Wandelen in Zwolle

Ga op ontdekkingstocht!

  • Leestijd 5
  • 4449 x Bekeken

Het is dé manier om deze Hanzestad te ontdekken, ga wandelen in Zwolle! Je vindt tal van wandelroutes in Zwolle: door het bos, langs het water en door de historische binnenstad. Trek je wandelschoenen maar vast aan!

Foto: Vera Wandelt

Ga heerlijk wandelen in Zwolle

De Sassenpoort
De Sassenpoort

Wat is er nou fijner dan op een gezonde manier Zwolle te ontdekken? Wanneer je gaat wandelen in Zwolle zul je versteld staan van al het moois. Bewonder eeuwenoude gebouwen, loop door verschillende Zwolse parken en slinger langs de rivieren de IJssel en de Vecht. Kies voor een wandeling door de uiterwaarden van het Engelse Werk of ga juist voor een unieke stadswandeling. Je kunt letterlijk alle kanten op in deze veelzijdige stad. Vie het wandelnetwerk stippel je eenvoudig je route uit.

Kies je eigen route met onze wandelplanner

Het centrum van Zwolle ontdek je tijdens een leuke stadswandeling. De Hanzestadswandeling is een goed voorbeeld hiervan. Deze route van zo'n 2,4 kilometer brengt je langs De Sassenpoort, historische grachtenpanden en tal van andere monumenten. Na het wandelen van deze route in Zwolle plof je neer op een gezellige terras! Het Zwolse Balletjeshuis, tevens een Toeristisch Informatie Punt, biedt andere wandelroutes in Zwolle aan. Kies bijvoorbeeld voor een literaire wandeling, een natuurhistorische wandeling of een kunstzinnige wandelroute. Of ga op je eigen gemak op ontdekkingstocht door de binnenstad van Zwolle. Het maakt niet uit welke richting je loopt, er is altijd wat moois te bewonderen!

Rondje Zwolle wandelen? Zeker doen!

Een andere kant van Zwolle ontdekken? Ga dan het Rondje Zwolle wandelen. Deze flinke wandelroute van maar liefst 45 kilometer brengt je door het buitengebied van Zwolle. Begin bijvoorbeeld met wandelen bij het Engelse Werk. Vanuit hier wandel je over de dijk langs de IJssel in de richting van Zwolle-Zuid. Wandel vervolgens door weilanden en maak een tussenstop bij de Wijthmenerplas. Daarna kronkel je over de golfbaan van Golfclub Zwolle via een groene omgeving in de richting van Berkum en de Vecht.

Wandelen in Zwolle
Wandelen in Zwolle

Je vervolgt je weg met wandelen langs De Agnietenberg Zwolle. Even later passeer je het Westerveldse Bos en het Zwarte Water in Stadshagen. Aan het einde van de wandelroute Rondje Zwolle slinger je over de IJsseldijk richting het Engelse Werk: het eindpunt van deze intensieve wandeltocht. Sluit je dag af met een welverdiend drankje en hapje bij Restaurant Het Engelse Werk.

Zeehelden wandelroute

In de Zwolse wijk Wipstrik zie je geen grijze elektriciteitskasjes meer maar bijzondere ontwerpen. Illustrator Anke Huizinga toverde vier elektriciteitskasten in de Zeeheldenbuurt om tot kleurrijke verschijningen. Deze kastjes zijn nu onderdeel van een bijzondere wandelroute. Bekijk hier de video over de totstandkoming van de gepimpte puzzelkastjes.

Wandelen in de omgeving van Zwolle

Er zijn vele voordelen aan het wandelen in de omgeving van Zwolle. Zo wandel je telkens door een afwisselend landschap, je zult diverse mogelijkheden qua tussenstops tegenkomen en de binnenstad van Zwolle is nooit ver weg. Wandelen in Zwolle doe je bijvoorbeeld in het Engelse Werk. Dit unieke park ligt naast de IJssel en is ideaal voor een mooie wandeling. Je vindt er bossen, vijvers en grasvelden, ideaal voor een picknick! Ook een wandeling door Park de Wezenlanden Zwolle is zeker de moeite waard. Dit is het grootste park in Zwolle en in no-time te bereiken vanuit het centrum. Naast vele wandelroutes door de natuur van dit park vind je er een kinderboerderij met speeltuin, basketbalveld, pannakooi, skatebaan en Parkpaviljoen De Wezenlanden.

Wandelen door een unieke beeldentuin? Dat kan bij Landgoed Anningahof in Zwolle. Dit beeldenpark ligt aan de rand van Zwolle en is voorzien van hedendaagse beeldhouwkunst, vijvers, graslanden en wilde bloemen. Een wandeling met je voetjes in het zand maak je op de stranden van de Wijthmenerplas, de Agnietenplas en de Milligerplas. Vergeet dan niet om uit te rusten bij Lakeside Zwolle, Restaurant de Agnietenberg of Grand Café Milligers. Wandelen in de omgeving van Zwolle kan ook in het Vegtluster Bos, Park Aa-landen en in de Vreugderijkerwaard.

De populairste wandelroutes in Zwolle

Er zijn diverse wandelroutes in Zwolle. De IJssel ontdek je het best via een wandeling door de Vreugderijkerwaard. Dit is is een prachtig rivierenlandschap vol bijzondere planten en vogels. Tijdens het bewandelen van het laarzenpad kom je langs grote grazers en een vogelkijkhut. Deze route is ongeveer 5,6 kilometer lang. Eveneens populaire routes zijn de “Met je voeten in de IJssel” wandelroutes. Deze routes vind je overal langs de IJssel, dus ook in de omgeving van Zwolle. Je wandelt deze route bijvoorbeeld bij Veecaten in 's Heerenbroek, net buiten Zwolle. De waterstand bepaalt in hoeverre jij letterlijk met je voeten door de IJssel loopt.


Wandelen langs de IJssel
Wandelen langs de IJssel

Ook de Herman Brood wandelroute is perfect voor liefhebbers. Deze wandelroute in Zwolle brengt je langs plekken van Herman Brood die bepalend zijn geweest in zijn artistieke ontwikkeling. Na afloop mag een bezoek aan het Herman Brood Museum & Experience uiteraard niet ontbreken.Vlakbij het Zwarte Water en het Westerveldse Bos vind je Het Hoge Laar. Dit is de ideale omgeving voor een mooie wandeltocht, van zowel 5 kilometer als 8,4 kilometer. Het Ommetje Langenholte brengt je langs de woonwijk Aa-Landen via een laaglandbeek naar de Wijde Aa. Tijdens het wandelen van deze route in Zwolle passeer je diverse kolken, de Agnietenberg, een rivierduin van de Vecht en de Brinkhoek. Wanneer ga jij wandelen in het mooie Zwolle?

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle