Unieke stadswandelingen in Zwolle

Artikel

  • Leestijd 5
  • 3097 x Bekeken

Zwolle verkennen op een bijzondere manier doe je met een van de unieke stadswandelingen in Zwolle. Er zijn verschillende stadswandelingen in diverse thema’s, zo kan je veel leren over kunstenaars uit Zwolle of over Zwolle in de oorlog. Lees snel verder!

Meisje van Plezier

De ludieke Meisje van Plezier wandeltocht is een theatrale rondleiding langs de hoogtepunten van Zwolle. Je gaat hierbij op stadstour met Keetje, hét meisje van plezier. Zij weet als geen ander de plekjes van Zwolle en zal op een humorvolle manier haar verhaal doen, aangevuld met heel wat historische feitjes. Je komt bijvoorbeeld langs de Fundatie, de oude stadsmuren, het oude centrum van Zwolle met de dunne steegjes, het Zwolse Balletjeshuis, Librije en meer! Bovendien begin je de rondleiding heerlijk op je gemakje met een kopje koffie plus een stukje gebak bij Vidiveni en sluit je de tour af met een drankje bij café In de Buurt.

Hanzestadswandeling

Zwolle is een van de Hanzesteden. Een Hanzestad was lid van het Hanzenetwerk. Dit netwerk was een samenwerkingsverband voor Hanzesteden en handelaren in deze steden. Grote Nederlandse steden als Amsterdam en Rotterdam waren toen nog maar kleine plaatsjes, de Hanzesteden hadden zich daarentegen al ontwikkeld tot machtige handelscentra. Dit is tegenwoordig nog steeds te zien als je door een Hanzestad loopt. Bijvoorbeeld aan de historische gevels, de prachtige Sassenpoort, de monumentale koopmanswoningen, de stervormige gracht en de verstopte binnentuinen. Met de Hanzestadswandeling ontdek je al deze bijzondere bezienswaardigheden. Trek je wandelschoenen aan en ga mee op stap!

De ruim 600 jaar oude Sassenpoort
De ruim 600 jaar oude Sassenpoort

Tour de Suolla

Ga je liever met een gids zodat hij/zij je alles over de historische binnenstad kan vertellen? Dan is Tour de Suolla een aanrader. Je start bij deze stadswandeling bij het Zwolse Balletjeshuis, al een monument op zich waarbij je het Zwolse snoepje ook krijgt te proeven. Hierna ga je samen met de gids op stap. Hij/zij zal je in combinatie met plekken en gebouwen over de geschiedenis van de stad vertellen. Zo snuif je echt even de geur van het verleden. Verder leidt de wandeltocht je langs de Onze Lieve Vrouwe Basiliek met Peperbustoren en de enige nog overgebleven stadspoort, de oude Sassenpoort van ruim 600 jaar geleden. Ook kan je monumenten van binnen bekijken, zoals de Schepenzaal en de St. Michaëlskerk.

Literaire wandeling Zwolle

Tijdens deze wandeling krijg je van alles te weten over de literaire geheimen van Zwolle. Welke schrijvers leefden in deze Hanzestad en wat schreven ze? De wandeling in het literaire thema duurt ongeveer twee uur en leidt je kriskras door de binnenstad. Je komt onder andere langs de Grote of St. Michaëlskerk, de Sassenpoort en het Karel V huis. Van de schrijvers over wie wordt verteld, zal je sommigen herkennen maar sommigen ook niet. Hierdoor is deze tocht ook nog eens heel leerzaam. Een ding hebben alle schrijvers gemeen: ze hebben een link met het schrijven over of in de stad Zwolle. Van Thomas a Kempis tot Herman Brood.

Oorlog in Zwolle wandelroute

Op 10 mei 1940, in de vroege ochtend trok het Nederlandse leger zich terug aan de IJssel nadat bruggen waren opgeblazen en spoorverbindingen onklaar waren gemaakt. Met groot ongeloof zagen de Zwollenaren de Duitse soldaten hun stad binnen marcheren. De Tweede Wereldoorlog was begonnen. Hoewel de bezetting aan het begin leek mee te vallen, trokken de gevolgen in de Zwolse samenleving geleidelijk aan: de isolatie en deportatie van joodse Zwollenaren, dwangarbeid, liquidaties etc. De vreugde was groot toen de Canadezen de stad in april 1945 bevrijdden. Je start met deze stadswandeling vanaf het Zwolse Balletjeshuis. Hiervandaan neemt een gids je mee langs historische plekken die het verhaal van Zwolle in de Tweede Wereldoorlog vertellen. Je gaat langs plekken in de binnenstad die getuige waren de bezetting, het lot van joodse Zwollenaren, onderduikplekken en meer.

De Grote Kerk of St. Michaëlskerk in Zwolle
De Grote Kerk of St. Michaëlskerk in Zwolle

Urban Trail

De KLM Urban Trails worden door heel Nederland georganiseerd. Je ontdekt hierbij een stad op een sportieve en unieke wijze. Geen afgesloten rechte wegen, maar een verkenningsloop door gebouwen, theaters, stadions en steegjes en na afloop samen gezellig wat eten, drinken en je ervaringen delen. De KLM Urban Trail Zwolle is onderdeel van de landelijke KLM Urban Trail Series, die bijvoorbeeld ook in Leeuwarden, Groningen en Arnhem wordt georganiseerd. Een aantal hoogtepunten van de loop zijn the Great Escape, Poppodium Hedon, Historisch Centrum Overijssel en het Thomas a Kempis College.

Ome Bertus wandeling

Voor een ouderwets gezellige stadswandeling zit je bij de Ome Bertus wandeling goed. Tijdens de wandeling stop je bij verschillende cafés waar je typisch Zwolse hapjes en drankjes krijgt, zoals bijvoorbeeld een glaasje Bertusbier. Maar wie is Bertus? Dat krijg je misschien wel te weten tijdens de wandeling, of misschien wel niet. Kortom, wil je weten wat deze wandeling inhoudt? Boek ‘m dan snel.

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle