Voetballen in Zwolle

Ontdek

  • Leestijd 5
  • 1637 x Bekeken

Voetbal speelt een belangrijke rol in Zwolle. We zijn dan ook trots op onze professionele voetbalclub PEC en ons stadion. Veel Zwollenaren delen die liefde voor Zwolle en sloten zich aan bij een voetbalclub. Benieuwd welke clubs er allemaal zijn? We vertellen je alles over voetbal in Zwolle!

De rol van voetbal in Zwolle

In Zwolle is het een begrip: PEC. PEC Zwolle is dé professionele voetbalclub van Zwolle. In seizoen '22/'23 is PEC gepromoveerd naar de Eredivisie. Iets waar we allemaal trots op zijn.

De geschiedenis van PEC Zwolle gaat terug tot de oprichting van de club in 1910. Door de jaren heen wist de voetbalclub een sterke aanhang te verwerven. Het resultaat: een loyale groep supporters en een stadion met 14.000 plekken die bijna altijd zijn uitverkocht tijdens de thuiswedstrijden. Wist je dat Jaap Stam, Sepp van den Berg en Marije Brummel bij PEC hebben gespeeld? Ook Tijjani Reijnders verruilde in 2017 de Zwolse voetbalclub voor een andere club, namelijk AZ.

Het is niet alleen de professionele club die de harten van de Zwollenaren heeft veroverd. Het zijn ook de amateurclubs, de lokale voetbalvelden en de straatvoetbaltoernooien die deze stad tot een voetbalstad maken.

Voetballen
Voetballen

Alles over de amateurclubs in Zwolle

Elk weekend verzamelen honderden kinderen en volwassenen zich op de voetbalvelden van lokale amateurclubs. Wekelijks kun je voetballers aanmoedigen op de voetbalvelden van de club in jouw wijk. Bijna iedere wijk heeft namelijk wel een voetbalclub. Groot, klein en alles daar tussenin. Ben jij op zoek naar een leuke voetbalvereniging? De keuze is reuze!

Be Quick ‘28

Een van de oudste amateurclubs is Be Quick ‘28. Bijna 100 jaar geleden, in 1928, werd de club opgericht. Door de jaren heen heeft de club een sterke aanhang opgebouwd in de stad. De amateurclub is gelegen naast het PEC stadion. Het thuisveld biedt plaats aan meer dan 2.500 toeschouwers. De jeugd- en seniorenteams worden wekelijks aangemoedigd door een trouwe fanbase. Wekelijks is het een feestje om op dit voetbalveld te staan!

CSV ‘28

Net zoals Be Quick ‘28 werd ook CSV ‘28 opgericht in 1928. Dat betekent dat de club bijna 100 jaar oud is. Het eerste terrein dat werd gehuurd was het ZAC-terrein aan de Veerallee. De club is betrokken bij verschillende initiatieven om een positieve sfeer en cultuur te creëren rondom de balsport, zoals het Fair Play-project van de KNVB. Met veel plezier wordt hier door Zwollenaren gevoetbald.

ZAC

Al in 1893 werd ZAC opgericht. Hiermee is ZAC de oudste voetbalvereniging van Zwolle en zelfs één van de oudste van Nederland. Inmiddels heeft de voetbalclub trouwe supporters en leden om zich heen weten te verzamelen. De club is gevestigd in de wijk Zwolle-Zuid. Wist je dat Beb Bakhuys hier ook heeft gevoetbald? Nog steeds valt hier regelmatig zijn naam. Woon je in de buurt van ZAC? Dan is het een uitstekende club om je bij aan te sluiten!

Zwolsche Boys

Naast ZAC heb je ook de Zwolsche Boys. Zwolsche Boys is een begrip in Zwolle. Je vindt er vriendenteams, studententeams, gemengde teams en meer op ieder niveau. Dus wat jouw ambitie ook is: bij Zwolsche Boys zit je altijd goed.

VV Berkum

Een van de grootste amateurclubs in Zwolle is VV Berkum. De club opende in 1961 haar deuren en is sindsdien uitgegroeid tot belangrijke speler in de amateurvoetbalwereld. De club heeft jeugd- en seniorenteams, waaronder meerdere vrouwenelftallen en een G-team. Het eerste herenteam speelt momenteel in de 4e-divisie, één van de hoogste niveaus van het amateurvoetbal in Nederland (seizoen 22’/’23). Als je het aan je mede-Zwollenaren vraagt, zullen ze het allemaal bevestigen: VV Berkum is een bruisende club waar met veel plezier gevoetbald wordt.

WVF

In de wijk Westenholte vind je voetbalvereniging WVF. In 1937 werd de club opgericht onder de naam Quick. De voetbalclub herken je aan de blauw-witte clubkleuren. Trap een balletje met vrienden, ga wekelijks de strijd aan tijdens een wedstrijd of moedig de teams aan als toeschouwer. Verzamel na de wedstrijden in de kantine en beleef de gezelligheid van de club.

SVI

In 1952 werd voetbalvereniging SVI in het leven geroepen. Tegenwoordig is het een van de grootste voetbalverenigingen van Zwolle. Eens een kijkje nemen bij de club? Leuk! De leden ontvangen jou met open armen. Je vindt SVI aan de IJsselcentraleweg 9 in Zwolle Zuid.

HTC

Met zo’n 600 leden is amateurvereniging HTC een middelgrote vereniging in Zwolle. De club bevindt zich op sportpark De Pelikaan, aan de noordwestrand van Zwolle. HTC presteert graag, maar vindt het nog veel belangrijker om een voetbalclub te zijn waar iedereen welkom is.

SV Zwolle

SV Zwolle is dé stadsclub gevestigd in De Pierik. In 1926 werd de club opgericht, toentertijd nog onder de naam R.K.S.V. SWIFT. Leuk feitje: SV Zwolle heeft een paar bekende voetballers voortgebracht, namelijk Martin Reijnders en Ron Jans. Word jij de volgende?

Meer voetbalclubs

Je hebt ook nog kleine voetbalclubs zoals HFC Storica en v.v. Edon. Edon heeft twee herenteams en een damesteam. HFC Storica is in 2011 opgericht, als voortzetting van VV Storica.

Onze tip voor jou: benader een voetbalclub voor een proeftraining om sfeer te proeven en zeker te weten of een club bij jou past.

Voetbalclubs in Zwolle
Voetbalclubs in Zwolle

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle