Willem Uitentuis is een Zwollenaar

‘Ik geniet van Zwolle en wil iets terugdoen voor de stad’

  • Leestijd 4
  • 2608 x Bekeken

Spreek je met Willem Uitentuis over Zwolle, dan komt het ene na het andere plan voor de stad op tafel. Deze Zwollenaar is het lopende voorbeeld van denken in kansen. Met zijn bedrijf NOZEBRA zoekt hij naar innovatie en brengt hij mensen met vernieuwende ideeën bij elkaar. “Ik geniet enorm van Zwolle en de mensen, deze stad heeft zoveel potentie.”

Foto: BulletRay

“Ik ben geboren in Koog aan de Zaan. Toen ik elf jaar was, zijn we naar Zwolle verhuisd. Mijn vader ging hier bij de Sikkens fabriek werken. Ik vond dat nieuws verschrikkelijk. Zwolle was voor mij de andere kant van de wereld. Verder dan de Veluwe was ik nooit geweest. De dag van de verhuizing staat nog op mijn netvlies. Al mijn vriendjes zwaaiden me uit. Zwolle was eerst enorm wennen. Op school ging alles anders, de mensen spraken een andere taal en ik miste mijn vrienden. Toch acclimatiseerde ik vrij snel. En 49 jaar later ben ik helemaal vervlochten met de stad.

Regelneef

Dat heeft ook te maken met mijn karakter. Ik maak makkelijk contact en ben servicegericht. Niet voor niets ging ik studeren aan de Hotelschool. Ik ben een geboren regelneef. Dat heb ik van mijn vader. Die organiseerde op zijn 89e nog een rollatortocht. Zelf heb ik ook jarenlang evenementen georganiseerd, onder meer in de IJsselhallen. Ik hou van dromen en het organiseren daarvan. Dat past ook heel erg bij het Zwolle van nu. In deze stad kun je, zeker tegenwoordig, vernieuwingen tot stand brengen. Je kunt hier samen echt stappen maken.

Omdenken

Met NOZEBRA probeer ik daaraan een bijdrage te leveren. Tegenwoordig bedenk ik onder meer creatieve concepten voor vastgoed. Dat ik meestal in Zwolle werk, vind ik prachtig. Juist omdat ik me hier heel erg thuis voel, wil ik iets terug doen. Ik hoop dat ik iets nalaat dat blijvend is, waar Zwolle op lange termijn iets aan heeft. Mede daarom omarm ik de duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties [SDG’s]. Dus meer samenwerken dicht bij huis, verbinding zoeken en veel omdenken. Dat is ook de gedachte achter mijn bedrijfsnaam: NO ZEBRA de tijd van rechte lijnen en zwart/wit-denken is voorbij.

Circulair

De concepten waarbij ik betrokken ben, zijn heel divers. Met regionale fabrikanten van onder andere tapijt en gordijnen werk ik aan een circulair project. Het idee is simpel: die bedrijven hebben veel reststromen die nu vernietigd worden. Aan de andere kant hebben veel huishoudens geen geld voor de stoffering van hun woning. Daar schrik je van, ook in Zwolle. Daarom ontwikkelen we samen met partners uit de stad een plan, waarmee we woningen kunnen inrichten met de reststoffen van de fabrikanten. Goed voor de mensen en goed voor het milieu, eigenlijk heel logisch.

Foto: BulletRay
Foto: BulletRay

Oplossingen

Met andere partijen denk ik na over de woningproblematiek. Ook in Zwolle zijn de wachtlijsten enorm. We ontwikkelen tijdelijke circulaire woningen en zoeken daarvoor geschikte plekken. Dat kunnen bijvoorbeeld locaties zijn die over vijf of tien jaar een nieuwe bestemming krijgen. Tot die tijd kun je mensen woonruimte bieden. Functies van gebouwen gaan sowieso steeds meer door elkaar heen lopen. Waarom geen tijdelijke woningen realiseren in leegstaande stallen, hallen en kantoren? We moeten echt nog meer buiten de traditionele kaders gaan denken.

Rauwe randjes

Ik krijg inspiratie van de manier van denken van jonge mensen. Die zoeken elkaar op en smeden samenwerkingen die niet meteen voor de hand liggen. Ze denken op een creatieve manier na over de hedendaagse uitdagingen zoals het klimaat en circulariteit. Zo ontstaan nieuwe manieren van samen wonen en leven en creëren. Daarom is het belangrijk dat je jongeren een podium geeft waar ze hun talenten kunnen ontwikkelen. Zwolle staat daar zeker voor open. Je moet niet bang zijn voor vernieuwing. Laat het maar gebeuren. Ook rauwe randjes maken uiteindelijk een stad nog mooier en leuker.”

De 3 favoriete plekken van Willem Uitentuis

  • “Met een biertje op het bankje bij café In De Buurt aan de Luttekestraat. Ik zit daar graag. Iedereen is er welkom en mag zijn wie die is. Soms is het gewoon gezellig, soms zijn de gesprekken mooi en bijzonder.”
  • “Ronddwalen over ZWINC op het voormalige Philips-terrein. Voor mij een van de meest inspirerende locaties van de stad. ZWINC biedt technisch jong talent een podium en mogelijkheden om met innovatieve startups Zwolle nog groener, slimmer, beter en mooier te maken.”
  • Met een kop koffie op het trapje aan de Derde Bredehoek, met uitzicht op de Thorbeckegracht. Ik droom daar en ik houd er kantoor. Ik kan daar echt landen. Ik voel me er Zwollenaar en voel hier de geschiedenis van het pandje en de stad. Pure liefde. ”

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle