E-commerce en ICT cluster

Met e-commerce en ICT heeft Zwolle twee sectoren die goed gedijen bij de razendsnelle digitalisering. Deze sectoren verdienen aandacht; ze trekken hoogopgeleide kenniswerkers, pioniers en studenten aan en zorgen voor robuuste economische groei voor Zwolle. Beide sectoren zijn sterk gebouwd op een digitale infrastructuur en hebben veel te winnen bij kruisbestuiving. Zo kan vernieuwing en schaalvergroting gestimuleerd worden. Je kunt deze sectoren daarom zien als één digitaal cluster.

E-commerce hub
Zwolle biedt een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor e-commerce bedrijven. Zo kent Zwolle veel webshops die hun bestellingen door heel Nederland (en soms daarbuiten) leveren. Zij maken hierbij gebruik van de gunstige ligging van regio Zwolle. Niet voor niets is het grootste geautomatiseerde distributiecentrum ter wereld, van e-commerce specialist Wehkamp, in de regio gevestigd.

E-commerce is een snelgroeiende sector. In de regio bestaan al zo'n 5300 webshops en je vindt er, naast 3 mbo-opleidingen, de enige hbo-opleiding e-commerce van Nederland. Een goed voorbeeld van innovatie van e-commerce is het Topcentrum E-commerce, waarbij meer dan 30 bedrijven zijn. aangesloten, zoals Wehkamp, De Nieuwe Zaak, IQ Media en Yourhosting. De groei van de sector wordt extra aangejaagd door de coronapandemie en de razendsnelle groei van ICT-mogelijkheden. Met andere woorden: > e-commerce is de sector van nu én van de toekomst!

ICT-hub
De ICT sector is naast e-commerce een van de snelgroeiende sectoren van Zwolle. Door de versnelling van de digitalisering is het een sector met veel potentie. Daarnaast bezit Zwolle al veel kennis op dit gebied. De grootste ICT hbo-opleiding van Nederland is te volgen aan de Hogeschool Windesheim én Zwolle kent meerdere mbo-studies op het gebied van ICT. In de regio bestaan al meerdere ICT-samenwerkingen, zoals het Regio Zwolle IT Platform, een samenwerkingsverband tussen alle IT-organisaties uit de regio.

Ook vind je in Zwolle diverse netwerkkantoren zoals HUB-House, Biljartfabriek, BIJHANZ, THECITYPOST, MYOFFICE en Place Vendome in de stad. Dit zijn verzamelgebouwen voor dynamische, ICT-gerelateerde organisaties, van startup tot grown up en van klein tot groot. Deze mix van hippe ondernemingen binnen één kantoorpand zorgt voor innovatie en een duurzame werk- en leeromgeving. Deze clusters werken als aanjager voor de Zwolse ICT-hub.

#Zwolle