Van versierde kerstbomen tot lichtbeelden!

Bezienswaardigheden tijdens de kerst in Zwolle

  • 4 minuten leestijd
  • 771 x bekeken

Een bezoek brengen aan Zwolle is altijd een goed plan! En wat is er nou mooier dan Zwolle te bezoeken in de kerstperiode? Slenter door de prachtig verlichte winkelstraten, aanschouw de bijzondere lichtbeelden en warm jezelf op met een warme chocolademelk. De historische binnenstad in combinatie met de vele lichtjes maak het een waar spektakel.

Zwolle in kersttijd is de moeite waard!

Op zoek naar een leuke bestemming voor tijdens de kerstperiode? Sla dan zeker Hanzestad Zwolle niet over. Je vindt hier historische bezienswaardigheden, zoals delen van de oude stadsmuur, de Sassenpoort, de Peperbustoren en de Broerenkerk: genoeg voor een volledig dagje weg. Daarnaast beschikt Zwolle over tal van culinaire opties in iedere prijsklasse. Ook voor de liefhebbers van een dagje winkelen is Zwolle bij uitstek geschikt. Naast de welbekende internationale ketens vind je er knusse boetiekjes met bijzondere items. Maak gebruik van de click and collect service!

foto: Jan van Dijk
foto: Jan van Dijk

In de kerstperiode is de hele binnenstad prachtig verlicht: van de leuke straatjes tot de gezellige pleinen. De ondernemers dragen hun steentje hieraan bij. Het is dan ook zeker de moeite waard om een avondwandeling te plannen door het centrum van Zwolle. Je zult versteld staan de vele verlichte gebouwen en beelden.

Bewonder de kerstbomen van Zwolle

Kerstboom Zwolle
Kerstboom Zwolle

Bij kerst hoort natuurlijk een sierlijke kerstboom. Laat Zwolle daar nou verschillende van hebben! Tijdens je wandeling door Zwolle zul je ze tegenkomen. Zoals ieder jaar pronkt er een kerstboom op de Grote Markt, naast de Glazen Engel en de Grote of Sint-Michaëlskerk. De verlichte boom is maar liefst achttien meter hoog en draagt zeker bij aan de gezelligheid in de binnenstad van Zwolle.

Daarnaast kun je een wens doen bij twee verschillende initiatieven in Zwolle. Speelgoedwinkel Speeleiland geeft jou de kans om een wens achter te laten in een heuse wensboom. Deze staat gedurende de feestmaand op een centrale plek in Het Eiland. Hang je wensbal in de boom en wie weet komt jouw wens wel in vervulling! De winnaar wordt in de eerste week van januari bekendgemaakt. Ook aan de Luttekestraat 11 in hartje Zwolle staat een wensboom. Voor wie hoop jij dat er een wens in vervulling gaat? Kom langs op 17, 18 of 19 december tussen 13.00 en 17.00 uur.

Via de Thorbeckegracht naar De Spiegel

Wanneer je wandelt door de straten van Zwolle dan kun je niet om de mooie verlichting heen. Een mooie route is om via de Thorbeckegracht naar Theater De Spiegel te wandelen. Je bewondert dan een deel van de oude stadsmuur en verschillende verlichte boten. Via het Pelserbrugje wandel je in no-time naar het theater. Je denkt misschien waarom specifiek naar het theater? Nou, De Spiegel is namelijk feestelijk verlicht. Het doel hiervan is om te dienen als een baken voor de stad en hierdoor moed en levenslust uit te stralen. Vergeet De Spiegel dus zeker niet tijdens je wandeling!

De Lichtbeeldenroute in Zwolle

Een populaire coronaproof activiteit in december en januari is het bewandelen van de Lichtbeeldenroute in Zwolle. Op verschillende plekken tussen de jaarlijkse kerstverlichting vind je sfeervolle lichtbeelden. Het beste ontdek je deze prachtige objecten met een audiotour. Zwolle Unlimited biedt verschillende audiotours die je deze winter kunt ervaren. Zo zijn er voor de kinderen de volgende routes om te beleven: 'De dennenboom die groot wilde zijn' en 'Nemia - Het meisje zonder handen'. Ook voor 12-plussers en volwassenen zijn er leuke audiotours door Zwolle: 'De Witte Wieven Spooktocht', 'De Bloedende Zwaan Lichtbeeldenroute' en de 'Midwinterspooktocht'.

Lichtbeeldenroute in Zwolle
Lichtbeeldenroute in Zwolle

De Lichtbeeldenroute is voorzien van unieke beelden, zoals 'Santa's Arreslee' en 'Bethlehem Stars'. Ook de grote kerstboom wordt niet vergeten tijdens deze wandeling. Voor bijna alle audiotours heb je de app 'Voicemap' nodig, deze kun je gratis downloaden in de appstore of playstore op je telefoon.

Bijzondere wandelroute op kerstavond

Op zoek naar een indrukwekkende wandeling voor kerstavond? Overweeg dan om de lichtjesroute langs de Zwolse oorlogsgraven bij Kranenburg en Bergklooster te wandelen. Tijdens deze bijzondere tocht zijn er honderden kaarsjes neergezet om de mannen die ruim 76 jaar geleden hebben gevochten voor onze vrijheid te eren. Ook de burgerslachtoffers die in Zwolle gevallen zijn worden hierbij herdacht. Tijdens de wandeling worden er door vrijwilligers verhalen verteld en foto’s laten zien. Wil je graag deelnemen aan de wandeling? Of zou je graag een kaarsje willen doneren voor de lichtjesroute? Neem dan eens een kijkje bij Oorlogsgraven Zwolle 2021.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?