Tijdens de tweede editie van Week van de Duurzaamheid, dat plaatsvindt van 8 tot en met 15 oktober 2022, worden er verschillende activiteiten georganiseerd door Impactmakers Zwolle. Deze editie wordt nog interactiever en toegankelijker!

Bij de vorige editie hebben er bijna honderd organisaties zich verbonden aan de Week van de Duurzaamheid, waar ze lieten zien welke toegevoegde waarde ze voor de maatschappij hebben. Activiteiten die zoal plaatsvinden, zijn de belevingstour in de binnenstad, de impactlunch en de zakelijke battle Zwolle's Got Talent. Week van de Duurzaamheid wordt georganiseerd door Impactmakers Zwolle en de gemeente Zwolle in samenwerking met Zwolle Marketing.

Dag van de Duurzaamheid - 10 oktober

De uitdagingen van nu vragen om verandering. Duurzame verandering, in het ondernemen en hoe we leven. Daarom laten we op de dag van de duurzaamheid inspireren. Helga van Leur praat ons bij over de actuele ontwikkelingen. Ruud Koornstra brengt ons perspectief en drive om over te gaan op actie. Zodat we met elkaar de volgende dag de schouders eronder kunnen zetten en vorm kunnen geven aan de verandering. Samen kunnen we aanspraak doen op onze Nederlandse (en Zwolse) mentaliteit: ondernemen met handen uit de mouwen en er het beste van maken. Op naar een duurzame toekomst.

Belevingstour - 15 oktober

Bezoekers ontdekken tijdens een gratis belevingstour wat Zwolle op dat gebied allemaal te bieden heeft. Ze beleven op zestien locaties leerzame, gekke, smaakvolle, verrassende en vooral leuke avonturen. De belevingstour is de afsluiter van de Zwolse Week van de Duurzaamheid en tegelijk het perfecte begin van de Herfstvakantie. Om 10.00 uur zal wethouder Paul Guldemond de belevingstour openen.

De eerste editie van de belevingstour vond vorig jaar plaats op het voormalige Philips-terrein. Dit keer kiest de organisatie bewust voor de binnenstad. Daar zal iedereen de aantrekkelijke kanten van duurzaamheid ontdekken. Onder meer Eetcafé Belgische Keizer, het Vliegende Paard, Museum Anno, het stadhuis, Engel Winkelcafé, Kunstgalerie Dennis Boxem en VersLokaal de Buurman doen mee.

Inspirerende workshops
Tijdens de belevingstour ontmoeten bezoekers bijzondere ondernemers. Deze ‘impactmakers’ organiseren op de zestien hotspots in de stad toffe activiteiten. Ook inspireren ze bezoekers met hun verhalen en verzorgen ze korte workshops. De Buurman vertelt bijvoorbeeld hoe je salades maakt met onbekende groenten. Bij museum Anno zijn er verschillende kinderactiviteiten te beleven en doe je inspiratie op over hoe je zelf je huis kan verduurzamen.

Voor het hele gezin
De tour is perfect voor gezinnen met kinderen die een mooie aftrap van de herfstvakantie zoeken. Voor kinderen is er bijvoorbeeld een speurtocht door de stad. Zij gaan op zoek naar een duurzame schat. Leuk voor het hele gezin is ook de unieke ontdekkingstocht met Stan de Verhalenman (deelname: 5 euro, kinderen t/m 14 jaar gratis). Met vertellingen, muziek en bijzondere Zwollenaren voert hij bezoekers mee naar de wondere wereld van het impactmaken. Deze tocht is van 13.00 tot 14.30 uur. Aanmelden via www.impactmakers.nl.

Allerlei activiteiten
Ga op onderzoek uit in de Climate Escaperoom. De deelnemers stappen in de wereld van 2050. De effecten van klimaatverandering bereiken een hoogtepunt. De deelnemers krijgen de opdracht van burgemeester Peter Snijders om naar de ‘Safe-zones’ te ontsnappen. Dat doe je door binnen 20 minuten de puzzels op te lossen in de escaperoom. Of ontdek de groene en sociale bezorgexpert Cycloon en ervaar hoe het is om een fietsbezorger te zijn door een uitdagend parcours te fietsen. Bij Claca Design ontdek je bij circulaire tassenontwerper Claudia wat het proces is van het maken van een circulaire tas en ga je zelf aan de slag om van gebruikt leer een armband te maken.

Bijzonder levensverhaal
Mis ook niet de korte film “Buurman Abdi”. Deze film die in de internationale prijzen is gevallen, vertelt het verhaal van Abdi. Na een periode in de gevangenis kiest hij voor een betere toekomst. Samen met mensen die ook de gevangenis verlaten maakt hij wandrekken. Ze werken daarmee aan een nieuw leven. Abdi is tijdens de Belevingstour aanwezig en vertelt alles over zijn bijzondere levensverhaal en de producten die hij nu maakt.

Bekijk hier het programmaboekje

Start op het Rodetorenplein
Startpunt van de belevingstour is het Rodetorenplein. Bezoekers halen daar het programmaboekje en duiken daarmee de binnenstad in. De belevingstour is van 10.00 tot 17.00 uur. De eerste honderd bezoekers ontvangen ook nog eens een goed gevulde goodybag.

Impact Lunch - 15 oktober

Met de Impact Lunch maak je de belevingsroute tot een onvergetelijke ervaring. Tussen 11.30 en 13.00 uur krijgen deelnemers de smaak van de duurzaamheid letterlijk te pakken. Biologische boeren, zorg- en welzijnsorganisaties en andere ondernemers bereiden een (h)eerlijke lunch. Aan tafel schuiven Zwollenaren uit alle geledingen van de stad aan. Ze leren elkaars werelden kennen en krijgen begrip voor andere standpunten. Wethouder Paul Guldemond schuift ook aan op het Rode Torenplein.

Op ontdekking met Stan de Verhalenman - 15 oktober

Meesterverteller Stan neemt je mee op ontdekkingstocht: duurzaamheid, onze stad en de bijzondere mensen die er wonen komen voorbij. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor deze unieke tocht, dus wees er snel bij.
Aanmelden