De belangrijkste feiten en cijfers over Zwolle op een rij als achtergrond bij uw verhaal

Met ruim 124.000 inwoners is Hanzestad Zwolle de hoofdstad van de provincie Overijssel. Het stadsgebied ligt aan het Zwarte Water en de Overijsselse Vecht. Daarnaast is het dankzij het Zwolle-IJsselkanaal ook nog eens verbonden met de IJssel. Zwolle is de tweede stad van de provincie. Zowel nationaal als internationaal draagt deze gemeente de titel van groenste gemeente van Nederland. In 2006 werd Zwolle zelfs verkozen tot groenste stad van Europa.

Vooral in de 15e eeuw was Zwolle een welvarende en machtige stad. Dat kwam door de gunstige ligging van de stad aan bestaande handelsroutes. In de historische binnenstad van Zwolle zijn nog veel sporen te vinden uit haar roemrijke verleden als Hanzestad maar ook de ondernemersgeest; het elkaar gunnen is nog steeds in het DNA van de Zwollenaar te vinden.

Daarnaast heeft de Moderne Devotie in Zwolle een grote rol gespeeld. Devoten als Johan Cele, Thomas a Kempis en Van der Capelle zijn grote namen die in Zwolle o.a. van betekenis zijn geweest voor het onderwijsstysteem zoals het nu nog steeds wordt toegepast, het wereldberoemde boek 'De navolging van Christus' en het bekendste geschrift van Van der Capellen is aan het Volk van Nederland. Dit anonieme pamflet waarin de vriendjespolitiek van de regenten en het zwakke beleid van Willem V worden aangeklaagd en dat in de nacht van 25 op 26 september 1781 over heel Nederland werd verspreid. De zorg voor elkaar is in deze tijd nog steeds een actueel item in Zwolle. Zo kent Zwolle een ongekend groot aantal vrijwilligers die zich belangenloos inzetten voor grootse evenementen zoals het Bevrijdingsfestival en het Stadsfestival. Maar ook bijeenkomsten waarin het beleid voor asielzoekerscentra aan de orde komt, verlopen vreedzaam en met oog voor de ander.

De gemeente Zwolle heeft een gezamenlijke doelstelling geformuleerd met Zwolle Marketing en diverse partners in de stad en regio. In 2030 staat Zwolle bekend als (internationale) Hanzestad waren wonen en welzijn hand in hand gaan.


Cijfers
- Bevolkingsaantal 123 159 (gemeente Zwolle, CBS)
- Waarvan 19403 allochtoon
- Waarvan 8197 westerse allochtonen (4021 uit de EU, 3010 Indonesië)
- Waarvan 11206 niet-Westers (714 Marokko, 1529 Antillen 7 Aruba, 1242 Suriname, 2506 Turkije)
- Aantal nationaliteiten 78
- Oppervlakte: 119.36 km²
- Waarvan 111.31km² land & 8.06km² water
- Aantal bezoekers: 2014: 1.168.000 bezoekers, 2.500.000 bezoeken, €97.500.000 bestedingen (€39 per bezoek) (stedenonderzoek)
- Hotelcapaciteit: 588 kamers

Meer cijfers vindt u op:
Cijfers over Zwolle
Zwolle in Overijssel

Zwolse economie

Wehkamp
In de zomer van 2015 opende Zijne Majesteit de Koning in Zwolle het grootste geautomatiseerde distributiecentrum voor online retail ter wereld. Met het nieuwe centrum is Wehkamp in staat haar service aan de klant op tal van manieren verder te verbeteren. Klanten krijgen vanaf dit najaar hun pakketje nog dezelfde dag op iedere gewenste locatie in Nederland geleverd. Binnen 30 minuten na plaatsing van een bestelling staat een pakketje klaar voor verzending. www.wehkamp.nl

Ikea
Inwoners van Zwolle en wijde omgeving liepen massaal uit voor de opening van de nieuwste en meest duurzame IKEA winkel van Nederland. IKEA Zwolle is de dertiende vestiging van het Zweedse woonwarenhuis in Nederland. In 2006 werd voor het laatst een nieuwe vestiging geopend in Amersfoort. De nieuwe winkel heeft een bruto vloeroppervlak van 30.000 m2 en is daarmee een vestiging van middelgrote omvang. www.ikea.nl/zwolle

Kracht van de regio Zwolle

De Regio Zwolle is een licht en flexibel bestuurlijk samenwerkingsverband van 20 gemeenten. Er voltrekt zich een groeiproces van herkenning en erkenning. Herkenning van gemeenschappelijke vraagstukken. Erkenning dat we elkaar kunnen helpen bij de oplossing ervan. Zo ontstaat geleidelijk regionaal partnerschap. www.regiozwolle.info