Prachtige natuur in de stad

Parken in Zwolle

  • 5 minuten leestijd
  • 232 x bekeken

Of je nou gaat sporten, relaxen of een rustige wandeling wilt maken: de parken in Zwolle zijn er perfect voor. Ontdek bijvoorbeeld Park de Wezenlanden nabij het centrum van Zwolle of combineer bossen met de IJssel in Park het Engelse Werk Zwolle. De mooiste parken van Overijssel vind je in Zwolle!

De leukste parken in Zwolle

Parken in Zwolle
Parken in Zwolle

Zwolle werd in 2017 uitgeroepen tot 'groenste stad van Europa'. Dit komt mede door de vele groene parken in Zwolle. Hierdoor is het er goed vertoeven. Iedere wijk van Zwolle, waaronder het historische centrum, beschikt wel over één of meerdere parken. Een stadswandeling door deze Hanzestad combineer je dan ook makkelijk met een relaxmomentje in een park in Zwolle. In het centrum vind je bijvoorbeeld het Ter Pelkwijkpark. Dit met eiken omringende park beschikt over het oorlogsmonument van Zwolle. Daarnaast vind je er diverse herinneringsbomen. Het Ter Pelkwijkpark is ideaal geschikt als tussenstop tijdens jouw verblijf in Zwolle, in de schaduw óf juist in de zon. In de wijk Holtenbroek vind je het Zwarte Waterpark. Dit stadspark is gelegen in de uiterwaarden van het Zwarte Water. Je vindt er een hondenlosloopterrein, vlonderpad, trapveld en wijkboerderij. Je kunt hier heerlijk wandelen!

De Dobbe is een grote vijver in de wijk AA-landen. Deze vijver is onderdeel van het gelijknamige park in Zwolle. In de winter is het dé spot om te gaan schaatsen. Bij zonnig weer kun je er eveneens perfect wandelen of varen. Ben je een dagje uit met kinderen? Bezoek dan de kinderboerderij of speeltuin in De Dobbe. Het nabijgelegen Park AA-landen biedt een stukje natuur midden in de stad. Ga zonnen op het grasveld, laat je kinderen zich vermaken op de skatebaan of laat je hond uit op het hondenlosloopterrein. De natuur is nooit ver weg met deze veelzijdige parken in Zwolle.

Park de Wezenlanden Zwolle
Park de Wezenlanden Zwolle

Park de Wezenlanden Zwolle

Misschien wel het bekendste stukje natuur in de stad is Park de Wezenlanden Zwolle. Dit is ook gelijk het grootste park van Zwolle. Het is de ideale plek om even helemaal tot rust te komen of juist om te gaan sporten of een evenement te bezoeken. Ieder jaar worden er vele zomerse evenementen gehouden! Ook het Bevrijdingsfestival Overijssel wordt er georganiseerd. Verder vind je in Park de Wezenlanden Zwolle een kinderboerderij met speeltuin, basketbalveld, pannakooi, skatebaan en vele wandelroutes door de natuur.

Nog een groot voordeel van Park de Wezenlanden Zwolle is het feit dat je in no-time in het centrum van Zwolle staat. Je hoeft alleen maar het Kerkbrugje bij het Ter Pelkwijkpark over. Toe aan verfrissend drankje of een hapje eten? Bezoek dan Parkpaviljoen De Wezenlanden. Geniet hier op een zomerse dag met je voetjes in het zand. Bestel een cocktail en maak het gevoel helemaal compleet! Op de menukaart vind je veel maaltijden met een Spaanse twist, zoals chorizo, jamon Iberico en Spaanse wijnen.

Park het Engelse Werk Zwolle

Ten zuidwesten van de stad vind je Park het Engelse Werk Zwolle. Dit wandelpark, aangelegd rond 1828, ligt in het buurtschap Spoolde. Vanwege de status als voormalig vestingwerk is het tegenwoordig een rijksmonument. Park het Engelse Werk Zwolle wisselt zich af met bossen, een waterwingebied en een uiterwaard van de IJssel. Voor vogelspotters is er een kijkhut aangelegd bij deze uiterwaard. Na een intensieve wandeling of fietstocht door het park rust je uit bij Uitspanning het Engelse Werk. Hier kun je perfect lunchen of een drankje doen, met uitzicht op de rivier de IJssel. Ook voor kinderen is het een perfect park vanwege de vele grasvelden. Daarnaast ligt Dinoland Zwolle om de hoek! Vanuit het centrum van Zwolle wandel of fiets je zó Park het Engelse Werk in. Ook met het openbaar vervoer zijn de parken in Zwolle gemakkelijk bereikbaar.

Park het Engelse Werk Zwolle
Park het Engelse Werk Zwolle

Natuurgebieden en parken in Overijssel

Naast de Zwolse parken vind je nog tal van andere indrukwekkende natuurgebieden in Zwolle. Boek een kamer in een Bed & Breakfast of hotel in Zwolle of kies voor een ruime standplaats op een camping. De natuur ligt namelijk om de hoek! De bekendste rivieren van Zwolle zijn de IJssel en de Vecht. De IJssel ontdek je via een slingerende dijk, zowel te voet als per fiets. Deze dijk is eveneens onderdeel van de populaire fiets- en wandelroute ‘Rondje Zwolle’. Ook de Vecht is zeker geschikt als uitstapje. Huur een bootje en vaar in de richting van Dalfsen. Onderweg kom je onder andere het Westerveldse bos, Terra Nautic en Buitenplaats de Luwte tegen.

Ook het verrassende natuurgebied De Agnietenberg is de moeite waard. Dit bos is gelegen aan de rivier de Vecht en biedt tal van bospaden. Bij De Agnietenberg vind je het gelijknamige Molecaten Vakantiepark. Voor een lunch of diner kun je terecht bij Restaurant De Agnietenberg. Zwemmen in Zwolle? Dat kan bij de grote zwemplas in dit natuurgebied. Voor een echt landschapspark ga je wandelen in Zandhove-Bikkenrade. Dit natuurgebied ligt aan de zuidrand van Zwolle en beschikt over een heus landgoed met weilanden en een park in Engelse landschapsstijl.