Het water komt

Podwalk app brengt geschiedenis tot leven

  • Leestijd 2
  • 2256 x Bekeken

De NTR heeft naar aanleiding van de 70e herdenking van de Watersnoodramp van 1953 een vierdelige tv-serie en zeven 'podwalks'gemaakt. Eén van deze podwalks speelt zich af in Zwolle. Ontdek hoe het door water omringde Zwolle nog altijd strijdt tegen het water.

Watersnoodramp Zwolle

De Watersnoodramp van 1953 staat niet op zichzelf. Het water loopt als een rode draad door de Nederlandse geschiedenis. Vele plaatsen en regio’s hebben hun eigen watersnoodverhaal. Al dan niet als gevolg van de klimaatveranderingen. In aanvulling op de serie lanceert de NTR, in samenwerking met de NOS, daarom de podwalk app Het water komt: zeven GPS-gestuurde audiotours met verhalen over steden en dorpen waar heftige watersnoodrampen hebben plaatsgevonden: Marken, Dordrecht, Valkenburg, Zwolle, Nijmegen, Oude-Tonge en Amsterdam Tuindorp-Oostzaan.

Foto:Creative Commons
Foto:Creative Commons

Zwolle- Stad van zee en rivieren (4,8 kilometer)

In Zwolle kun je volop genieten van het water. Vaar met een bootje door de grachten of strijk neer langs een van de terrasjes aan het water. Maar deze Hanzestad heeft eeuwenlang een haat-liefdeverhouding met het water. De stad is omringd door water en dat levert enerzijds veel rijkdom op, maar anderzijds ook veel dreiging. Hoe de regio die dreiging dan eindelijk wist in te dammen, en hoe de Zwollenaren in hun strijd tegen het water nog altijd niet zijn uitgestreden: dat hoor je in deze Podwalk.

Luister hier de teaser

Podwalks

De podwalks (dus geen podcast) zijn bedoeld als historische waterwandelingen. Winfried Baijens neemt je op locatie mee terug in de tijd. Via je telefoon komt de geschiedenis tot leven op de plekken waar je je bevindt. Je hoort verhalen uit het verleden, maar ook over de toekomst en ziet in augmented reality de stijging van het water op locatie.

Podwalk app
Podwalk app

App downloaden

Ontdek het verhaal van Zwolle! De audiotours zijn te beluisteren via de gratis podwalks app Het water komt. De app moet eerst gedownload worden voordat je kunt gaan wandelen. Download hem in de App Store of Google Play Store. Of zoek in de App Store of Play Store op 'Het water komt.

Download de app in de App store

Download de app in de Play store

Lees hier meer over hoe de app werkt.

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle