OPEN CALL VOOR KUNSTENAARS VOOR ART FLOW ZWOLLE

  • 3 minuten leestijd

Zwolle wil graag een podium bieden voor kunst. Dat draagt bij aan een aantrekkelijke stad én trekt bezoekers. De gemeente Zwolle en Zwolle Marketing nemen daarom het initiatief om deze zomer (eind mei tot september 2022) onder de noemer ‘Art Flow Zwolle’ op verschillende locaties kunst te tonen van Zwolse kunstenaars, aangevuld met werk van internationaal bekende kunstenaars uit Nederland en België. De kunst is via een route door de stad met elkaar verbonden. Kunstenaars kunnen zich aanmelden om hun werk te exposeren via www.visitzwolle.com tot 12 mei 2022.

Beeldende kunst en schilderkunst

Het streven is om werk van 5 beeldende kunstenaars en 20 schilderkunstenaars te selecteren. Naast deze 25 Zwolse kunstenaars, nemen ook 9 bekende beeldende kunstenaars uit België en Nederland deel met bestaand werk. De Zwolse kunstenaars worden via een open uitvraag uitgenodigd om bestaand werk in te zenden. Een onafhankelijke commissie van deskundigen beoordeelt welke kunstenaars in aanmerking komen voor de manifestatie.

Zwolse kunstenaars in de spotlight

Monique Schuttenbeld, wethouder van cultuur: “Zwolle groeit en daar hoort ook een grootstedelijk cultureel aanbod bij. De Zwolse cultuursector heeft hiervoor veel te bieden. Met ‘Art Flow Zwolle’ laten we de toekomstige verandering van Zwolle zien op het terrein van kunst en cultuur. Wij helpen onze kunstenaars om hun kunst zichtbaar te maken en zetten de Zwolse cultuursector hiermee op de landelijke en Europese kaart.”
Er wordt een route uitgezet langs de verschillende beelden en de expositie-instellingen. Art Flow Zwolle vindt plaats vanaf 21 mei tot en met eind augustus 2022. Op 21 mei wordt de kunstroute geopend met het werk van de internationale kunstenaars. Vanaf 1 juni is de officiële opening van de expositie van de Zwolse kunstenaars.

Aanmelden voor expositie kan tot en met 12 mei 2022

Gemeente Zwolle nodigt beeldende en schilderkunstenaars uit om mee te doen aan de open uitvraag van de Zwolse cultuurzomer en een bestaand werk in te zenden.

  • Er kunnen maximaal 20 schilderkunstenaars uit Zwolse meedoen, die elk één of twee bestaande werken kunnen inzenden. Dit tweedimensionale werk wordt tentoongesteld via een aantal expositie-instellingen verspreid over de stad. De tentoonstellingen zijn gratis toegankelijk en daarmee laagdrempelig voor inwoners en bezoekers.
  • Er kunnen maximaal 5 beeldende kunstenaars uit Zwolle meedoen, die elk één bestaand werk kunnen inzenden. De driedimensionale werken worden geëxposeerd in de buitenruimte van Raw Space Harculo. Harculo was druk bezocht tijdens de IJsselbiënnale en groeit uit tot één van de culturele hotspots van Zwolle.
  • Alleen kunstenaars die wonen en werken in de gemeente Zwolle kunnen zich aanmelden
  • Voor de deelnemers wordt de Fair Pay Code toegepast, geldend voor bestaand werk. Over de vergoeding van eventuele transport- en plaatsingskosten vindt (afhankelijk van de omstandigheden) overleg plaats met de betrokken kunstenaar.
  • De werving en selectie van de negen niet-Zwolse kunstenaars heeft Gemeente Zwolle overgedragen aan curator Annelies Ysebaert, een van de organisatoren van de internationaal gerenommeerde Knokke Art Fair. De niet-Zwolse kunstenaars worden gericht benaderd voor deelname.

Aanmeldformulier

Kunstenaars worden uitgenodigd om hun belangstelling kenbaar te maken via het aanmeldformulier.

Gemeente Zwolle heeft de selectie van deelnemers overgedragen aan een onafhankelijke commissie, bestaande uit leden van de kunstcommissie van het academiehuis en de adviesraad beeldende kunst. De inzendingen worden beoordeeld op kwaliteit, originaliteit en vernieuwing. Deelnemers krijgen vóór 21 mei 2022 bericht of zij zijn geselecteerd.

Informatie

Voor informatie kun je contact opnemen met