en muziek maken een stad nog mooier en dat vind ik belangrijk. Als je je omringt met schoonheid, word je zelf ook een mooier mens”, zegt de musicerende organisator.

Foto: Finn Volk

“Ik ben geboren in Hellendoorn. Toen ik werkte in de psychiatrie, trok ik een tijd het hele land door. Uiteindelijk kreeg ik in een baan bij het voormalige psychiatrische ziekenhuis Sint Franciscushof in Raalte. Toen ben ik, 35 jaar geleden alweer, in Zwolle gaan wonen. Niet ver van Hellendoorn en tegelijkertijd er ver genoeg vanaf. In diezelfde periode begon ik mijn band Muppetstuff. En daarvoor was Zwolle een perfecte locatie. Binnen een uur ben je in het grootste deel van Nederland. Toen we met de muziek een boterham konden verdienen, stopte ik in de psychiatrie. Ondertussen was ik geworteld in Zwolle.

Muzikaal rijke stad

Dat Zwolle nog een klein beetje dorp is, bevalt me heel goed. Je leert hier snel mensen kennen. Daardoor komen samenwerkingen ook makkelijk van de grond. Zwolle is een stad waar netwerken echt werkt. Zwollenaren zijn ook trouw, vind ik. Ze komen afspraken na en laten mensen niet snel vallen. Dat is een ook dorps trekje dat me erg aanspreekt. Buiten dat is Zwolle een creatieve en muzikaal hele rijke stad. Ook daardoor voel ik me hier vanaf het eerste moment thuis.

Finn Volk
Finn Volk

Verhalenboot

Door mijn netwerk in Zwolle rolde ik in het organiseren van evenementen. Ook omdat ik al vroeg het idee had dat ik op mijn 55e niet meer vier avonden in de week met de gitaar op pad zou willen. Toen begonnen we met Xplosief, een cultuureducatie bedrijf, waarmee we onder meer activiteiten voor Niek van der Sprong organiseerden en creatief met jongeren aan de slag gingen. Samen met mijn vrouw Kitty jaag ik met De Verhalenboot ook de vertelkunst aan. Zoals eten en drinken voedsel zijn voor het lichaam, zo is het verhaal dat voor de ziel.

Internationaal in trek

De Verhalenboot ligt aan de Thorbeckegracht. En dat is absoluut de mooiste straat van Zwolle. Ondanks dat het langs de gracht altijd bedrijvig is, ervaar ik daar een gevoel van rust en vrijheid. Dat heeft ook met het water te maken. Water houd je letterlijk en figuurlijk in beweging. Als de waterstand verandert, voel je dat. Op een boot is geen dag hetzelfde. De Thorbeckegracht staat voor mij ook een beetje symbool voor de ontwikkeling van Zwolle. Ik verbaas me er elke dag over hoeveel verschillende talen ik op de kade hoor. Zwolle is internationaal echt in trek.

Een stad van samenwerken

Dat Zwolle een stad van samenwerken is, blijkt ook bij de organisatie van de Midwinterspooktocht. Meer dan honderd amateurs verzorgen het theater en de storytelling. Dat krijg je hier relatief makkelijk bij elkaar. Op 17 en 18 december vertellen en spelen ze een verhaal uit de Noorse mythologie. Een wolf wil de zon opeten zodat het voor altijd donker is op aarde. Maar dat laten we natuurlijk niet gebeuren…

Foto: Finn Volk
Foto: Finn Volk

De toekomst

Ik ben heel benieuwd hoe Zwolle er in de toekomst uitziet. Pas was ik bijvoorbeeld bij een bijeenkomst over het Noorden, het gebied waarin ik toevallig woon en werk. Dan merk je dat creativiteit en kunst ook bij de plannen betrokken worden. Ook daarin zie je dat Zwolle groeit. Die potentie moeten we volgens mij meer overdragen op jongeren. We moeten ze nieuwe kansen bieden na die moeilijke coronajaren. Daarvoor wil ik mezelf ook meer inzetten. In het voorjaar organiseren we bijvoorbeeld samen met jongeren kinderfestival Nemia. Prachtig om hun inzet te zien. Ook dan zien je weer hoeveel mogelijkheden Zwolle biedt.”

De Top 3 van Rob Bults

  • Onze Verhalenboot ligt in de Stadsgracht. Een officiële straatnaam is het niet, maar wij spreken tegenwoordig van Pelserkade. Onder die naam werken we met drie andere boten en de Pelsertoren samen. De kade is ook een prachtige flaneerplek voor Zwollenaren en bezoekers van de stad.”
  • “Het Ter Pelkwijkpark is een van de mooiste stukken Zwolle. Op mooie dagen lig je daar heerlijk in het gras en kijk je uit op de gracht. Het is ook een hele geschikte locatie voor evenementen.”
  • “Een favoriete café in Zwolle is De Kuiperij aan de Voorstraat. Een kroeg die veel voor Zwolse muzikanten betekent. Het is ook een verzamelplaats voor creatievelingen.”

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle