Te zien en te doen

De bezienswaardigheden in Zwolle zijn zeker een bezoekje waard. Beklim tijdens jouw dagje uit in de Hanzestad bijvoorbeeld de populaire Peperbus. Of koop een boek van je favoriete schrijver bij Van der Velde in de Broeren, een prachtige boekenwinkel. Museumliefhebber? Sla dan een bezoekje aan Museum de Fundatie niet over.

Museum de Fundatie in Zwolle

Ben jij een liefhebber van beeldende kunst en musea? Sla dan het unieke Museum de Fundatie niet over. Museum de Fundatie bezit en beheert een omvangrijke collectie van beeldende kunst. Deze collectie en andere tentoonstellingen bezoek je op twee verschillende locaties: in Museum de Fundatie in Zwolle en in Kasteel het Nijenhuis bij Heino. Museum de Fundatie in Zwolle valt niet te missen als je in Zwolle bent. Tijdens de wandeling van het station naar het centrum wandel je langs het museum, die aan de Blijmarkt ligt. Door ‘de Wolk’ op het dak van het historische gebouw, trekt het museum meteen je aandacht. Vanuit deze Wolk op het gebouw, heb je een prachtig uitzicht op de binnenstad van Zwolle.

De tentoonstellingen in het museum wisselen regelmatig. Maar naast de wisselende tentoonstellingen is er ook een vaste collectie van beeldende kunst te bewonderen. De vaste collectie bestaat uit internationale topwerken en kunstwerken van oude meesters. Naast alle andere bezienswaardigheden in Zwolle, is dit er dus ook zeker een die je moet bezoeken. Breng een bezoekje aan het museum en kijk je ogen uit!

Museum de Fundatie
Museum de Fundatie

Beklim de Peperbus in Zwolle

Zodra Zwollenaren de Peperbus zien, weten ze dat ze thuis zijn. En dat is niet gek, want met een hoogte van 75 meter zie je de stadstoren al zodra je de stad inrijdt. In de 15e eeuw is waarschijnlijk de bouw van de Peperbus begonnen. Toen een brand de kap verwoestte in 1815, werd er in 1828 een nieuwe koperen kap op gezet. Daardoor ontstond de naam: Peperbus. De Peperbus is een van de populairste bezienswaardigheden in Zwolle.

Tijdens een dagje in Zwolle, mag een bezoekje aan de Peperbus niet ontbreken. De stadstoren is te beklimmen tot de eerste omvang. Deze bevindt zich op een hoogte van 51 meter, wat gelijk staat aan 236 traptreden. Durf jij het aan?

Sassenpoort Zwolle

In het lijstje van bezienswaardigheden in Zwolle, verdient de Sassenpoort zeker een plekje. Net zoals de Peperbus, is de Sassenpoort ook een Zwols monument. De Sassenpoort is een stadspoort die werd gebouwd in de 14e en 15e eeuw als onderdeel van de stad verdedigingswerken. Hedendaags is de Sassenpoort een prachtig overblijfsel van de middeleeuwse ommuring van de Hanzestad.

De buitenkant van de stadspoort is prachtig, maar ook de binnenkant is een bezoekje waard. De Sassenpoort is te bezoeken tijdens de openingstijden. Het personeel ontvangt je met open armen om jou en je gezelschap van alles te vertellen. Een gids vertelt je dan ook vol passie alle verhalen die je moet weten over de Sassenpoort.

Van der Velde in de Broeren

Alle boekenwurmen opgelet: Van der Velde in de Broeren is een unieke boekhandel. Ook als je geen boekenwurm bent, kijk je je ogen uit in Waanders in de Broeren want er is nog veel meer dan alleen boeken. De boekhandel is gevestigd in een 15e-eeuwse kerk, genaamd de Broerenkerk. Naast boeken, koop je hier ook artikelen die bij de boeken passen. Denk hierbij aan reisaccessoires die tussen de reisboeken liggen.

Omdat de onderdelen in de Broerenkerk zijn ingedeeld in categorieën is de boekhandel erg overzichtelijk, ondanks de grootte van de kerk. Zo vind je makkelijk de boeken van jouw favoriete schrijver of genre. Na even rondgesnuffeld te hebben tussen de boeken en bijpassende accessoires, kun je plaatsnemen in de brasserie. Bestel een heerlijke lunch of een goede kop koffie met wat lekkers.

Van der Velde in de Broeren
Van der Velde in de Broeren

Glazen Engel in Zwolle

Als je op de Grote Markt van Zwolle loopt, kan het niet missen: een glazen beeld van een engel. De Glazen Engel in Zwolle staat voor de aartsengel Sint Michaël, de beschermheilige van Zwolle. Volgens een legende zou Michaël Zwolle hebben beschermd tegen een aanval van een draak. Kunstenaar Herman Lamers ontwierp het beeld in 2009. Het beeld bestaat uit maar liefst 350 lagen van glas, die elk een centimeter dik zijn.

De Glazen Engels staat naast de Grote of Sint Michaëlskerk, op de Grote Markt van Zwolle. Ook op het dak van de Grote of Sint Michaëlskerk staat een beeld van aartsengel Michaël. En als je er dan toch bent, stap dan eens binnen bij de kerk. De kerk is in de 14e en 15e eeuw gebouwd. In de kerk vind je het wereldberoemde schnitgerorgel, een vierklaver orgel uit 1721. Ook de preekstoel is een uniek onderdeel van de kerk.

Bezienswaardigheden buiten Overijssel

Naast alle bezienswaardigheden in Zwolle, zijn er nog veel meer bezienswaardigheden buiten Overijssel. Zo vind je in Hattem het Voerman Museum. In 1949 bestond Hattem 650 jaar als stad, want in 1299 ontving Hattem stadsrechten. Dit jubileum werd uitbundig gevierd met onder andere een tentoonstelling. Hier werden oude afbeeldingen, geschriften en topographica van Hattem getoond. Omdat dit een groot succes was, werd in 1971 een zogenoemde oudheidkamer ingericht. Een aantal verbouwingen later, werd dit het Voerman Museum.

#Zwolle