Engelse Werk

Het oudste park van Zwolle

  • Leestijd 4
  • 10530 x Bekeken

Het Engelse Werk Zwolle is een park aan de rand van Zwolle. Voor rustgevende wandelingen, fijne picknicks of een gezellig uitje met het gezin moet je hiernaartoe. Kies een samengestelde wandelroute uit of ontdek het gebied op eigen houtje. Trakteer jezelf naderhand op een lekker hapje bij Uitrusting Het Engelse Werk.

Park Het Engelse Werk in Zwolle

Park Het Engelse Werk in Zwolle werd in 1830 aangelegd op een voormalig vestingwerk en is daarmee het oudste park van Zwolle. Het park is nu zelfs een rijksmonument. Ben jij er al eens geweest?

Je vindt veel heerlijke parken in Zwolle om rond te dwalen, te picknicken, sporten of gewoon om even je hoofd leeg te maken. Het Engelse Werk Zwolle is hier een van. Het park zit aan de rand van Zwolle, namelijk langs de uiterwaarden van de IJssel. Vanuit het centrum van Zwolle fiets je in zo’n tien minuten naar het park toe.

Zowel ‘s zomers als ‘s winters is het heerlijk vertoeven in het Engelse Werk. Zoek er ‘s zomers het zonnetje (of juist de schaduw) op en ‘s winters speel je hier heerlijk in de sneeuw en als het vriest kun je er zelfs schaatsen. Door het park heen vind je namelijk water. Tip: op een heldere dag heb je een prachtige zonsondergang over de uiterwaarden van de IJssel.

Spoolderbos

Wandelaars
Wandelaars

Het Spoolderbos verbindt Het Engelse Werk Zwolle met het centrum van de Hanzestad. Het bos is in 1980 aangelegd om het 750 jarig bestaan van de Zwolse stadsrechten te vieren. Veel Zwollenaren hielpen bij de financiering hiervan door een plant of boom te kopen en te planten.

Omdat het Spoolderbos zo dicht bij park Het Engelse Werk ligt, kun je de twee gebieden prima combineren in een wandeling. Neem bijvoorbeeld de kids mee of ga met de hond een stuk wandelen. Ontdek de omgeving op eigen houtje of kies voor een samengestelde wandelroute.

Wandelen in Het Engelse Werk Zwolle

Begin 19e eeuw kwam het gebied in handen van Gemeente Zwolle. Er werd besloten om er een wandelgebied van te maken. In het ontwerp werd een Engelse stijl toegepast en daardoor kreeg het park de naam: Het Engelse Werk. Tot op heden is het een van de populairste parken in Zwolle om lekker te wandelen.

Trek er zelf ook op uit om het Engelse Werk Zwolle te verkennen. Vanaf verschillende plekken wandel je zo het park in. De auto parkeer je gemakkelijk bij Uitspanning Het Engelse Werk. Hier kun je eventueel meteen beginnen met een kop koffie. Natuurlijk kun je hier ook eindigen voor een welverdiende lunch. Of allebei!

Alle wandelroutes in Het Engelse Werk

Je kan op eigen houtje wandelen door Het Engelse Werk, maar er zijn ook genoeg samengestelde wandelroutes. Met een zoekopdracht naar alle wandelroutes in Het Engelse Werk vind je er al een paar. Wat dacht je van een wandelroute van Route.nl? De wandeling leidt jou langs de uiterwaarden van de IJssel. De wandelroute begint én eindigt bij Landwinkel en Theetuin De Huppe. Een goede reden om te de wandeling te beginnen en af te sluiten met een lekker sapje.

Ook waterbedrijf Vitens stelde een prachtige wandeling samen, die in 2020 is overgedragen aan IVN. De wandeling gaat ook door het waterwingebied van Het Engelse Werk. De wandelroute brengt je langs diverse historische plekken. Zo zie je niet alleen de prachtige natuur, maar je leert ook nog eens nieuwe dingen.

Ook een wandeling door Het Engelse Werk via Routeyou neemt je mee op pad door het park. De route van 13,6 kilometer gaat echter niet alleen door het Engelse Werk, maar je loopt ook nog een stuk door de stad en komt op veel andere plekken van Zwolle.

Park het Engelse Werk
Park het Engelse Werk

Restaurant Het Engelse Werk

Na een bezoekje aan Park Het Engelse Werk kun je terecht bij Restaurant Het Engelse Werk. Het restaurant ligt pal aan het park en is daarom goed te bereiken. Daarnaast beschikt het restaurant over parkeerplaatsen. Hier parkeer je gemakkelijk als je door Het Engelse Werk Zwolle wil wandelen.

Neem plaats in Uitspanning Het Engelse Werk voor een lekkere lunch of diner. Ook voor een kleine snack zit je hier helemaal goed. Trakteer jezelf dus na een wandeling of leg juist een goede bodem voordat de wandeling begint. Is het lekker weer? Neem dan buiten plaats op de picknickbanken.

‘s Weekends heerst er een gezellig sfeer rondom het restaurant. Gezinnen gaan een stuk wandelen met hun hond en veel mensen trekken erop uit op hun fiets. Zit jij hier binnenkort ook?

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle