Mariabeeld

Wandelroute

Punt 17 van 22 Bekijk route op kaart

Mariabeeld - Tom Waterreus

Boven de ingang van de Peperbustoren ziet u een Mariabeeld van Tom Waterreus. Het staat er sinds 1996.

Sedes Sapientiae

Beeldhouwer Tom Waterreus (1943) hakte het beeld uit peperino duro: een vulkanische steensoort. Hij deed dat in de zogenaamde taille directe techniek, wat betekent dat hij de steen rechtstreeks met de beitel bewerkte.

Het Mariabeeld dat ook wel met de Latijnse naam Sedes Sapientiae wordt aangeduid, is bijna anderhalve meter hoog en vijftig centimeter breed. Moeder Maria en het kind Jezus zijn in een devote houding afgebeeld.

Tom Waterreus begon zijn kunstenaarsloopbaan aan kunstacademie AKI in Enschede. Daarna vervolgde hij zijn opleiding in Maastricht waar hij les kreeg van illustere beeldhouwers als Fred Carasso en Arthur Sproncken. Belangrijk voor zijn verdere ontwikkeling was de samenwerking met Gunnar Torvund uit Noorwegen, met wie hij vanaf 1980 regelmatige contacten onderhield.

De beïnvloeding was wederzijds. In 1984 verhuisde Waterreus van Meppel naar Zwolle. In de Overijsselse hoofdstad zijn op diverse locaties beelden van hem geplaatst.

Uit een deel van zijn werk spreekt een duidelijke affiniteit met religieuze thematiek. In dat opzicht is het Mariabeeld zeker geen uitzondering. Waterreus omschrijft zijn beeldhouwkunst bij voorkeur als ‘een tweede schepping’. Daaruit spreekt zijn respect voor de schepping zoals die in de bijbel beschreven is.

Loop verder en blijf de Basiliek links van u houden. Sla Rechtsaf naar de Van Hattumstraat. Aan het eind linksaf de Kamperstraat in. Dan rechtsaf de Luttekestraat en meteen links de Blijmarkt op.

Neem de tijd om in de Luttekestraat even naar links te kijken. Boven op het dak van kledingwinkel Eva ziet u een standbeeld van Mercurius, God van de handel. Het pand heet nog steeds Mercuur.

Vervolg uw weg op de Blijmarkt richting Museum De Fundatie. Sla bij de Papenstraat linksaf.