Wandelen in Zwolle

Ontdek de Hanzestad en omgeving

Wandelen in Zwolle is altijd een goed idee. Het is dé manier om deze Hanzestad te ontdekken. Je vindt tal van wandelroutes in Zwolle: door het bos, langs het water en door de historische binnenstad. Trek je wandelschoenen maar vast aan!

Ga heerlijk wandelen in Zwolle

De Sassenpoort
De Sassenpoort

Wat is er nou fijner dan op een gezonde manier Zwolle te ontdekken? Wanneer je gaat wandelen in Zwolle zul je versteld staan van al het moois. Bewonder eeuwenoude gebouwen, loop door verschillende Zwolse parken en slinger langs de rivieren de IJssel en de Vecht. Kies voor een wandeling door de uiterwaarden van het Engelse Werk of ga juist voor een unieke stadswandeling. Je kan letterlijk alle kanten op in deze veelzijdige stad. Via het wandelnetwerk stippel je eenvoudig je route uit.


Kies je eigen route met onze wandelplanner

Het centrum van Zwolle ontdek je tijdens een leuke stadswandeling. De Hanzestadswandeling is een goed voorbeeld hiervan. Deze route van zo'n 2,4 kilometer brengt je langs De Sassenpoort, historische grachtenpanden en tal van andere monumenten. Na het wandelen van deze route in Zwolle plof je neer op een gezellige terras! Het Zwolse Balletjeshuis, tevens een Toeristisch Informatie Punt, biedt andere wandelroutes in Zwolle aan. Kies bijvoorbeeld voor een literaire wandeling, een natuurhistorische wandeling of een kunstzinnige wandelroute. Of ga op je eigen gemak op ontdekkingstocht door de binnenstad van Zwolle. Het maakt niet uit welke richting je loopt, er is altijd wat moois te bewonderen!

Wandelroutes Zwolle

In Zwolle vind je verschillende wandelroutes met ieder weer hun eigen charme. Wil je graag een stadswandeling maken of ontdek je juist graag de omgeving van Zwolle? En wandel je graag langs de must-visits van de Hanzestad of bevind jij je toch liever in de natuur?

De binnenstad van Zwolle is erg divers en daarom erg leuk om doorheen te wandelen. Dit kun je doen op eigen houtje, maar je kan er ook voor kiezen om een wandeling te boeken bij een gids. Een gids vertelt jou tijdens de wandelroute in Zwolle alle ins & outs over de Hanzestad.

Daarnaast vind je sinds kort métershoge muurschilderingen in 14 verschillende Hanzesteden, waaronder in Zwolle. Het is mogelijk om langs deze Hanzesteden te fietsen, maar je kan natuurlijk ook gewoon langs de muurschildering in Zwolle wandelen. Hierbij wordt ook nog eens Augmented Reality toegepast.

De natuurliefhebbers halen hun hart op in een van de vele parken in Zwolle. Ga bijvoorbeeld naar een van de populairste parken van de stad, namelijk Park de Wezenlanden. Dit is ook meteen het grootste park van Zwolle. Voor een wandeling in Zwolle ben je hier even zoet, maar ook voor een rustige picknick zit je hier goed.

Wandelen in Zwolle
Wandelen in Zwolle

Rondje Zwolle wandelen? Zeker doen!

Een andere kant van Zwolle ontdekken? Ga dan het Rondje Zwolle wandelen. Deze flinke wandelroute van maar liefst 45 kilometer brengt je door het buitengebied van Zwolle. Begin bijvoorbeeld met wandelen bij het Engelse Werk. Vanuit hier wandel je over de dijk langs de IJssel in de richting van Zwolle-Zuid. Wandel vervolgens door weilanden en maak een tussenstop bij de Wijthmenerplas. Daarna kronkel je over de golfbaan van Golfclub Zwolle via een groene omgeving in de richting van Berkum en de Vecht.

Je vervolgt je weg met wandelen langs De Agnietenberg Zwolle. Even later passeer je het Westerveldse Bos en het Zwarte Water in Stadshagen. Aan het einde van de wandelroute Rondje Zwolle slinger je over de IJsseldijk richting het Engelse Werk: het eindpunt van deze intensieve wandeltocht. Sluit je dag af met een welverdiend drankje en hapje bij Restaurant Het Engelse Werk.

Park het Engelse Werk
Park het Engelse Werk

Gemarkeerde wandelroutes Zwolle

Een geliefde wandelroute is het Vechtdalpad. Het Vechtdalpad bestaat uit vier etappes in Nederland. Tijdens de eerste etappe wandel je van Zwolle naar Dalfsen. In etappe 2 wandel je van Dalfsen naar Ommen. Etappe 3 bestaat uit een wandeling van Ommen naar Mariënberg. Tijdens de vierde etappe wandel je van Mariënberg naar Gramsbergen.

In de overige etappes kan je de grens over als je dat wilt. In etappe 5 wandel je naar Laar. Als je wil, kan je de wandeling met 30 kilometer verlengen door de grens over te gaan. In etappe 6 wandel je van Laar naar Emlichheim en in de laatste etappe wandel je van Emlichheim naar Hoogstede.

De eerste etappe van het Vechtdalpad is een wandeling van 22,8 kilometer, waarbij je van de Hanzestad naar Dalfsen wandelt. Als je niet de gehele wandelroute wilt lopen, is het lopen van een etappe ideaal.

Stadswandeling Zwolle

Stadswandeling Zwolle
Stadswandeling Zwolle

Een rondje door Zwolle wandelen is de perfecte gelegenheid om de Hanzestad te ontdekken. Vaak zie je wandelend namelijk veel meer dan als je op een andere manier reist.

Het voordeel van de Hanzestadswandeling Zwolle is dat je binnen een uurtje al een groot deel van de binnenstad ziet. Tijdens deze wandeling in Zwolle zie je must-visits van de Hanzestad, maar wandel je ook langs een aantal verborgen parels in de binnenstad.

Naast bovenstaande wandeling, vind je op het internet nog veel meer stadswandelingen. Leer alles over de Peperbus, Sassenpoort, de historische stadsmuren en meer. Of ga toch voor een culinaire wandeling en ontdek waar je de lekkerste smaken van Zwolle proeft.

Wandelen langs de IJssel

Park het Engelse werk is een park die langs de IJssel ligt. Het park vind je net iets buiten de stad, namelijk in het buurtschap Spoolde. Vanwege de status als voormalig vestingwerk is het tegenwoordig een rijksmonument. Het park wisselt zich af met bossen, een waterwingebied en een uiterwaard van de IJssel. Vooral tijdens zonsondergang is dit een mooi plekje, want langs de IJssel zie je de zon prachtig onder gaan.

Wil je graag zoveel mogelijk van de IJssel zien? Dan is het IJsselpad misschien wel wat voor jou! Het IJsselpad is een LAW (Lange-Afstands-Wandelpad) langs de IJssel. De route is opgedeeld in elf etappes, dus je kan prima een of meerdere etappes uitkiezen om te bewandelen. Ben je niet vies van een uitdaging? Probeer alle etappes te bewandelen!

Wandelen langs de IJssel
Wandelen langs de IJssel

Wandelen omgeving Zwolle

Ook de omgeving van Zwolle heeft veel te bieden. Een mooi park in de omgeving van Zwolle is Wijkpark Berkum. Het park ligt tegen de winterdijk van de Overijsselse Vecht aan. Het park is relatief klein, maar een fijne plek om voor een wandeling in omgeving Zwolle. In het park vind je een vijver en buurt weides met ezels, schapen en kippen die je kunt voeren.

Er zijn vele voordelen aan het wandelen in de omgeving van Zwolle. Zo wandel je telkens door een afwisselend landschap, je zult diverse mogelijkheden qua tussenstops tegenkomen en de binnenstad van Zwolle is nooit ver weg. Wandelen in Zwolle doe je bijvoorbeeld in het Engelse Werk. Dit unieke park ligt naast de IJssel en is ideaal voor een mooie wandeling. Je vindt er bossen, vijvers en grasvelden, ideaal voor een picknick! Ook een wandeling door Park de Wezenlanden Zwolle is zeker de moeite waard. Dit is het grootste park in Zwolle en in no-time te bereiken vanuit het centrum. Naast vele wandelroutes door de natuur van dit park vind je er een kinderboerderij met speeltuin, basketbalveld, pannakooi, skatebaan en Parkpaviljoen De Wezenlanden.

Wandelen door een unieke beeldentuin? Dat kan bij Landgoed Anningahof in Zwolle. Dit beeldenpark ligt aan de rand van Zwolle en is voorzien van hedendaagse beeldhouwkunst, vijvers, graslanden en wilde bloemen. Een wandeling met je voetjes in het zand maak je op de stranden van de Wijthmenerplas, de Agnietenplas en de Milligerplas. Vergeet dan niet om uit te rusten bij Lakeside Zwolle, Restaurant de Agnietenberg of Grand Café Milligers. Wandelen in de omgeving van Zwolle kan ook in het Vegtluster Bos, Park Aa-landen en in de Vreugderijkerwaard.

#Zwolle