Aparte stemmen

Dichter bij dichters

  • 07 - 28 jan 2020
  • 13:30- 16:00
  • € 121,00
  • Zwolle

Door dr. Jan Pieter Schouten wordt in 4 colleges (7, 14, 21, 28 jan. 2020) ingegaan op het werk van vier dichters: Johan Andreas van der Mouw, Gerrit Achterberg, Joost Zwagerman en Esther Naomi Perquin. Er is aandacht voor hun levensloop en voor de ontwikkeling van hun werk. Ook worden een aantal typerende verzen gelezen en toegelicht.
Informatie en aanmelding: www.u3l.nl 06-81495887 (werkdagen 10:00 - 12:00 uur)

In de poëziecursus 'Dichter bij dichters' komt jaarlijks een viertal dichters aan het woord. Er is allereerst aandacht voor hun levensloop en de ontwikkeling in hun werk. Vervolgens wordt een aantal typerende verzen gelezen en uitvoerig besproken. Bij sommige gedichten is het mogelijk om geluidsfragmenten te laten horen, die het werk nog wat dichterbij brengen. Natuurlijk is er gelegenheid voor vragen en uitwisseling van hoe de gedichten overkomen.

Het programma van dit jaar is genoemd 'Aparte stemmen'. De vier dichters die gekozen zijn, behoren niet zozeer tot een school of groep maar vormden in hun tijd een geheel eigen, apart geluid. Zo staan wij eerst stil bij Johan Andreas dèr Mouw, die onder het pseudoniem ‘Adwaita’ indringende verzen schreef over de eenheid van al het bestaande. Het was in de eerste jaren van de twintigste eeuw een uniek geluid in de Nederlandse literatuur, sterk beïnvloed door oosterse wijsheid. Gerrit Achterberg trad vlak voor de oorlog naar voren met dichtbundels die een fascinatie voor taal, met name ook bijzondere woorden, laten zien. Het thema van de gestorven geliefde, die in taal levend wordt gehouden, staat centraal in veel van zijn werk. In de jaren '90 was Joost Zwagerman een van de bekendste Nederlandse auteur. Als dichter stond hij voor een tegendraadse ‘poezie met ballen’. Na zijn zelfgekozen dood werd echter postuum een bundel gepubliceerd waarin zeer mystieke, religieuze verzen stonden. Tot slot besteden we aandacht aan de poëzie van Ester Naomi Perquin, die enkele jaren 'Dichter des vaderlands' was en in 2019 het Boekenweekgedicht schreef.

Docent is Dr Jan Peter Schouten (schoutenjanpeter@gmail.com) Informatie en aanmelding: www.u3l.nl 06-81495887 (werkdagen 10:00 - 12:00 uur)

Wanneer

-

Prijzen

Entreeprijs
€ 121,00

€ 121,- voor 4 colleges

Op de kaart

Meer leuke evenementen

#Zwolle