Elles is een Zwollenaar

Artikel

  • Leestijd 4
  • 3030 x Bekeken

Elles Hetebrij runt al bijna 25 jaar een succesvol café op de Nieuwe Markt in Zwolle, dat haar achternaam draagt. Sinds kort is daar het gezellige restaurant ‘Meneer Jan’ bijgekomen. Haar achternaam is bijzonder: “Vroeger werd ik er vaak om uitgelachten, maar tegenwoordig is de naam wel heel toepasselijk, omdat veel mensen graag om de hete brij heen draaien”, geeft Elles aan. In deze blog vertelt zij over haar stad, die nog dagelijks een ontdekkingsreis biedt.

Veel mensen denken dat ik de stad ken, maar ik ontdek elke dag opnieuw bijzondere plekjes in onze mooie stad Zwolle. Een stad met zoveel verborgen pareltjes, verlaat je nooit.

Elles hond: Noppes
Elles hond: Noppes

Zelf woon ik aan de Oude Veerweg, dat is een prachtige straat met mooie oude bomen. Vanaf mijn huis wandel ik met mijn trouwe viervoeter Noppes richting het Engelse Werk. Het is een prachtig park en de weg ernaartoe, over de Katerveersluizen, verveelt nooit. Je ziet hier regelmatig bruidsparen poseren voor de fotograaf.

De grasvelden om de Katerveersluizen brengen mij elke zomer veel zon- en zwemplezier. De antieke sluizen lieten een paar jaar geleden nog bootjes aanmeren aan de nieuwe steigers. Grote aderlating voor Zwolle dat de sluizen gesloten zijn. Gelukkig geniet de jeugd van het groen. Ze zonnebaden en zwemmen in en om de gesloten sluis. Iets verderop wandel ik naar de IJssel, waar de vissers en watersporters hun bootjes te water laten. Als toetje wandel ik door het Engelse Werk terug naar mijn thuishaven. Water verveelt nooit, ik wil altijd dicht bij water wonen. Het liefst dicht bij de IJssel, voor mij de meest bijzondere rivier van Nederland.

Vader Jan Hetebrij
Vader Jan Hetebrij

Soms pak ik een andere route en wandel ik met mijn psychiater op vier poten (Noppes) naar de Zwolse binnenstad. Uiteraard op weg naar mijn geliefde werkplek café De Hete Brij en het onlangs geopende restaurant Meneer Jan (vernoemd naar mijn vader) aan de Nieuwe Markt. Voor mij is het een bijzondere plek en een heel fijn plein geworden. Vroeger woonde ik boven de zaak, nu dient het als vergader- en feestzaal. De reuring van de binnenstad heb ik als een geschenk mogen ervaren. De markt, feesten, bewoners en ondernemers. Een eiland op zich met onderling warm en goed contact.

Ik voel me een trotse Zwollenaar, dit is de stad waar ik ben geboren. Toch kan ik het niet nalaten om te vermelden dat ik zeer gelukkig getogen ben in Wijhe. De parel aan de IJssel. Trots op Zwolle ben ik, alleen al door het feit dat de stad zich enorm heeft ontwikkeld. Van slaapstad naar een volwaardige en levendige stad. Nu de binnenstad nog meer autovrij en dan zijn we echt een volwassen stad.

Ik val op hoge gebouwen. Het zal je dus niet verbazen dat ik mij heel gelukkig voel wanneer ik de ABN toren bij de A28 zie. Dan besef ik mij dat ik weer veilig thuis ben. Vervolgens pak ik snel de fiets om langs de Sassenpoort naar mijn werk te gaan. Je weet pas hoe mooi je stad is als je haar even hebt gemist.

Op de fiets naar mijn werk kunnen ervaar ik als een groot voorrecht, dat besef ik mij dat elke dag opnieuw. De straten naar de binnenstad zijn mooi ingevuld met bijzondere winkels. Neem de Sassenstraat, Oude Vismarkt, Jufferenwal, Oude Vismarkt en ook de winkelgebieden buiten de Zwolse gracht. Geweldig voorbeeld; neem de Bio Shop van eigenaar Chris Okonurobo uit Nigeria, dan ben je op vakantie in de je eigen stad. De hele Thomas à Kempis straat is een mooie beleving van verschillende culturen en bijzondere toko’s. Ik hoop dat er nog veel meer bij komen. Assendorp en Holtenbroek zijn wijken om trots op te zijn.

De koopzondagen brengen veel gezelligheid en heeft de stad wakker geschud. De horeca is uitgebreid en professioneler geworden ten gunste van de stad. Nieuwe plannen geven mij een gevoel dat de stad altijd in beweging is. Net zoals de IJssel, is de stad Zwolle altijd in beweging en dat geeft een fijn gevoel.

Top drie plekken van Elles:

  • De Katerveersluizen: prachtige plek om langs te wandelen en een hele geschikte locatie voor een fotoshoot.
  • De Sassenpoort: De Middeleeuwse stadspoort is een indrukwekkende verschijning die het rijke verleden van deze Hanzestad toont. De poort is meerdere dagen per week geopend voor publiek.
  • De IJssel: De meest bijzondere rivier van Nederland. Langs de oevers en uiterwaarden is het heerlijk uitwaaien.

Zie jij jezelf nou ook als een echte Zwollenaar? Zie je het ECO-systeem in de stad? Ben je trots op Zwolle en wil je anderen meer vertellen over jouw stad door ook een blog te schrijven? Mail ons naar en misschien nemen wij wel contact met je op!

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle