Deze Zwolse lekkernijen moet je echt eens proeven

Zwolse smaken

 • 2 minuten leestijd
 • 386 x bekeken

Ontdek jouw favoriete Zwolse smaken! Deze tips moet je in ieder geval een keer geprobeerd hebben. Wij hebben onze favorieten alvast voor je op een rijtje gezet!

 1. 4

  Zwolse Balletjes

  Dit ambachtelijk gemaakte snoepje is gestoken uit suikerdeeg. Balletje is ook wel een ander woord voor snoepje, daar komt de naam 'Zwolse Balletjes' vandaan. De eersten werden door de stekenbakker gemaakt van rietsuiker aangezien er nog geen suikerbieten in Nederland werden verbouwd. Na de komst van de suikerbieten (kristalsuiker) werden er verschillende smaken toegevoegd: mokka, kaneel, vanille en later ook diverse fruitsmaken.

 2. 3

  Zwollenaartjes

  Heb je iets te vieren? Dit Zwolse gebakje moet je echt een keer geproefd hebben. Het Zwollenaartje is een echte Zwolse specialiteit gemaakt van onder andere hanzelnootschuim en mokkacrème.

 3. 2

  Zwolse mosterd

  De Wijndragerstoren in de binnenstad van Zwolle is een eyecatcher, wat veel mensen echter niet weten is dat hier een eeuwenoude traditie van mosterd maken is ontstaan. Sinds 1983 komt de Zwolse mosterd van de Wijndragers hier namelijk vandaan. De Zwolse mosterd is inmiddels zo'n begrip geworden en wordt momenteel geproduceerd vanaf het Zwolse industrieterrein de Marslanden. Je vindt de Zwolse mosterd in diverse winkels en deze is ook regelmatig op de menukaart te vinden in Zwolle en omstreken.

 4. 1

  De Librije

  De Librije is één van de Zwolse iconen. Met maar liefst 3 Michellinsterren komen er mensen vanuit heel Nederland, maar ook vanuit heel de wereld naar Zwolle om een avond culinair te genieten. Nu is dit bezoekje wellicht niet voor iedereen weggelegd, maar bij Librije's Winkel kun je ook terecht om kennis te maken met de Librije en haar producten.