Open Monumentendag: volop activiteit in Rijksmonument Waterloopbos

  • 15 sep 2019
  • 11:00- 16:00
  • Marknesse

Op zondag 15 september kunnen kinderen en volwassen in Rijksmonument Waterloopbos, voormalig Waterloopkundig Laboratorium, terecht voor een aantal speciaal georganiseerde activiteiten. Natuurmonumenten opent voor de Open Monumentendagen een aantal bijzondere bouwwerken eenmalig voor publiek. Door heel Nederland zijn op deze dagen tientallen landhuizen, kastelen, molens, forten, boerderijen en eendenkooien van Natuurmonumenten toegankelijk.

Waterdiertjes zoeken en speuren door het bos Gewapend met een schepnetje, een waterbak en een loeppotje ga je samen met de boswachter in Rijksmonument Waterloopbos op zoek naar alles wat er leeft in het water. Speuren naar de schaatsenrijder, de waterslak, de waterpissebed en nog veel meer. De boswachter geeft uitleg en hulp van 11:00 tot 16:00 uur. Genoeg waterdiertje gevangen? Haal dan een gratis speurkaart bij de Natuurmonumenten balie in Paviljoen Het ProefLab// en ontdek langs een uitgezette route van alles over Rijksmonument Waterloopbos. Kun jij de puzzel oplossen? Dan ligt er een leuke verrassing voor je klaar!

Op stap met de boswachter Een boswachter van Natuurmonumenten neemt je mee door Rijksmonument Waterloopbos. In dit bos liggen nog tientallen schaalmodellen verborgen. Deze modellen zijn decennialang gebruikt om proeven te doen voor waterwerken van over de hele wereld. Van de Oosterscheldekering in Zeeland tot en met de haven van Bangkok. In deze korte excursie vertelt de boswachter over de bijzondere geschiedenis van het bos.

Lezing Een oud-medewerker van het Waterloopkundig Laboratorium, het huidig Rijksmonument Waterloopbos, geeft een inhoudelijke lezing over het werk van het laboratorium en de impact daarvan op de natuur. Wat waren de gevolgen? Welke inzichten zijn daaruit te halen en hoe gaan we daar tegenwoordig mee om? Deze gratis lezing is voor iedereen die geïnteresseerd is in de achtergrond van Rijksmonument Waterloopbos en/of de waterbouw- en waterloopkunde van Nederland.

Plekken van plezier Dit jaar staat het thema 'Plekken van Plezier' centraal tijdens de Open Monumentendag. De verrassende verhalen die daarbij horen, komen aan bod tijdens rondleidingen, excursies en demonstraties. Natuurmonumenten opent haar landhuizen, kastelen, molens, forten, boerderijen en eendenkooien. Het complete overzicht staat op: natuurmonumenten.nl/Open-Monumentendag

Cultureel erfgoed Natuurmonumenten heeft circa 2.600 bouwwerken in bezit. De helft daarvan is cultuurhistorisch waardevol, 500 hebben zelfs de status van beschermd monument. Daarnaast beheren we meer dan 100 cultuurhistorisch waardevolle landschappen, plus levend en immaterieel erfgoed zoals Brandrode runderen en eendenkooien.

Wanneer

-

Prijzen

Opgeven voor de activiteiten kan via de website van Natuurmonumenten (www.natuurmonumenten.nl/waterloopbos), maar kan ook ter plaatse op de dag zelf.

Op de kaart

Meer leuke evenementen

#Zwolle