Viona van Dijk en Christiàn Spaaij zijn Zwollenaren

‘Zwolle is een wereldstad in het klein’

  • Leestijd 5
  • 5393 x Bekeken

Viona van Dijk maakt internationaal naam met haar sieraden- en accessoireslijn Bandhu. Partner Christiàn runt samen met moeder Ria het Culturele Instituut voor Creativiteit en Kunsten (eerder Song & Dance) en nam onlangs yoga- en pilatesschool Yoga You over. Ze zijn 22 jaar samen en besteden het merendeel van de tijd aan ‘doen en creëren’. Stil zitten behoort niet bij hun dagelijkse activiteiten. Toch gaan ze op twee stoelen in de yogaschool aan de Burgemeester van Roijensingel in gesprek over Zwolle.

Viona: “Christiàn is veel meer Zwollenaar dan ik. Na mijn opleiding aan de Mode Academie (AMFI) in Amsterdam had ik niet verwacht dat mijn toekomst in Zwolle zou liggen. Voor een baan moest je in het westen of het buitenland zijn, dacht ik. Uiteindelijk kwam ik terug omdat ik aan de slag ging voor een gerenommeerd tassenbedrijf in Tynaarlo waar ik voor meerdere merken zo’n twaalf collecties per jaar ontwierp. Omdat ik daar langzaam de creativiteit miste, ging ik een dag in de week voor mezelf aan de slag. Daaruit is Bandhu ontstaan.”

Christiàn: “Ik heb ontdekt dat ik vooral ver weg moet zijn om Zwolle niet te missen. Omdat ik op redelijk hoog niveau zwom, kon ik na de havo trainen in de Verenigde Staten. Dat ging prima. Daarna kwam ik bij PSV in Eindhoven terecht. Dat was echt een drama. Ik verlangde voortdurend naar Zwolle. Dit is mijn stad en die zal ik niet snel meer verlaten. De wortels van mijn familie liggen hier, ik ga graag met mijn vrienden naar PEC, doe daar ook veel vrijwilligerswerk en ik geef zwemtraining bij Swol. Het mooie is dat ik dat doe met de oud-zwemmers die twintig jaar geleden de selectie vormden. Ook dat geeft mij het Zwolle-gevoel.”

Viona: “Toen het bedrijf in Tynaarlo vanwege de economische crisis stopte, zat ik ineens de hele dag thuis in Zwolle. Dat voelde eerst alsof ik in een diep gat was gevallen. Vooral omdat ik daarvoor wel in Zwolle woonde, maar door mijn werk bijna altijd in het buitenland was. Ik had het gevoel dat ik voor inspiratie ergens anders moest zijn. ‘De modewereld zit hier ook niet’, dacht ik. Onzin natuurlijk. In Zwolle zit juist een hele goede rust die mij inspireert. De Zwolse nuchterheid past bij mij. Ook daardoor kon Bandhu uitgroeien tot een sieradenlijn met internationaal succes. De laatste jaren zie ik pas hoe mooi de stad eigenlijk is. Vriendinnen uit Amsterdam zijn altijd onder de indruk van Zwolle. Gek dat je dat vroeger helemaal niet zag.”

Christiàn: “Ondanks dat we allebei een geweldige jeugd hebben gehad, was Zwolle toen een wat slaperig provinciestadje. Er zijn enorme stappen gezet. Zwolle is een wereldstad in het klein. Grote Kerk, Fundatie, Van der Velde in de Broeren, de Thorbeckegracht…dat zijn geweldige locaties, die wij Zwollenaren bijna voor lief nemen. Ze zijn vanzelfsprekend voor ons. Ondanks de mooie ontwikkelingen, moet Zwolle blijven groeien. Als je een cultuurstad wilt zijn, moet je talentvolle mensen kansen bieden en blijven uitdagen.”

Viona: “Het gebied rondom De Peperbus vind ik wat dat betreft een plek met potentie. Zwolle heeft zoveel hotspots, maar die locatie blijft wat achter. Zonde. Ik zie daar een bruisende wijk vol keramiek, mode, schilders en creatieve of artistieke shops voor me. Een beetje zoals Mont Martre in Parijs. Dan heb je er naast het Museumkwartier weer een prachtige stadswijk bij.”

Christiàn: “Uiteindelijk komen dat soort ontwikkelingen in Zwolle wel tot stand. Er staat altijd een groepje op dat samen iets moois wil maken. Niets doen is geen optie. Je belt wat rond en voordat je het weet heb je een groep mensen bij elkaar. Die hebben helemaal geen direct belang bij het onderwerp waarvoor je belt, maar ze willen zich gewoon inzetten voor de stad. Dat vind ik typisch Zwolle.”

Viona: “In mijn vak is het misschien tien keer handiger om in Amsterdam te wonen, maar ook in Zwolle kun je bereiken wat je wilt. Daarin wil ik best een voorbeeld zijn voor ambitieuze meiden die, net zoals ik vroeger, denken dat ze in de Randstad moeten zijn. Als creatieve jongeren het gevoel hebben dat hun toekomst ook in Zwolle kan liggen, wordt de stad nog leuker voor bewoners en bezoekers.”

Christiàn: “Zelf vind ik het ook leuk om iets nieuws toe te voegen aan de stad. Zo is de wens ontstaan om met Yoga You een community te bouwen waar rond de lessen een kopje thee en een praatje op het menu staan. Of dat typisch Zwolle is? Het is wel op z’n Zwols in ieder geval. Veel mensen denken dat Yoga You van Viona is, maar het is echt mijn bedrijf met een gedeelde visie. Al moet ik zeggen dat ik veel aan het netwerk van Viona te danken heb. Wat dat betreft is ze misschien wel meer Zwolse dan ze zelf denkt.”

De Top 3 van Viona en Christian

  • Christiàn: “Odeon bestaat ruim 180 jaar. Als familie hebben wij de laatste tachtig jaar ieder jaar ieder jaar op het podium gestaan of voorstellingen geproduceerd. De Spiegel is het theater dat een grote stad nog heeft, maar door onze historie zitten het gevoel en het karakter voor mij in Odeon.”
  • Viona: “Ik kom graag bij de Kas van Kaat. Dat is een biologische kwekerij en bakkerij waar je lekker kunt lunchen of picknicken. Het zit op een bijzondere plek op het industrieterrein waar je toch omringd bent door groen.”
  • Christiàn: “Het Openlucht Zwembad is een prachtig zwembad, al komen we daar veel te weinig. We hebben wel een abonnement en dan ben je automatisch ook vrijwilliger. Dan kan ik het niet laten om stiekem de trainer uit te hangen. ‘Mevrouw, als u zo beweegt, gaat u veel sneller…’

Wat vind je van dit artikel?

#Zwolle