Groen in de stad Zwolle

Gezond voor inwoners & bezoekers!

  • Leestijd 5
  • 3434 x Bekeken

Groen in de stad heeft op vele vlakken een positieve werking. Zo zorgt het voor minder luchtvervuiling en geeft het een impuls aan de biodiversiteit. Daar komt nog bij dat je ook kan genieten van veel groen in de stad. Hoe leuk is dat?!

Park Het Engelse Werk

Het Engelse Werk is naast het oudste park, ook het best bezochte park van Zwolle. Het park ligt naast de IJssel, waardoor er veel water uit de grond gehaald kan worden. Dit gebeurt dan ook dagelijks om de bewoners van Zwolle te voorzien van schoon én lekker drinkwater. Het Engelse Werk is per definitie niet een heel groot park qua oppervlakte, maar toch is het zo ingericht dat je via allerlei kronkel- en bospaadjes het idee krijgt dat je een veelzijdige wandeling maakt.

Park Het Engelse Werk
Park Het Engelse Werk

Binnen het Engelse Werk vind je de Natuurtuin, een apart stukje grond waar allerlei plantensoorten zijn verzameld en ingezaaid. Je vindt er bijvoorbeeld blaassilenes, rapunzelklokjes, knoopkruid en bovendien veel prachtige vlinders! Na je wandeling door dit groene gebied kan je terecht bij Uitspanning het Engelse Werk voor een kopje koffie met gebak of een fijne lunch.

Buitengoed de Herfte

Je vindt Buitengoed de Herfte aan de rand van Zwolle op een 14-hectare groen terrein. Het terrein is een plek voor duurzame en sociale ondernemers die willen meewerken aan de toekomst. Op Buitengoed de Herfte zijn inmiddels diverse bedrijven gevestigd, zoals de Kas van Kaat, Binthout en Hanzeduck. Al deze bedrijven bieden een werkplek aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo leren ze bij Hanzeduck fietsen en/of auto’s te repareren of leren ze bij Binthout designproducten van hout te maken. Een keer in de zoveel tijd zijn er open dagen, zeker leuk om eens te bezoeken.

Nooterhof

Het park Nooterhof is al langere tijd dé plek voor iedereen die een liefhebber is van rust en groen. Er is van alles te doen voor de jeugd, dus biedt het een ideale locatie voor een dagje uit met kinderen. Er is bijvoorbeeld een waterspeeltuin, een bijenstal, ecologisch beheerde tuinen en ga zo maar door. Bovendien leren de kinderen op spelenderwijs alles over natuur, milieu en duurzaamheid. Haal bijvoorbeeld op het park de zelfwerk-leskist en leer veel de over bodemdieren. Een ander unique selling point van het park is het bijzondere Theehuis Earthship. Dit gebouw voorziet zichzelf volledig wat betreft water en energie, hoe cool?!

Park de Nooterhof
Park de Nooterhof

Park Aa-landen

Park Aa-landen ligt in de gelijknamige Zwolse wijk, dat weer is afgeleid van de rivier de Aa. De wijk wordt dan ook niet voor niets de meest groene wijk van Zwolle genoemd. Het Park Aa-landen wordt vaak beschouwd als een overgang van de stad naar het platteland. Ieder jaar wordt er in dit park het evenement ‘Huttendorp’ georganiseerd. Het vindt meestal plaats in de laatste week van de zomervakantie. Kinderen kunnen hutten bouwen én als beloning mogen zij er een nachtje in slapen. Elk jaar is er een ander thema waar het hele evenement op wordt aangepast.

Park de Wezenlanden

Je hebt vast wel eens gehoord van Park de Wezenlanden, hier worden immers een paar van de tofste evenementen van Zwolle georganiseerd, zoals het Bevrijdingsfestival Zwolle. Het is het grootste park van Zwolle en er is heel veel mogelijk. Bovendien is het een plek waar je met een zonnetje heerlijk kan relaxen, een potje kan voetballen of een drankje kan doen. In dit park in Zwolle is een kinderboerderij met speeltuin, een skatebaan en een pannakooi gevestigd. Verder vind je er meerdere wandelpaden door de groene natuur. Ben je toe aan een hapje eten of een lekker drankje? In dit park vind je het Paviljoen de Wezenlanden: een fijne plek om te genieten van een borrel met een Spaanse twist van de chef.

Ter Pelkwijkpark

Als we het over groen in de stad hebben, is Ter Pelkwijkpark the place to be. Het park ligt namelijk in het hartje van Zwolle. Dit park is vernoemd naar de Overijsselse politicus Johannes ter Pelkwijk. Deze man heeft zich in de 18e en 19e eeuw ingezet voor het onderwijs in Zwolle. Hij heeft onder andere les gegeven aan de welbekende Thorbecke. Het park is opgedeeld in een groot grasveld met een aantal bomen, een herdenkingsmonument van de Tweede Wereldoorlog en een pad langs het water. Tip: haal bij zonnig weer lekkere hapjes in de stad en geniet van een picknick in dit schattige parkje.

Picknicken in Zwolle
Picknicken in Zwolle

Stichting Zwolle Groenstad

Stichting Zwolle Groenstad zet zich sinds 1982 in om het groen in de stad te behouden en te bevorderen. Ze vinden het belangrijk dat monumentale bomen, planten en eventuele dieren in de binnenstad de aandacht krijgen die ze verdienen. Bovendien maken zij zich sterk voor de zogenaamde “groene vingers”. Dit zijn de groene verbindingen tussen stad en buitengebied.

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle