Oorlog in Zwolle stadswandeling

locatie
Stadsrondleidingen Zwolle, Zwolle

Wandelroute langs historische plekken uit de Tweede Wereldoorlog. In opdracht van en in samenwerking met Historisch Centrum Overijssel.

Het Nederlandse leger trok zich in de vroege ochtend van vrijdag 10 mei 1940 terug op de Gelderse oever van de IJssel nadat bruggen opgeblazen en spoorverbindingen onklaar waren gemaakt. Vol ongeloof keken de Zwollenaren naar de Duitse soldaten die vroeg in de middag de stad binnenreden en –marcheerden. De Tweede Wereldoorlog was begonnen.

Wandel met een ervaren gids langs de sporen die de Tweede Wereldoorlog achterliet in de binnenstad van Zwolle!

Leek de bezetting de eerste tijd nog wel mee te vallen, geleidelijk aan trokken bezetting, oorlog en verzet diepe sporen in de Zwolse samenleving: de isolatie en deportatie van joodse medeburgers, de collaborerende NSB’ers, de neergeschoten geallieerde vliegtuigen, dwangarbeid, onderduikers, verzet en liquidaties. De vreugde was dan ook groot toen Canadese infanteristen op 14 april 1945 de stad bevrijdden.

Historische stadswandeling ‘Oorlog in Zwolle’ 1,5 – 2 uur

De start van deze stadswandeling is bij het Zwolse Balletjeshuis. Vandaar neemt een ervaren gids u mee langs historische plekken die het verhaal van Zwolle in de Tweede Wereldoorlog vertellen. De wandeltour voert u met verhaal en beeld langs de plekken in de binnenstad die getuigen van de bezetting, het lot van de joodse Zwollenaren, collaboratie, onderduiken, illegaliteit, verzet en bevrijding.

Deze stadswandeling is ontwikkeld in opdracht van, en in samenwerking met, Historisch Centrum Overijssel.

Aanmelden kan via https://www.zwollemetgids.nl/zwollemetgids/2949/ Hier ziet u ook op welke andere data deze wandeling wordt aangeboden op inschrijving.