Museum de Fundatie

Museum de Fundatie bezit en beheert een omvangrijke collectie beeldende kunst. Collectie en tentoonstellingen zijn te zien op twee locaties: Kasteel het Nijenhuis met beeldentuin bij Heino en Museum de Fundatie in Zwolle.

Het neoclassicistische pand aan de Blijmarkt in Zwolle is gebouwd tussen 1838 en 1841, naar een ontwerp van de Haagse architect Eduard Louis de Coninck. Het deed dienst als Paleis van Justitie en bood later ondermeer onderdak aan de Provinciale Planologische Dienst. In 2004/2005 is het Paleis a/d Blijmarkt naar een ontwerp van architect Gunnar Daan verbouwd tot kunstmuseum. Sinds juni 2005 vormt het Paleis samen met Kasteel Het Nijenhuis in Heino/Wijhe Museum de Fundatie. Tentoonstellingen worden op beide locaties afgewisseld met eigen collectie.

Kasteel het Nijenhuis is één van de best bewaard gebleven havezaten in Overijssel. Gelegen tussen de dorpen Heino en Wijhe is het omgeven door een prachtig landschap. De geschiedenis van kasteel het Nijenhuis begint in de late middeleeuwen.

De eigen collectie is voornamelijk bijeengebracht door verzamelaar Dirk Hannema (1895-1984, voormalig directeur Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam) en omvat werken van oude meesters als Strozzi, Vroom en Weenix, internationale topstukken van onder meer Rauch, Picabia, Turner, Bernini en Canova en veel Nederlandse kunst van onder andere Mondriaan, Israëls, Toorop, van der Leck, Appel, Lucebert en Voerman.