Hanzerondje Hasselt - Zwolle

De route van dit Hanzerondje neemt je mee langs het afwisselende rivierenlandschap in de IJsseldelta tussen de twee historische Hanzesteden Hasselt en Zwolle. Al fietsend worden je prachtige vergezichten in het polderlandschap gegund en een kijkje in de binnenstad van Hasselt.

 • type Fietsen
 • afstand 26,5 km
 • duur 1:46

Startpunt

De route gaat via het fietsnetwerk (knooppunten) en is daarom op elk gewenst punt op de route te beginnen. Houdt u er rekening mee dat in de route de oversteek, via het pontje het Haersterveer, zit. Dit is de oversteek over rivier de Vecht. Dit pontje vaart van circa 1 mei tot 1 oktober. Wanneer het pontje niet vaart, kunt u via het fietsnetwerk fietsen via de knooppunten 67 - 47 - 69.

 1. Fietsknooppunt 37

 2. Stadsland

  Pluk- en theetuin Stadsland

  De pluktuin en theetuin bevinden zich aan de polderkant van de Hasselterdijk, tegenover de boerderij op nr 57. In de grote moestuin en snijbloementuin worden in het seizoen dagelijks kleurrijke boeketten geplukt. Kijk voor meer informatie en openingstijden op www.theetuinstadsland.nl

 3. Fietsknooppunt 62

 4. Fietsknooppunt 63

 5. Fietsknooppunt 64

 6. Zwolle

  Een en al cultuurhistorie

  Zwolle, cultuurhistorische Hanzestad, ademt een en al cultuur uit. De authentieke gevels, de verdedigingsmuur, de Sassenpoort, de Peperbustoren en de stervormige stadsgracht zijn kenmerken van de historische cultuur van deze Hanzestad. Deze route volgt het landschap langs de stad.

 7. Sassenpoort en Peperbus

  Sassenpoort en Peperbus

  Deze route doet niet de binnenstad aan maar op een aantal plekken onderweg valt een glimp van de middeleeuwse Sassenpoort en Peperbustoren op te vangen. De Sassenpoort is een van de verdedigingswerken - aan de stervormige grachtengordel - die nog compleet in tact is.

 8. Fietsknooppunt 67

 9. Haersterveer

  Vanuit Zwolle of Hasselt is het mogelijk rivier de Vecht over te steken met dit voet/fietsveer. Het veer vaart jaarlijks van circa 1 mei tot 1 oktober. Wanneer het veer niet vaart kunt u via de knooppunten 67 - 47 - 69 de route blijven volgen.

 10. Haersterveer

  Voetveer over de Vecht

  Vanuit Zwolle of Hasselt is het mogelijk rivier de Overijsselse Vecht over te steken met een voetveer, het Haersterveer, dat jaarlijks vaart van ca. 1 mei tot 1 oktober. Een tochtje biedt een mooi uitzicht op de bossen van De Agnietenberg. Wanneer het veer niet vaart: volg 67 - 47 - 69.

 11. Fietsknooppunt 69

 12. Fietsknooppunt 68

 13. Fietsknooppunt 60

 14. Fietsknooppunt 31

 15. Stenendijk

  Geschiedenis opsnuiven

  De Stenendijk is de laatste gemetselde zeewering die nog is overgebleven in Nederland; een unieke bezienswaardigheid dus! De dijk is een kilometer lang en loopt van Korenmolen De Zwaluw tot Gemaal Streukelerzijl. De historische zeewering is een rijksmonument en werd in 1982 gerestaureerd.

 16. Grote- of Sint Stephanuskerk

  Grote- of Sint Stephanuskerk

  Deze kerk steekt fier boven de Hanzestad uit en is circa 600 jaar oud. De verschillende middeleeuwse muurschilderingen zijn nog intact en op afspraak kan de toren beklommen worden. Het raadhuis tegenover de kerk diende als waag en wijnhuis. De boognissen zijn afgezet met Bentheimer zandsteen.

 17. Hasselt

  Hasselt: stad van bezinning

  Sfeervolle geveltjes, lommerrijke straatjes en uitnodigende, authentieke winkeltjes. Het pittoreske Hasselt kent veel verborgen plekken, een historische binnenstad met een grachtengordel en meer dan 70 rijksmonumenten.

 18. Fietsknooppunt 38

#Zwolle