Pestengasthuys

Wandelroute

Punt 10 van 27 Bekijk route op kaart

Pestengasthuys

Rond 1450 is in Zwolle het Pestengasthuys gebouwd aan de buitenkant van de stadsmuur, als “ziekenhuis” voor mensen, die aan de pest leden.

In deze tijd heerste in Europa een pestepidemie. De pestlijders moesten geïsoleerd worden van de rest van de bevolking. De zieken werden verpleegd door nonnen, die zichzelf tegen besmetting beschermden, door een kap op te zetten met een “lange snuit”, waar kruiden in zaten. De verpleging was in de meeste gevallen van korte duur en bestond voornamelijk uit het voorzien van de patiënten van goed eten en drinken.

Weversgilde
Nadat de pestepidemie was afgelopen, heeft ‘t Pestengasthuys dienst gedaan als soldatenhospitaal en als huis voor het weversgilde. Het pleintje voor ‘t Pestengasthuys heet dan ook het Weversgildeplein.

Midden in de stad
Daarna heeft het gebouw nog gefunctioneerd als; armen-weeshuis, pak/opslag huis, woonhuis, edelsmid atelier, en boekhandel de Slegte heeft ooit zijn boeken hier uitgestald. Op enig moment is de stadsmuur verplaatst, om meer ruimte te creëren. Dit is de reden dat het Petengasthuys nu midden in de stad is gesitueerd en niet langer aan de rand.

Loop links om het Pestengasthuys, steek de Nieuwstraat over en loop via de Botervatstraat naar de Diezerstraat. Sla rechtsaf.

Op de hoek met de Rodehaanstraat ziet u de Statenzaal, het oude Provinciehuis.