Dit moet je weten als je gaat studeren in Zwolle

Van een kamer zoeken tot het uitgaansleven!

  • Leestijd 4
  • 10439 x Bekeken

Ben jij van plan om te gaan studeren in Zwolle? Wat leuk! In dit artikel vind je een aantal tips met betrekking tot het vinden van een kamer, de introductieweken, uitgaan en studentenverenigingen. Veel succes én plezier in het mooie Zwolle!

Introductie tijdens de Bruisweken

Bruisweken Zwolle
Bruisweken Zwolle

De Bruisweken zijn dé manier om kennis te maken met je medestudenten en de stad Zwolle. Je wordt als nieuwe student begeleid door ouderejaars studenten van je opleiding. Hoe leuk is dat?! De introductieweken vinden plaats aan het eind van augustus. Het is gericht op zowel eerstejaars MBO als HBO-studenten. Dat wordt dus een gezellige boel in het centrum van Zwolle! Tijdens de Bruisweken worden namelijk tal van gezellige activiteiten georganiseerd zoals een 'Playground XXL' en een 'Escape Zwolle'. Daarnaast maak je kennis met een inspirerende spreker bij de TED Talk in Poppodium Hedon. Je meldt je aan voor de Bruisweken via de deelnemende opleidingen.

Een kamer vinden in Zwolle

Het vinden van een kamer voor jouw studie kan soms een hele klus zijn. Het kan geen kwaad om regelmatig verhuurwebsites in de gaten te houden. Ook voor Zwolle zijn er namelijk verschillende opties. Daarnaast kun je gaan speuren in Facebookgroepen of door simpelweg een berichtje te plaatsen. Wellicht is er iemand in je eigen netwerk die je verder kan helpen! Zijn de prijzen van beschikbare appartementen in Zwolle te hoog? Overweeg dan om samen met vrienden iets te huren. Zo heb je extra budget en waarschijnlijk een grotere kamer. Als laatst zou je kunnen peilen bij de verschillende studentenverenigingen in Zwolle.

De Thorbeckegracht
De Thorbeckegracht

Zwolse studentenverenigingen

Zwolle telt diverse studentenverenigingen. Er zijn zowel algemene als opleidingsgerelateerde studentenverenigingen. ZHTC is bijvoorbeeld zo'n algemene vereniging. Hier leer je mensen kennen van verschillende opleidingen. Er is een eigen sociëteit waar elke week gezellige activiteiten worden georganiseerd. Andere algemene studentenverenigingen waar je je geen moment hoeft te vervelen zijn Gumbo Millennium, Oikos Nomos en ZSR Boreas. Deze laatste is eveneens een roeivereniging. En wist je dat er een studentenvereniging is die vooral gericht is op LHBTQI+ studenten? Bij AtmosQueer is iedereen welkom! Daarnaast vind je opleidingsgerelateerde studentenverenigingen in Zwolle, zoals Eudaimon en Vestuvalo, Peer2Peer en christelijke studentenverenigingen, zoals Absens Carens en Ichthus.

De verschillende wijken van Zwolle

Zwolle kent tal van leuke en gezellige wijken! Grenzend aan de historische binnenstad vind je Assendorp. Deze authentieke woonwijk kent veel imposante gebouwen zoals het Dominicanenklooster en de St. Jozefkerk. Daarnaast vind je er het grote stadspark De Wezenlanden. De Diezerpoort is een mooie volkswijk, eveneens grenzend aan het centrum. Het is qua locatie ideaal want je loopt zó naar tal van winkeltjes en supermarkten. Ook Theater De Spiegel ligt er dichtbij. De grotere wijken van Zwolle omvatten Zwolle-Zuid, Stadshagen, Berkum en Westenholte. Het voordeel is dat je in elke wijk wel een winkelcentrum vindt, maar ook de binnenstad van Zwolle ligt op fietsafstand.

Uitgaan in Poppodium Hedon
Uitgaan in Poppodium Hedon

Uitgaansgelegenheden in Zwolle

Wat is er nou leuker dan uitgaan tijdens jouw studie in Zwolle? Deze Hanzestad is bij uitstek geschikt om uit te gaan. Voor gezellige terrasjes ga je bijvoorbeeld naar Las Rosas, Stadscafé Blij of In Den Hoofdwacht. Voor liefhebbers van speciaalbier mag een bezoek aan Stadscafé Het Refter of Café de Belgische Keizer niet ontbreken! Feesten tot in de late uurtjes doe je in de Voorstraat. Hier vind je gezellige clubs en cafés, zoals Het Vliegende Paard, Shotto en Bloopers. Café de Stoof en 't Swolsch Café zijn ook zeker leuk om te bezoeken. Even helemaal uit je dak gaan? Ga dan naar Poppodium Hedon. Of je voorkeur nu uitgaat naar pop, jazz, rock, blues of zelfs metal: in Hedon vind je altijd wel een evenement die hierbij aansluit.

Studeren in alle rust? Het kan hier!

Stadkamer Zwolle
Stadkamer Zwolle

Studeren draait natuurlijk niet alleen maar om de feestjes. Voor een rustige studeersessie kun je op verschillende plekken in Zwolle terecht. Naast jouw vaste campus of schoolbibliotheek is de Stadkamer een perfecte plek om in alle rust te studeren. Je vindt vier vestigingen van de Stadkamer in Zwolle: het centrum, de Aa-landen, Stadshagen en Zwolle-Zuid. Hier kun je eveneens relevante boeken lenen én uiteraard lezen. Of kies ervoor om op een mooie dag te gaan studeren in één van de rustige parken in Zwolle. Daarnaast zijn er diverse leuke koffietentjes waar je kunt zitten, zoals Barista Café Zwolle, Bagels & Beans en The Chocolate Company.

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle