Musea, expositieruimten en galerieën

Ben jij een echte museumliefhebber? Bezoek een museum in Zwolle! Zwolle telt diverse musea, expositieruimtes en galerieën, van kunst en cultuur tot historie: voor iedereen wat wils. Welk museum Zwolle jij binnenkort moet gaan bezoeken, lees je hieronder!

Meest bezochte museum Zwolle

Als Hanzestad rijk aan historie en cultuur, telt Zwolle een aantal échte pareltjes van musea en galerieën. Het veelzijdige aanbod aan musea in Zwolle maakt een museumbezoekje voor iedereen een geslaagd dagje uit. Om jou kennis te laten maken met de állerleukste plekjes van Zwolle, hebben wij onze favoriete musea Zwolle voor je op een rijtje gezet. Je culturele hart zal er sneller van gaan kloppen! Welk museum ga jij binnenkort bezoeken?

Museum de Fundatie
Museum de Fundatie

Het meest bezochte museum Zwolle is ongetwijfeld Museum de Fundatie. Dit museum is te herkennen aan zijn bijzondere dak en bevindt zich aan de Blijmarkt in Zwolle. Voorheen heeft dit gebouw gediend als paleis van justitie, tegenwoordig is het the place to be als je houdt van beeldende kunst. Verschillende grootheden van de beeldende kunst zijn te bewonderen in Museum de Fundatie. Denk aan verschillende kunstobjecten, waaronder schilderijen van bijvoorbeeld Van Gogh, Picasso en Mondriaan. Naast de vaste collectie van dit museum in Zwolle, wordt hier een paar keer per jaar een wisselende tentoonstelling georganiseerd. Je kunt dus gerust meerdere keren per jaar naar dit museum in Zwolle!

Tegenover Museum de Fundatie vind je een ander museum, namelijk: het Herman Brood Museum. Dit museum in Zwolle is helemaal gericht op de, in Zwolle geboren, artiest en kunstenaar Herman Brood. In het museum kun je Brood zijn werk en persoonlijk gebruikte voorwerpen vinden en meer leren over wie deze man was. Een bezoekje aan dit museum Zwolle helemaal compleet maken, doe je door een Herman Brood Experience erbij te boeken. Kies er bijvoorbeeld voor om de Brood Wandeling door Zwolle te maken of zet zelf de technieken van Brood in tijdens het maken van je eigen kunstwerk.

Herman Brood Museum Zwolle
Herman Brood Museum Zwolle

Bijzondere musea Zwolle

‘’Hoor wie klopt daar kind'ren, hoor wie klopt daar kind'ren’’... Wie houdt er nou niet van Sinterklaas? Een uniek museum in Zwolle is het Sinterklaasmuseum! Dit bijzondere museum is verstopt onder de winkel Meinesz & Bennesz in de Assendorperstraat. Zelfs veel Zwollenaren weten niet dat dit museum zich in Zwolle bevindt! Ondanks dat het een klein museum is (12 m²), telt het een grote collectie aan sinterklaas-spulletjes. Van poppen en snoepgoed tot aan tekeningen en bisschopswijn, je zult versteld staan! Dit museum in Zwolle is het hele jaar door te bezoeken, ook wanneer de Goedheiligman zich in Spanje bevindt!

Nieuw museum Zwolle

Museum ANNO Zwolle
Museum ANNO Zwolle

Vanaf mei is Zwolle een ander museum rijker. Op 12 mei 2022 wordt namelijk Museum ANNO Zwolle geopend. Dit museum is gemaakt door en voor Zwollenaren en wordt de verzamelplek aan verhalen over Zwolle. Niet alleen historie, maar ook het heden en de toekomst worden hier hier in verschillende vormen gepresenteerd. Of je nou een echte Blauwvinger bent of gewoon meer wilt leren over deze bijzondere Hanzestad, dit museum Zwolle is dé plek voor jou!

Museumtip voor de kleintjes

Een dagje naar Zwolle met kinderen? Goed idee! Ook voor families kun je in (en rondom) Zwolle geschikte musea vinden. Eén daarvan bevindt zich de naastgelegen Hanzestad Hattem: Bakkerijmuseum Hattem. In dit museum nabij Zwolle leer je alles over de historie van banket en brood. Tijdens de schoolvakanties worden er vaak leuke activiteiten georganiseerd, zoals het bakken van koeken en een speurtocht. Ook iedere zaterdag en woensdagmiddag kunnen kids meedoen aan een bakactiviteit!

Bakkerijmuseum Hattem
Bakkerijmuseum Hattem

Een ander museum in het Pittoreske Hattem is hetAnton Pieck Museum. Pieck is bekend van zijn romantische illustraties en als de ontwerper van het sprookjesbos in de Efteling. De bijzondere werken van deze Nederlandse kunstschilder zijn te bewonderen in een sfeervol en authentiek pand. Pieck zijn werk en stijl is anders dan dat van andere kunstenaars. Of je nou van kunst houdt of niet: het Anton Pieck Museum is van iedereen een favoriet.

Galerieën in Zwolle

Stichting De Stad Verbeeldt in Zwolle is een unieke galerie van de stad. Storytelling wordt hier in verschillende vormen toegepast, waaronder fotografie, beeld en geluid. Er zijn verschillende nieuwe technologieën ingezet om deze ervaring zo bijzonder mogelijk te maken. Drones, virtual reality en gaming, niets is te gek! Een hele andere galerie in Zwolle is Galerie Nende Kunst. Deze galerie in de Sassenstraat is een ware bron aan creativiteit. Dit atelier en tevens winkeltje zet de mooiste schilderijen in de spotlight. Bewonder al het moois en wie weet neem je wel een van de kunstwerken mee naar huis!

#Zwolle