Voorafgaand aan het concert zijn prachtige 19deeeuwse schilderijen te bewonderen uit de collectie ‘Avondrood’.

Stabat Mater Pergolesi

  • 6 nov 2022
  • 16:00- 17:00
  • gratis - € 20,00
  • Zwolle

Op 6 november om 16.00 uur kunt u luisteren naar het Stabat Mater van Pergolesi in de Theodorakapel van Zwolle. Solisten: Joalien van den Houten en Maria den Hertog. Strijkersensemble bestaat uit Davita Laseur, Marleen Veldstra, Elien Willems en Fiona Hutubessy. Organist Diederik Blankesteijn. Entree € 20,- via concertendeaveling@hotmail.com. Tot 18 jaar gratis toegang.

Op 6 november om 16.00 uur kunt u luisteren naar het Stabat Mater van Pergolesi in de Theodorakapel van Zwolle. Joalien van den Houten (sopraan) en Maria den Hertog (alt) zingen in verschillende ensembles samen en delen de liefde voor dit prachtige meesterwerk van Pergolesi.

Het strijkersensemble bestaat uit Davita Laseur, Marleen Veldstra, Elien Willems en Fiona Hutubessy. Organist is Diederik Blankesteijn. Zij zullen Maria en Joalien begeleiden en het eerste deel van Bachs klavecimbelconcert in d, BWV 1052, aan u laten horen.

Voorafgaand aan het concert zijn prachtige 19deeeuwse schilderijen te bewonderen uit de collectie ‘Avondrood’ van galerie Barat-Venker uit Hattem. Tickets à € 20,- zijn te bestellen via concertendeaveling@hotmail.com. Tot 18 jaar gratis toegang.

"Huilend stond de moeder aan de voet van het kruis, waaraan haar zoon te sterven hing." Zo luidt de beginregel van het gedicht dat in de 13e eeuw geschreven werd door een franciscaan ter ere van Maria die treurt om het lot van haar zoon Jezus aan het kruis. Het is door vele componisten op muziek gezet en Pergolesi's versie is een van de bekendste.

Muziek, zang en de beeldende kunst o.a. worden vaak met elkaar gebracht vanwege hun inhoud, zeggingskracht, universele karakter en vooral schoonheid zoals bijvoorbeeld in de cyclus van het leven of de seizoenen. In het geval van het Stabat Mater van o.a. Pergolesi en de onderstaande geselecteerde ‘Avondrood’ werken is een gemeenschappelijk inhoud niet letterlijk herkenbaar. De aanleiding om voorafgaand de uitvoering van het Stabat Mater deze werken aan het publiek te tonen zit het vooral in het epische en dramatische lading van zowel de partituur als de schilderijen. Het beroemde Stabat Mater van Pergolesi gezongen door alt, Maria den Hertog en sopraan, Joalien van den Houten is in feite een universeel moment in ons leven waar pijn, verdriet en troost worden gezongen met de meest expressieve ‘middelen’ uit het Barok tijdperk. Schilderijen kunnen ook gelezen worden als een muziekcompositie met een strategische opbouw, een bewuste keuze voor dramatische kleuren en klanken en in het bijzonder het lot van de mens zoals afgebeeld op enkel van deze schilderijen. Kortom een uitnodiging om te reflecteren en te genieten.

Wanneer

-

Prijzen

Entreeprijs Volwassenen
€ 20,00
Entreeprijs jongeren (t/m 18 jaar)
gratis

Meer leuke evenementen

#Zwolle