Het Thorbeckehuis - Den Dijk

Wandelroute

Punt 7 van 27 Bekijk route op kaart

Thorbeckehuis

Rond 1600 dateren de eerste plannen om, naast de bestaande werven en pakhuizen, woonhuizen te bouwen op het Noordereiland. In het oostelijke deel is hiermee gestart aan ‘Den Dijk’, waaronder het huidige Thorbeckegracht 11.

In de loop van de tijd heeft zich een gesloten gevelwand gevormd aan ‘Den Dijk’. Hierin bevonden zich een aantal statige woningen, afgewisseld met kleinere huizen.

Thorbeckegracht
Tot ver in de vorige eeuw waren er, door de gunstige ligging, veel bedrijven gevestigd op het Noordereiland. Dit varieerde van kleinschalige industrie tot magazijnen en pakhuizen. In 1876 – vier jaar na het overlijden van Thorbecke – werd de straatnaam Den Dijk omgedoopt tot Thorbeckegracht.

Als voorzitter van de Grondwetscommissie was Thorbecke in 1848 grondlegger van de Nederlandse parlementaire democratie (zie ook revolutiejaar 1848). Deze commissie was door koning Willem II ingesteld met als opdracht een nieuwe Grondwet te ontwerpen. De reden hiervoor was dat koning Willem II geschrokken was van de politieke woelingen in het buitenland. Met het aanstellen van deze commissie passeerde de koning de ministers van zijn kabinet. De nieuwe Grondwet bevatte bijna volledig het werk van Thorbecke.

Nieuwe grondwet
Door de invoering van de nieuwe grondwet kwamen er rechtstreekse verkiezingen en ministeriële verantwoordelijkheid, werden parlementaire rechten uitgebreid en werd de mogelijkheid van Kamerontbinding ingevoerd. Deze grondwet zou van Nederland, uiteindelijk, na een proces van gewenning dat jaren duurde, een moderne staat maken. De nieuwe grondwet werd geproclameerd op 3 november 1848.

Sla linksaf naar het Pelserbrugje. Aan de overkant van het water ziet u het Oversticht.