Arlette is een Zwollenaar

‘Mensen zijn Zwolle echt gaan waarderen’

  • Leestijd 5
  • 3677 x Bekeken

“’Pas geweest, supermooie stad’, hoor ik mensen vaak zeggen als we op tournee vertellen dat we uit Zwolle komen. Dat soort reacties kregen we vroeger bijna nooit. Mensen zijn de stad echt gaan waarderen”, zegt Arlette Swartjes. Zelf is de zangeres, showmaster en acrobate van The Bluebettes ook gek op Zwolle in het algemeen en Assendorp in het bijzonder. Op 29 april speelt ze met de band een thuiswedstrijd in Odeon.

Fotograaf: Albert Bartelds

“Vroeger was ik voor een optreden in Zwolle best zenuwachtig, maar tegenwoordig vind ik het vooral een feestje. Veel bekenden komen kijken en dan is het na afloop extra gezellig. Jammer genoeg treden we dit keer de volgende dag weer op. Dat tempert de feestvreugde een beetje. We zijn op theatertournee met de sta-show ‘Do You Wanna Dance’. Normaal gesproken praat je in het theater veel tussen de nummers door, nu is het dansen geblazen. Eigenlijk omdat we bij alle optredens de vraag kregen of er gedanst mag worden. Daarom verandert de theaterzaal dit keer in één grote dansvloer.

Metropool Zwolle

Alle vijf Bluebettes zijn buiten Zwolle geboren, maar ondertussen gehecht aan de stad. Mijn zus Geraldine, gitariste van de band, en ik groeiden op in Dalfsen. Dan beschouw je Zwolle als een soort metropool. ‘Hier wil ik wonen’, dacht ik als we in de stad gingen shoppen. Later fietste ik dagelijks naar het Thomas a Kempis College. Ik heb nog een jaar in Amsterdam gewoond, maar toen kreeg ik snel heimwee naar Zwolle. In die tijd leerde ik mijn vriend kennen. Die woont in Weesp. Daar ben ik veel, maar ik moet er niet aan denken dat ik Zwolle voorgoed moet verlaten.

Dorpse karakter

Tja, waar zit dat in? Voor een deel in het dorpse karakter, zeker van Assendorp. Je hebt het gevoel dat je iedereen kent. Pas liet ik na een optreden de sleutels in mijn auto zitten. Dan vind je de volgende dag een briefje in de bus in plaats van dat iemand er met de wagen vandoor gaat. Ondanks dat in Zwolle natuurlijk ook wel eens wat gebeurt, voel ik me hier veilig. Met The Bluebettes mogen we de stad graag promoten. We maken altijd wat dialectgrapjes. ‘Nog iene dan’, zeggen we vaak voor het laatste nummer. Of: ‘donders gezellig hier vanavond.’ We laten graag zien dat we trots zijn op Zwolle.

©Raymond van Olphen
©Raymond van Olphen

Leuke winkels en kroegen

Volgens mij woon ik hier nu 24 jaar. Ik heb de stad in die tijd zien groeien. Vroeger was er bijvoorbeeld op zondag bijna niets te doen. Die situatie is echt veranderd. Er zijn zoveel leuke winkels en kroegen bijgekomen. Jaffa Jaffa, Meneer Jan, om maar eens wat te noemen. Een favoriet blijft ook De Hetebrij aan de Nieuwe Markt. Dat is echt een traditioneel café waar je ook alleen naartoe kunt. Je raakt er altijd met mensen aan de praat. Iedereen is daar gelijk, lijkt het. Of je nou kakker of zwerver bent. Daar hou ik van.

Assendorperplein

Datzelfde gevoel heb ik in mijn eigen wijk op het Assendorperplein. We spreken daar regelmatig met de bandleden af: dan spelen de kinderen op het plein, terwijl wij bij de Nieuwe Keuken zitten. Het fijne aan Assendorp is ook de ligging. Je wandelt zo de stad in en aan de andere kant ben je snel in de natuur. De omgeving is natuurlijk prachtig: dat vond ik vroeger al toen we over de dijk langs de Vecht naar Zwolle fietsten. Ook bij de Agnietenberg of in het Engelse Werk mag ik graag wandelen.

Het buitengebied

Ik doe het veel te weinig, maar in het buitengebied vind je ook mooie streekproducten. Bij Tuin Salland aan de Maatgravenweg kun je bijvoorbeeld terecht voor biologische groente en fruit. Als kookliefhebber, ik schreef samen met mijn moeder een kookboek, struin ik op zaterdag vaak de markt af. Delicatessenwinkel Piccolini in Assendorp is ook een absolute aanrader. Zwolle is sowieso een culinaire stad. Wat dat betreft moet ik Jonnie en Thérèse Boer nog een keer extra bedanken: een paar jaar geleden won ik twee kookwedstrijden op de landelijke televisie, waaronder Herrie aan de Horizon waar ik samen met Mirjam Egberts aan deelnam. Vooraf mocht ik bij De Librije in de keuken kijken. Zonder die ervaring had ik nooit gewonnen...”

De Top 3 van Arlette Swartjes

  • “Zwolle heeft ook buiten het centrum veel te bieden. De winkelstraten Assendorperstraat, Thomas a Kempisstraat en Vechtstraat zijn harstikke leuk voor toeristen. Daar ontdek je misschien wel het echte Zwolle.”
  • ’s Zomers is Muziek op het Plein een geweldige aanrader. Dan zie je alle culturen en leeftijden op het Assendorperplein. Voor toeristen zijn die optredens ook ontzettend leuk.”
  • “Ook voor tweedehandskleding kun je heel goed terecht in Zwolle. Voor een leuke zaak kom ik toch weer in mijn eigen wijk terecht: De Winkel van Astrid aan de Assendorperstraat.”

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle