Parkeren Zwolle

Wij, Zwollenaren, verwelkomen jou graag in onze stad. Wil je een dagje winkelen, ga je bij een vriend op bezoek of kom je voor een andere activiteit? Wat het ook is: wees welkom. Wij vertellen je waar je (gratis) kan parkeren in Zwolle!

Parkeren in Zwolle centrum

In Zwolle parkeer je je auto in parkeergarages, parkeerterreinen of op straat. Op de meeste plekken in Zwolle geldt betaald parkeren. De betaaltijden en parkeertarieven vind je op de betaalautomaten. Parkeren in Zwolle centrum is duurder dan parkeren buiten het centrum van Zwolle.

Het is belangrijk om te weten dat je binnen de grachten op straat in Zwolle tussen 9:00 en 18:00 uur maximaal 60 minuten mag parkeren. In de parkeergarages kun je wel onbeperkt parkeren. Ga je een dagje shoppen in Zwolle? Dan kun je dus beter de parkeerplekken op straat vermijden. Het parkeerverwijssysteem van Zwolle geeft aan hoeveel parkeerplaatsen er in de buurt beschikbaar zijn. Houd voor updates en meer informatie de website van gemeente Zwolle in de gaten.

Binnenstad Zwolle
Binnenstad Zwolle

Parkeren voor tourbussen

Chauffeurs van tourbussen kunnen hun passagiers voor een bezoek aan de binnenstad het beste laten uitstappen aan de Eekwal. Deze locatie ligt tegen het centrum aan en is ingericht voor bussen (bushalteplaats). De wandeltijd naar het winkel- en uitgaansgebied is ongeveer 5 minuten.
De tourbussen kunnen het beste geparkeerd worden aan de Grote Voort op het Industrieterrein Voorst. Deze locatie is makkelijk te bereiken vanaf de binnenstad van Zwolle.
Een andere optie is het parkeerterrein van de IJsselhallen. Hierover moet vooraf overlegd worden met de IJsselhallen. Dat kan alleen tijdens openingstijden van de IJsselhallen. Deze locatie is op loopafstand van de binnenstad (ongeveer 5 - 10 minuten lopen).

Parkeergarages in Zwolle

In Zwolle vind je een aantal parkeergarages waar je terecht kan. De parkeergarages in Zwolle zijn ruim, waardoor je meestal verzekerd bent van een plekje.

Q-Park Maagjesbolwerk onder de Mediamarkt in Zwolle

Parkeergarage Q-Park Maagjesbolwerk onder de Mediamarkt in Zwolle is een ruime parkeerplaats middenin het centrum. Vanuit de parkeergarage kom je uit naast de Mediamarkt, waarna je binnen 5 minuten in de Diezerstraat staat. Ideaal dus voor een dagje shoppen. De parkeergarage is 7 dagen per week, 24 uur per dag geopend. Check voor de tarieven de website van de parkeergarage zelf, dit verschilt namelijk per dag en per tijd.

Parkeergarage Katwolderplein onder Pathé Zwolle

Parkeergarage Katwolderplein is een tijdje geleden uitgeroepen tot beste parkeergarage van Nederland. De ANWB deed namelijk onderzoek naar 40 verschillende parkeergarages in Nederland. Als eindbeoordeling kreeg parkeergarage Katwolderplein een 9 en was daarmee dus de nummer één. Vanuit de parkeergarage Katwolderplein kom je uit bij Pathé Zwolle. Je steekt de straat over, wandelt over de indrukwekkende Rodetorenbrug en je bent in hartje Zwolle!

Parkeergarage Noordereiland

Wil je verzekerd zijn van een parkeerplaats? Bij parkeergarage Noordereiland is altijd wel een plekje. De parkeergarage vind je naast het driesterrenrestaurant De Librije en Theater de Spiegel, maar ook Poppodium Hedon en het winkelgebied zijn op loopafstand.

Slim elektrisch laden op de Turfmarkt

Vanaf oktober 2022 is er de mogelijkheid om je elektrische auto op te laden bij het laadplein aan de Turfmarkt. De 24 openbare laadpalen in Zwolle zorgen ervoor dat bewoners en bezoekers met een elektrische auto nu ook in de binnenstad makkelijk en snel kunnen laden.

Slim laden
Op de Turfmarkt zijn 6 laadpalen geplaatst met in totaal 24 oplaadpunten. Bijzonder is dat alle palen individueel worden aangestuurd. Hierdoor kunnen verschillende laadsnelheden worden aangeboden. En ook wanneer alle palen in gebruik zijn, kan er nog steeds relatief snel worden geladen. Dus ook voor snelladen zeer geschikt.

Gratis parkeren in Zwolle

Parkeren buiten het centrum van Zwolle is goedkoper dan parkeren in het centrum van Zwolle.
Je kunt bij de IJsselhallen parkeren met een dagkaart voor €8,-. Deze locatie is op loopafstand van de binnenstad (ongeveer 5 - 10 minuten lopen). Bij Q-Park P+R Zwolle parkeer je de auto voor een maximaal dagtarief van €7,29. Deze parkeerplaats bevindt zich achter het station (ongeveer 15-20 minuten lopen).

Bezoek je Zwolle buiten kantoortijden? Dan parkeer je gratis op het parkeerterrein bij de Provincie Overijssel (Luttenbergstraat 2, Zwolle). Vanaf hier loop je makkelijk het centrum in. Het gaat om de volgende momenten:

  • maandag tot en met donderdag tussen 18.00 en 07.00 uur,
  • vrijdag vanaf 18.00 uur tot en met maandag 07.00 uur.

Winkelcentrum Zwolle-Zuid is zeven dagen per week beschikbaar om je auto gratis te parkeren. Ook bij Winkelcentrum Dobbe in Aa-landen parkeer je gratis. Bij dit winkelcentrum vind je meerdere supermarkten en een aantal speciaalzaken. Vanaf deze plekken bereik je makkelijk het centrum van Zwolle met bijvoorbeeld de bus.

Wil je graag de natuur in om een heerlijke wandeling te maken? Bezoek dan de Wijthmenerplas. In het laagseizoen van 1 oktober tot 1 mei parkeer je hier gratis.

Hoe worden de tarieven van diverse parkeerplaatsen in Zwolle bepaald?

Het centrum van Zwolle is opgedeeld in drie verschillende zones: zone 1, 2 en 3. Zone 1 is het meest dichtbij het centrum, hier betaal je ook het hoogste tarief. Zone 2 is het gebied ten westen van het centrum, hier betaal je het ‘middentarief’. Tot slot is zone 3 het gebied ten oosten van het centrum, hier betaal je het laagste tarief. Je parkeert in Zwolle op basis van je kenteken en op veel plekken kun je ook belparkeren: parkeergeld betalen via je telefoon. Super handig, zo hoef je niet naar een automaat te lopen! Op christelijke feestdagen zoals Kerstmis en Pinksteren en op nieuwjaarsdag parkeer je gratis in Zwolle. En op sommige plekken buiten het centrum betaal je dus door het hele jaar heen gratis.

#Zwolle