Visie op vrije tijd

De vrijetijdssector is een sector die in Zwolle, tot aan corona, elk jaar groeide. Niet alleen in diversiteit maar ook in economische waarde. De groei van deze sector zorgt voor dynamische trends.

Een van de belangrijke ontwikkelingen is het 'onthaasten'. Door drukke banen en bomvolle agenda's zien we rust en stilte steeds meer als luxeproducten. Wandelen en fietsen in de natuur, spa's bezoeken en yoga en meditatie zijn hier slechts een paar voorbeelden van.

Een andere ontwikkeling is de groeiende populariteit van horeca. We zien steeds meer verschillende horecagelegenheden en vooral kleine ondernemingen schieten als paddestoelen uit de grond. Een van de oorzaken hiervan is een afname van de hoeveelheid vrije tijd in de laatste jaren, maar een toename van welvaart. Luxe is hierdoor meer in trek, waardoor mensen zoeken naar een kwalitatieve belevenis in korte tijd. Maar ook een bijzonder verhaal, authenticiteit en kleinschaligheid zijn steeds belangrijker geworden.

Ook de digitalisering heeft invloed op vrije tijd en toerisme. Vrijetijdsbeleving begint online. Goede reviews en een sterk online merk leiden tot meer bezoekers of gasten. Daarnaast zijn gezondheid, klimaat en milieu steeds belangrijkere factoren. De natuur moet niet te leiden hebben onder bezoekersaantallen, lokaal en gezond eten krijgt veel waardering, en milieubewuste initiatieven worden beloond.

De laatste tijd is er sprake van een herwaardering voor de natuur. Nederlanders trekken massaal parken, bossen en natuurgebieden in om te genieten, wandelen, fietsen en 'om er gewoon even uit te zijn'. Een groene stad als Zwolle is hier uitermate geschikt voor.

#Zwolle