muziek

FROUKJE

  • 4 okt 2022
  • 20:30
  • Zwolle

Froukje is nog maar 18 jaar als ze zich begin 2020 met haar single ‘Groter dan Ik’ in een klap profileert als een van de nieuwe beloften van de Nederlandse alternatieve pop. De single biedt …

Froukje is nog maar 18 jaar als ze zich begin 2020 met haar single ‘Groter dan Ik’ in een klap profileert als een van de nieuwe beloften van de Nederlandse alternatieve pop. De single biedt haar dansbare en zelfgeschreven perspectief op de huidige klimaatcrisis (“Happy new year / de wereld staat in de fik / en ik zou het willen blussen, maar het vuur is groter dan ik”), gaat viraal op internet en brengt haar op de radar van media als DWDD. Ook treedt ze op uitnodiging van Wende Snijders op in Carré bij Wende’s Kaleidoscoop.

Froukje (Froukje Veenstra) woont in Rotterdam, waar ze Songwriting studeert aan het Codarts Conservatorium. In mei 2020 verschijnt haar tweede single ‘Ik Wil Dansen’, die net als ‘Groter Dan Ik’ raakt aan relevante existentiële thema’s en bol staat van intrigerende zanglijnen, gebracht met een natuurlijke nonchalance maar ook een scherpschietend en vakkundig talent voor melodie. Beide singles zijn in korte tijd goed voor tonnen views en elk meer dan een miljoen streams. Ook tekent Froukje een contract bij Top Notch, het label waar haar nieuwe muziek zal gaan verschijnen.

Met de release van haar EP Licht en Donker in 2021 bezegelt ze haar definitieve doorbraak. Binnen enkele maanden loopt het project uit naar 15 miljoen streams. Single ‘Onbezonnen’ (waaraan is meegeschreven door Faberyayo en Leon Palmen) wordt 3FM Megahit, ‘Heb Ik Dat Gezegd’ gaat evenals ‘Ik Wil Dansen’ viraal op Tiktok (inmiddels heeft Froukje op Tiktok al 10.000 creaties weten te inspireren) en de EP tikt de nummer-1-positie aan op Apple Music. De bijgaande clubtour die ze aankondigt verkoopt direct uit, waarna 6 extra steden/optredens worden toegevoegd.https://www.instagram.com/froknroll/?hl=nl

Op ESNS 2021 ontvangt Froukje de Kickstart Award voor nieuw talent en wordt ze door 3voor12 bestempeld als de beste act van het festival (ondersteund door lovende recensies van o.a. Trouw en Parool). Ook wint ze de 3FM Talent Award 2021, benoemt de Volkskrant haar tot #2 Poptalent van het jaar, is ze te gast bij Op1 en te zien in Nieuwsuur en het NOS Journaal en selecteert Spotify haar als RADAR-artiest. In mei 2021 vervult ze de hoofdrol in een nationale campagne van de NS, waarvoor ze het nummer ‘Morgen Is Het Weer Vandaag’ schrijft.

Wanneer

Op de kaart

Meer leuke evenementen

#Zwolle