Typhoon is een Zwollenaar

‘Ik voel me gedragen door Zwolle’

  • Leestijd 5
  • 4998 x Bekeken

“Zwolle is mijn stad, mijn basis en mijn thuis. Het is de plek waar ik in alle opzichten groot ben gegroeid. Ik woonde twee keer in Amsterdam omdat ik dacht dat het handiger was voor mijn werk, maar ik ontdekte dat ik mij pas echt thuis voel aan deze kant van de IJsselbrug”, vertelt Glenn de Randamie. Als Typhoon zet hij tijdens Bevrijdingsfestival Overijssel Park de Wezenlanden op de kop en later deze maand (28 mei) volgt Hedon.

Foto: Ferdy Damman

“Het is lekker dat we met elkaar zo’n heftige periode mogen afsluiten. Ik ben zo blij dat de lockdown voorbij is en kan niet wachten om op het podium te staan. Eindelijk kan ik weer doen waarvoor ik geboren ben: muziek maken en optreden voor mensen. Ik heb er ongelooflijk veel zin in. Optredens in Zwolle zijn altijd bijzonder. Ik laat graag het allerbeste van mijzelf aan mijn stad zien. Mijn thuis verwacht dat ook. Ik vind het mooi dat je daardoor op scherp staat, want je moet het wél laten zien. Dat past ook bij mij. Ik wil het steeds weer bewijzen. Zeker in Zwolle.

Optreden voor de koning

Ik heb veel bijzondere optredens in Zwolle beleefd, maar dat voor Koning Willem Alexander en Koningin Maxima tijdens Koningsdag 2014 blijft me altijd bij. Dat was misschien wel het meest memorabele optreden. Wij speelden op het Broerenkerkplein. Ik vergeet nooit meer hoe prins Maurits aan het dansen en lachen was. Het leek alsof we de hele stad en het hele land in vervoering brachten met onze muziek. Echt heel waardevol dat we dat in Zwolle mochten beleven.

Zwolle is thuis

Mijn kantoor staat in Amsterdam en daarom ben ik nog steeds vaak in die stad, maar mijn thuis is Zwolle. Vlak voor de coronacrisis verhuisden we naar Herxen, niet ver buiten de stad. Dat we hier mogen wonen is zo waardevol en essentieel. Ik ben opgegroeid op de Veluwe en dan ben je gewend aan bomen en bossen. Ze zijn mijn zuurstof. Wonen in het groen was daarom altijd een droom en ik ben ontzettend dankbaar dat die is uitgekomen. Als je zoveel onderweg bent, heb je een plek nodig waar je de rust kunt waarborgen. Daarom is dit huis echt priceless. De omgeving van Zwolle is ook prachtig. Ik wandel graag en dan zijn er zoveel natuurgebieden waaruit je kunt kiezen en die je nog kunt ontdekken. Vooral langs de IJssel is het altijd goed.

Marie Broeckman
Marie Broeckman

De cultuur van het oosten

Ik hou van de cultuur van het oosten. Die maakt ook onderdeel uit van het thuisgevoel. Ik heb veel culturen in mij, maar die van het oosten voelt voor mij heel belangrijk. Waar dat in zit, is moeilijk uit te leggen. Je gekozen familie is niet altijd de familie van je bloed. Zo is dat met Zwolle en het oosten ook. Hier groeide ik op met de jongens van Opgezwolle, ontmoette ik veel muzikanten zoals Dries Bijlsma en begonnen we de Fakkelbrigade. Dit is mijn bakermat. De plek waar het allemaal begon.

Gedragen door de stad

Ik ben heel dankbaar dat Zwolle mijn thuis is. Als ik door de stad loop, of inkopen doe bij de Jumbo in Zwolle-Zuid, laten mensen merken dat ze trots op mij zijn. Daardoor voel ik me echt gedragen door Zwolle. Ik ervaar heel sterk een connectie met de stad en de inwoners. In elke wijk liggen herinneringen en ken je mensen. Dat merk ik elke keer weer als ik door Zwolle rijd. Dat gevoel inspireert mij ook. Ik schrijf over alle facetten van mijn leven en daarin speelt Zwolle een belangrijke rol.

De herontdekking van Zwolle

Mijn vrouw komt uit Amsterdam. Zij vindt deze omgeving nu ook geweldig. Marie ontdekt Zwolle en het leuke is dat mij dat ook een impuls geeft. Ik kijk weer met nieuwe ogen naar mijn eigen stad. Ik zie ook elke keer weer nieuwe tentjes. Zwolle is sowieso veranderd de afgelopen twintig jaar. Het centrum ziet er verzorgder uit, al vind ik het jammer dat het minder groen lijkt. Als dertiger kijk je anders naar een stad. Uitgaan is tegenwoordig uiteten of iets drinken. De jeugd maakt de binnenstad en zo hoort het ook. Ook daarom ben ik blij dat de lockdown voorbij is en Zwolle weer bruist.”

De Top 3 van Typhoon

  • “Een vriend van mij is eigenaar van de Chocolate Company aan de Oude Vismarkt. Daar drink je de lekkerste koffie en eet je de lekkerste lunchbroodjes van Zwolle. Ook aan de Oude Vismarkt zit restaurant Noïs. Dat vind ik een verrijking van het Zwolse spectrum op culinair gebied.”
  • “Wijnbar Oak aan het Gasthuisplein vind ik ook een toffe plek. Dat is een zaak waar ik regelmatig met mijn vrouw naartoe ga en waar we ons helemaal op onze plaats voelen.”
  • “Een favoriete wandelspot is het gebied tussen Holtenbroek, Stadshagen en de Aa-Landen. Je hebt daar het Westerveldse Bos en de dijk langs het Zwarte Water.”

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle