Parken in Zwolle

Prachtige natuur in de stad

Of je nou gaat sporten, relaxen of een rustige wandeling wilt maken: de parken in Zwolle zijn de perfecte plek. Ontdek bijvoorbeeld Park de Wezenlanden nabij het centrum van Zwolle of combineer bossen met de IJssel in Park het Engelse Werk Zwolle. De mooiste parken van Overijssel vind je in Zwolle!

De leukste parken in Zwolle

Zwolle werd in 2017 uitgeroepen tot 'groenste stad van Europa'. Dit komt mede door de vele groene parken in Zwolle. Hierdoor is het er goed vertoeven. Iedere wijk van Zwolle, waaronder het historische centrum, beschikt wel over één of meerdere parken. Een stadswandeling door deze Hanzestad is dan ook ideaal te combineren met een relaxmomentje in een van de parken in Zwolle.

Ter Pelkwijkpark

Een van de parken in Zwolle is het Ter Pelkwijkpark. Dit park bevindt zich in het centrum van Zwolle en is vernoemd naar de Overijsselse politicus Johannes ter Pelkwijk. Dit met eiken omringende park beschikt over het oorlogsmonument van Zwolle, ook zijn er zijn diverse herinneringsbomen te vinden. Het Ter Pelkwijkpark is erg geschikt als tussenstop tijdens jouw verblijf in Zwolle. Kies een lekker plekje in de schaduw óf juist in de zon.

Pluspunten van dit park:

 • Rustig parkje in Zwolle
 • In het voorjaar sieren krokussen hier het park!
Parken in Zwolle
Parken in Zwolle

Het Zwarte Waterpark

Het Zwarte Waterpark bevindt zich zowel in de wijk Holtenbroek als in de nieuwe wijk Stadshagen. Met zijn ligging langs het Zwarte Water kun je hier heerlijk wandelen of picknicken wanneer de zon schijnt!

Pluspunten van dit park:

 • Het zelf te bedienen pontje, waar je het water mee kunt oversteken
 • Je vindt hier ook: een hondenlosloopterrein, vlonderpad, trapveld en wijkboerderij!

De Dobbe

De Dobbe is een grote vijver in de wijk AA-landen. Deze vijver is onderdeel van het gelijknamige park in Zwolle. In de winter is het dé spot om te gaan schaatsen. Bij zonnig weer kun je er eveneens perfect wandelen of varen. Ben je een dagje uit met kinderen? Bezoek dan de kinderboerderij of speeltuin in De Dobbe. Het nabijgelegen Park AA-landen biedt een stukje natuur midden in de stad. Ga zonnen op het grasveld, laat de kinderen zich vermaken op de skatebaan of laat je hond uit op het hondenlosloopterrein. De natuur is nooit ver weg met deze veelzijdige parken in Zwolle!

Pluspunten van dit park:

 • Voor kids: de speeltuin en kinderboerderij
 • Hondenlosloopterrein
 • De vijver!
Park de Wezenlanden Zwolle
Park de Wezenlanden Zwolle

Park de Wezenlanden Zwolle

Misschien wel het bekendste stukje natuur in de stad is Park de Wezenlanden Zwolle. Dit is ook gelijk het grootste park van Zwolle. Het is de ideale plek om even helemaal tot rust te komen of om te gaan sporten of een evenement te bezoeken. Ieder jaar worden er vele zomerse evenementen gehouden. Ook het Bevrijdingsfestival Overijssel wordt hier ieder jaar georganiseerd! Verder vind je in Park de Wezenlanden Zwolle een kinderboerderij met speeltuin, basketbalveld, pannakooi, skatebaan en vele wandelroutes.

Toe aan verfrissend drankje of een hapje eten? Bezoek dan Parkpaviljoen De Wezenlanden. Geniet hier op een zomerse dag met je voetjes in het zand. Bestel een cocktail en maak het gevoel helemaal compleet! Op de menukaart vind je veel maaltijden met een Spaanse twist, zoals chorizo, jamon Iberico en Spaanse wijnen. Zo wordt een bezoekje aan een park in Zwolle een echt feestje!

Pluspunten van dit park:

 • Nabij het centrum van Zwolle.
 • Groot oppervlak
 • Faciliteiten, zoals een kinderboerderij en wandelroutes
Parkpaviljoen Wezelanden
Parkpaviljoen Wezelanden

Park het Engelse Werk Zwolle

Ten zuidwesten van de stad vind je Park het Engelse Werk Zwolle. Dit wandelpark, aangelegd rond 1828, ligt in het buurtschap Spoolde. Vanwege de status als voormalig vestingwerk is het tegenwoordig een rijksmonument. Park het Engelse Werk Zwolle wisselt zich af met bossen, een waterwingebied en een uiterwaard van de IJssel. Voor vogelspotters is er een kijkhut aangelegd bij deze uiterwaard. Na een intensieve wandeling of fietstocht door het park rust je uit bij Uitspanning het Engelse Werk. Hier kun je terecht voor een lekkere lunch lunchen of een drankje, met uitzicht op de rivier de IJssel.

Ook voor kinderen is het een perfect park vanwege de vele grasvelden. Bovendien ligt Dinoland Zwolle om de hoek! Vanuit het centrum van Zwolle wandel of fiets je zó Park het Engelse Werk in. Ook met het openbaar vervoer zijn de parken in Zwolle gemakkelijk bereikbaar.

Pluspunten van dit park:

 • Gemakkelijk bereikbaar
 • Kijkhut om vogels te spotten
Park het Engelse Werk Zwolle
Park het Engelse Werk Zwolle

Natuurgebieden en parken in Overijssel

Naast de Zwolse parken vind je nog tal van andere indrukwekkende natuurgebieden in Zwolle. Boek een kamer in een Bed & Breakfast of hotel in Zwolle of kies voor een ruime standplaats op een camping. Zo verblijf je nabij een bruisende stad en een groene omgeving: de natuur ligt namelijk om de hoek!

De bekendste rivieren van Zwolle zijn de IJssel en de Vecht. De IJssel ontdek je via een slingerende dijk, zowel te voet als per fiets. Deze dijk is eveneens onderdeel van de populaire fiets- en wandelroute ‘Rondje Zwolle’. Ook de Vecht is zeker geschikt als uitstapje. Huur een bootje en vaar in de richting van Dalfsen. Onderweg kom je onder andere het Westerveldse bos, Terra Nautic en Buitenplaats de Luwte tegen.

Ook het verrassende natuurgebied De Agnietenberg is de moeite waard. Dit bos is gelegen aan de rivier de Vecht en biedt tal van bospaden. Bij De Agnietenberg vind je het gelijknamige Molecaten Vakantiepark. Voor een lunch of diner kun je terecht bij Restaurant De Agnietenberg. Zwemmen in Zwolle? Dat kan bij de grote zwemplas in dit natuurgebied. Voor een echt landschapspark ga je wandelen in Zandhove-Bikkenrade. Dit natuurgebied ligt aan de zuidrand van Zwolle en beschikt over een heus landgoed met weilanden en een park in Engelse landschapsstijl.

#Zwolle