Natuur en muziek

Natuurschoon in Noord-Europese landen en in Zuid-Europa

prijs
€ 79,86
locatie
DOAS, Zwolle

In deze cursus vertelt Fie Schouten over hoe componisten zich laten inspireren door de natuur. Dankzij haar persoonlijke Dankzij haar persoonlijke contacten, als uitvoerend musicus, met componisten kan zij u kennis laten maken met muziek en achtergrondinformatie waarmee u doorgaans niet of nauwelijks in aanraking komt. Laat u meevoeren naar de prachtige ontdekkingen die deze docent deed!

Natuurschoon in Noord-Europese landen, Baltische Staten, Finland

Wat doen uitgestrekte besneeuwde landschappen, de duizenden diepe meren en de vele bossen en een relatief dunbevolkt land met mensen? En wat doet dat met de kunstenaars? Componisten als Veljo Tormis, Peteris Vasks en Sibelius lieten zich inspireren, dat leidde tot titels als Swan’s Flight, Autumn Landscapes, Oceanides.

Het weer vormt een belangrijk element in de wijze waarop de natuur zich aan ons openbaart. Tegelijkertijd brengen weersomstandigheden een bepaalde vorm van emotie met zich mee, die componisten weer vertalen in hun muziek. Ook prachtige tuinen en vogelgeluiden hebben velen geïnspireerd. We luisteren naar muziek van Toshio Hosokawa, Olivier Messiaen, Theo Loevendie, Michael Finnissy en Jonathan Harvey.

Natuurschoon in Zuid-Europa: Griekenland We eindigen de collegereeks in Zuid-Europa. Bij de Griekse componisten valt op dat de natuur, hun kusten en de zee, een belangrijke rol speelt in hun leven en hun kunst. U hoort muziek van de Nederlands-Griekse Calliope Tsoupaki, Aspasia Nasopoulou en van de componisten die zij aanraadden, maar wij hier niet kennen? Ook behandelen we de bekende componist Iannis Xenakis, met mooie verhalen over hoe hij houdt van zijn Griekenland en zijn onvoorspelbare natuur.