Eline Stolk is een Zwollenaar

‘In Zwolle krijg je makkelijk iets van de grond’

  • Leestijd 5
  • 2977 x Bekeken

“In Zwolle gebeurt heel veel op duurzaam gebied, maar dat is niet altijd even zichtbaar. Mijn missie is om dat verhaal wél te vertellen”, zegt Eline Stolk van de Impactmakers Zwolle. op Op zaterdag 15 oktober organiseert ze samen met gemeente Zwolle in samenwerking met Zwolle Marketing een inspirerende belevingsroute door de Zwolse binnenstad. Dat evenement sluit de Week van de Duurzaamheid af. “Deze belevingsroute past bij het karakter van de stad: als je echt iets wilt, krijg je dat in Zwolle van de grond”, vindt Eline. Ze vertelt over haar ervaringen in Zwolle.

“Ik ben opgegroeid in Zeeland, maar mijn moeder is geboren in Staphorst. Deze regio kende ik daarom al goed voordat ik hier zeven jaar geleden kwam wonen. Mijn vader komt uit de buurt van Rotterdam. De mentaliteit van die stad vind ik ook terug in Zwolle. Net als daar ervaar ik hier een mentaliteit van ‘niet lullen, maar poetsen’. En dat bedoel ik positief. Mensen werken hard en willen iets bereiken. Van die mentaliteit hou ik. Je krijgt hier makkelijk iets voor elkaar. En tegelijkertijd vind je in Zwolle alles wat je zoekt. Theater, festivals, mooi natuur, de prachtige gracht en mooie initiatieven zoals Blue Bayou, waar cultuur, muziek, strand en lekker eten samen komen.

Meer experimenten

Ik vind het ook mooi dat Zwolle steeds meer openstaat voor experimenten. Daar dragen we met Impactmakers graag aan bij. Zelf ga ik graag alleen op reis. Dan stap je eerder uit je comfort zone en ontmoet je makkelijker mensen die je blik op de wereld soms verruimen. ‘Waarom zou je dat gevoel alleen op reis kunnen beleven?’, vroeg ik me af. Zo ontstond het idee voor ErvaringRijker, waarbij we in onze eigen stad dat reisgevoel willen oproepen. Het is een concept waarbij verbinding, ontmoeting, out-of-the-box denken en duurzaamheid centraal staan. Een impactdiner is daarvan een voorbeeld: Zwollenaren ontmoeten mensen die ze niet kennen en weten vooraf niet wat ze eten. Chef-koks bereiden gerechten van ingrediënten die we uit Zwolle en direct omgeving halen. Deelnemers zijn na afloop minimaal één ervaring rijker.

Week van de Duurzaamheid

Via dat concept ben ik bij de Week van de Duurzaamheid betrokken geraakt. Ontmoetingen tussen duurzame ondernemers én stadsbewoners staan daarin centraal. Ik merk dat veel mensen niet weten waar ze bijvoorbeeld biologisch eten en drinken kunnen halen. Terwijl dat aanbod in Zwolle best groot is. Vorig jaar was de eerste editie op het voormalige Philips-terrein. Dit keer kiezen we bewust voor de Zwolse binnenstad. Juist omdat we de verbinding willen leggen met mensen die helemaal nog niet zo bezig zijn met duurzaamheid.

Wegdromen in de binnenstad

Op zestien bekende locaties in de binnenstad zorgen ondernemers voor smakelijke, verrassende, leerzame en leuke activiteiten. We bieden impactvolle ervaringen aan. Voor gezinnen is de belevingsroute de perfecte aftrap van de Herfstvakantie. Er zijn veel workshops en voor kinderen is er een speurtocht. De Zwolse binnenstad is het perfecte decor voor zo’n evenement. Het historische karakter vind ik prachtig. Mijn favoriete stuk is het Museumkwartier. Daar kan ik helemaal wegdromen door de panden die daar staan. Als ik ooit nog eens de loterij win…

Wonen in Assendorp

Zelf woon ik in Assendorp. Een prachtige wijk met een beetje dorps gevoel middenin de stad. Ik zat pas op het terras van het Parkpaviljoen De Wezenlanden. Daar werd ik begroet door een paar dames die ik niet direct herkende. Dat waren de medewerkers van de bakkerij in de Assendorperstraat waar ik graag mijn brood haal. Omdat ze nu niet hun werkkleding droegen, zag ik niet meteen dat zij het waren. Maar zo’n ontmoeting vind ik ook wel typisch Zwolle: je leert heel snel mensen kennen.

Een plein met potentie

Ik zit sinds kort in het bestuur van multifunctioneel centrum De Enk. Dat is het kloppende hart van de wijk: mensen sporten daar, houden er feestjes, zingen in een koortje, komen er voor een drankje of leggen een biljartje. We willen nog meer uitgroeien tot het ontmoetingscentrum van Assendorp. Het Assendorperplein is ook zo gaaf. Daar krijg ik soms het gevoel dat ik een prachtplek ontdek in een wereldstad. Echt een plein met heel veel potentie.”

De Top 3 van Eline Stolk

  • “Bij het Haersterveer over de Vecht heb ik het gevoel dat ik terug stap in de tijd. Met vrienden mag ik graag picknicken aan de waterkant. Lekker eten en drinken en een beetje dat prachtige fietspontje in de gaten houden.”
  • “Een tof initiatief is de WijKeuken in De Enk. In dat multifunctioneel centrum in Assendorp schuif je twee avonden in de week aan voor een biologisch driegangenmenu. En dat voor tien euro. Iedereen is welkom!”
  • “Ik zit graag op het terras van Café Foyé Odeon. Je kijkt daar uit op het imposante Museum de Fundatie. Ook is het een hele levendige plek die me inspireert. Ik beschouw het ook een beetje als mijn werkplek. Ideaal is dat je de laptop kunt opladen op het terras.”

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle