De Hel

Wandelroute

Punt 4 van 27 Bekijk route op kaart

De Hel

Het noordelijk deel van Zwolle werd pas aan het eind van de 15de eeuw ommuurd. In het begin van de 17de eeuw was door de omwalling van de stad de stadsmuur in feite overbodig. Begin 18de eeuw werd het mogelijk delen van de stadsmuur af te breken ten behoeven van nieuwbouw.

Duidelijk is dat de huidige bebouwing van de buitenkant op het tracé van de voormalige stadsmuur is gebouwd. Op 9 januari 1725 koopt Albertus Voorthuis een onbetimmert huys of pakhuys naast de Zwanentoren. Er wordt daarop snel een nieuw pand gebouwd want kort daarna neemt Voorthuis een hypotheek op een pakhuis genaamd ‘de molen’. Deze naam verwijst naar de bewaard gebleven gevelsteen in de top van de gevel van Buitenkant 7. De gevelsteen met een gekroonde molen is te dateren in 1724 en verwijst volgens overlevering naar de functie van het pand namelijk het kantoor waar molenaars belasting op het graan moesten betalen. Om deze reden werd het huis ook wel de ‘Hel’ genoemd. Een boogbrug die hier vroeger lag werd ook wel de ‘brug naar de hel’ genoemd.

Vervolg je weg langs het water.

Thorbeckegracht

Rechts loopt u langs huizen met op de eerste verdieping ‘overstek’ van zo’n 50 cm. De huizen langs de Thorbeckegracht zijn tegen de oude stadsmuur gebouwd en tot in de jaren 60 van de vorige eeuw was de kade veel smaller dan nu het geval is. De huizen werden op de eerste verdieping uitgebouwd om ruimte te creëren die op de begane grond ontbreekt.

Sla linksaf over de Vispoortenbrug en rechtsaf naar de Thorbeckegracht. Aan de overkant ziet u de Wijndragerstoren.